Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Η διαφθορά επιστρέφει στην Ελλάδα - Εχασε 11 θέσεις στη λίστα της Διεθνούς Διαφάνειας

Έντεκα θέσεις έχασε η Ελλάδα στην κατάταξη των χωρών με τη λιγότερη διαφθορά της Διεθνούς Διαφάνειας. Πιο συγκεκριμένα, η χώρα μας, από την 58η θέση που βρισκόταν το 2015, υποχώρησε στην 69η θέση (σε σύνολο 176 χωρών), επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2014 και ακολουιώντας την παγκόσμια τάση που καταγράφει αύξηση της διαφθοράς.



Τα «σκήπτρα» της πλέον αδιάφθορης χώρας κρατάει για τρίτη χρονιά η Δανία και την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι Ν. Ζηλανδία, Φινλανδία, Σουηδία, Ελβετία, Νορβηγία, Σιγκαπούρη, Ολλανδία, Καναδάς, ενώ στη 10η θέση «συγκατοικούν» η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στον αντίποδα, οι πλέον διεφθαρμένες χώρες είναι κατά σειράν οι Σομαλία, Ν. Σουδάν, Ν. Κορέα, Συρία, Υεμένη, Σουδάν, Λιβύη, Αφγανιστάν, Γουινέα-Μπισάου, Βενεζουέλα, Ιράκ, Ερυθραία και Ανγκόλα.

Οι ΗΠΑ κατατάσσονται στη 18η θέση (16η πέρυσι), το Ισραήλ στην 28η (32η), η Κύπρος στην 47η (32η) μαζί με την Τσεχία, η Τουρκία στην 75η (66η) και η ΠΓΔΜ στην 90ή (66η) μαζί με την Κολομβία, την Ινδονησία, τη Λιβερία και το Μαρόκο.

Στην Ε.Ε. οι πλέον αδιάφθορες χώρες είναι οι Δανία, Φινλανδία, Σουηδία Ολλανδία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Αυστρία και Ιρλανδία. Η Ελλάδα, με 44 πόντους, βρίσκεται μαζί με χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Κροατία, η Σλοβακία, η Μάλτα, η Τσεχία και η Κύπρος.

Η έρευνα αντικατοπτρίζει την αντίληψη που υπάρχει για τη διαφθορά σε όλο το φάσμα του δημόσιου τομέα και βασίζεται στην ανάλυση ειδικών οργανισμών για τη διαφθορά στο Δημόσιο. Η έρευνα χρησιμοποιεί κλίμακα από το 0 (χώρες πολύ διεφθαρμένες) ώς το 100 (αδιάφθορες).


 
website counter
friend finderplentyoffish.com