Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΤO ΚΛΙΜΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Στροφή στο πεδίο της οικονομίας και της έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης κάνει εκ νέου η κυβέρνηση, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα.



Στο Μαξίμου αναζητούν εναγωνίως θετικές ειδήσεις για αντιστροφή της αρνητικής εικόνας, αφού και στο ζήτημα του Κυπριακού, στο οποίο είχε εκ των πραγμάτων πέσει το βάρος το τελευταίο διάστημα, δεν υπήρξε θεαματική πρόοδος.

Με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται σε τέλμα εδώ και αρκετές εβδομάδες και το χρονικό ορόσημο του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου να περνά και αυτό -όπως όλα δείχνουν- χωρίς οριστική συμφωνία, στην κυβέρνηση επιχειρούν νέα αναδίπλωση και αλλαγή ρητορικής. Στο πλαίσιο αυτό, το μόνο το οποίο μπορούν να αναμένουν, στην καλύτερη των περιπτώσεων, είναι η καταγραφή μιας κάποιας προόδου, προκειμένου να μείνει ανοιχτό «παράθυρο» ελπίδας και να τεθεί επιτέλους ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, ώστε να επιτευχθεί ένας «έντιμος συμβιβασμός» και να μπορέσει να καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό.

Η θέση που είχε διατυπωθεί από την ελληνική πλευρά για «κανένα μέτρο πέραν της λήξης του προγράμματος» παραμένει ενεργή, όπως διαμηνύουν από το Μαξίμου, ωστόσο φαίνεται ότι πλέον η κυβέρνηση έχει μπει στη λογική των υποχωρήσεων με το μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος, στρατηγική που έχει βάλει πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων την επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη για μετά το 2018.

Μια τέτοια εξέλιξη, όπως εκτιμούν, θα μπορούσε να τύχει της αποδοχής των δανειστών, χωρίς όμως να αναγκάσει την κυβέρνηση στη νομοθέτηση, από τώρα, συγκεκριμένων μέτρων, κάτι -που σε επικοινωνιακό επίπεδο- θα την εμφάνιζε ανακόλουθη με τις διαβεβαιώσεις που δίνονταν μέχρι σήμερα. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις της και τα λίγα θέματα που μένουν ανοιχτά μπορούν να κλείσουν άμεσα, αν υπάρξει η αναγκαία βούληση από όλες τις πλευρές», επιμένουν από την Αθήνα και με τη θέση αυτή προσέρχονται στη διαπραγμάτευση, ενώ κορυφαία κυβερνητικά στελέχη δεν χάνουν ευκαιρία να υπενθυμίζουν ότι «βασική αιτία των καθυστερήσεων είναι αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των Θεσμών και συγκεκριμένα ανάμεσα στο ΔΝΤ και το Βερολίνο».

Ελπίζουν δε ότι η γενικευμένη ανησυχία που επικρατεί στην Ευρώπη λόγω της ενίσχυσης των φυγόκεντρων τάσεων και της επικράτησης ακραίων φωνών, σε συνδυασμό με τον απρόβλεπτο παράγοντα της κάλπης (καθώς σε πολλά κράτη θα διενεργηθούν κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις το επόμενο διάστημα) θα οδηγήσουν ακόμη και τους πιο «σκληρούς» εκ των δανειστών σε αναθεώρηση της στάσης τους, αφού σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν μαζί με όλα τα υπάρχοντα προβλήματα που θέτουν σε αμφισβήτηση την συνοχή και την προοπτική της Ε.Ε., να υπάρχει ένα ακόμη ανοιχτό μέτωπο, αυτό της Ελλάδας.

Αν οι προσδοκίες αυτές επαληθευτούν και η συμφωνία κλείσει εντός του πρώτου τριμήνου του έτους, τότε θα μπορούσε να τεθεί και πάλι εφαρμογή το σχέδιο που προβλέπει ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Παράλληλα δε με την επαναφορά της «κανονικότητας» στις σχέσεις με τους δανειστές, από την κυβέρνηση, ετοιμάζονται πυρετωδώς και για την επόμενη μέρα της συμφωνίας, μέσω σειράς πρωτοβουλιών και δράσεων που θα επιτρέψουν να γίνει αντιληπτή η αλλαγή στην πραγματική οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών. Το τρίπτυχο πάνω στο οποίο εργάζονται στο Μαξίμου είναι «ανάκαμψη της οικονομίας, άμβλυνση ανισοτήτων και στήριξη της κοινωνικής συνοχής». Στο πλαίσιο αυτό, η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, η χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, η ενίσχυση της απασχόλησης, αλλά και η στήριξη του κοινωνικού κράτους μέσω αύξησης των δαπανών για τη υγεία -σε πρώτη φάση- αποτελούν προτεραιότητες της κυβέρνησης. Η αισιοδοξία δε που επικρατεί στους κυβερνητικούς κόλπους για ευόδωση αυτών των στόχων έχει κάνει πολλά κορυφαία στελέχη να επαναφέρουν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους τις προβλέψεις για «έτος-ορόσημο της οριστικής μετάβασης από τη μακρά ύφεση στη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη».

 
website counter
friend finderplentyoffish.com