Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΣΤΑ 5.500 ΕΥΡΩ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις ξεκαθάριζαν χθες ξένοι αξιωματούχοι, και προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο, «να χρειαστεί να τα δούμε όλα» εάν φθάσουμε σε ακραία σενάρια, δεν εκταμιευθεί η δόση από το πρόγραμμα στήριξης εγκαίρως και απαιτηθεί επανεξέταση οικονομικών παρεμέτρων στις οποίες βασίστηκαν αποφάσεις.



Οι προειδοποιήσεις ήλθαν λίγο πριν Ευκλ. Τσακαλώτος, Γ. Χουλιαράκης και Εφ. Αχτσιόγλου ξεκινήσουν στις Βρυξέλλες τις πρώτες συζητήσεις του νέου γύρου συνομιλιών που άρχισε χθες, σε μια νέα προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου, παραμονή πλέον του Eurgroup της Παρασκευής.

...Ανοικτά θέματα
Τα βασικά θέματα που παρέμεναν ανοικτά δεν ήταν άλλα από τις αλλαγές στη φορολογία και τις περικοπές στις συντάξεις, με το ΔΝΤ να επιμένει στην εφαρμογή των μέτρων και ειδικά των μειώσεων στις συντάξεις το 2019, μια εκ των πραγμάτων, προεκλογική χρονιά στην Ελλάδα. Ειδικά για το αφορολόγητο, πληροφορίες ανέφεραν πως στο τραπέζι βρέθηκε το σενάριο για μεγαλύτερο μαχαίρι, στα επίπεδα των 5.500 ευρώ, σε μια προσπάθεια να πετύχει η Αθήνα την ενεργοποίηση των μειώσεων στις συντάξεις το 2020 και όχι το 2019.

Σε κάθε περίπτωση με τα χθεσινά δεδομένα και ενώ συνεχίζονταν οι συζητήσεις, το ορόσημο της 7ης Απριλίου για την επίτευξη μιας τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement) δεν συγκέντρωνε πρακτικά πιθανότητες. Στις συναντήσεις εκτός από τους Έλληνες υπουργούς αναμενόταν να συμμετάσχει ο Γ. Ντάισελμπλουμ και ομάδα αξιωματούχων της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, ενώ ήταν πιθανή συνάντηση Σόιμπλε - Ντάισελμπλουμ αύριο.

Θολό παρέμενε το τοπίο και για την επιστροφή των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα εντός στενών χρονικών περιθωρίων που συνδέονται και με τον εορτασμό του Πάσχα την ερχόμενη εβδομάδα. Χθες πάντως, πριν από την έναρξη των συζητήσεων, ο επίτροπος Π. Μοσκοβισί, εκτιμούσε πως είναι πιθανή και εφικτή η επίτευξη μιας συμφωνίας τις επόμενες εβδομάδες, όμως. Τόνιζε δε πως αυτό είναι απαραίτητο για να περιοριστούν οι κίνδυνοι που σχετίζονται με μία καθυστέρηση, ενώ έκανε λόγο για δύσκολες πολιτικές αποφάσεις που απαιτούνται. Σύμφωνα δε με τον ίδιο, η Κομισιόν αναμένει πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ξεπέρασε το 3% το 2016, κάτι που αναμένεται να πιστοποιηθεί στις 21 Απριλίου από τη Eurostat.

Oλα από την αρχή...
Αίσθηση προκαλούσαν την ίδια ώρα οι προειδοποιήσεις αξιωματούχου της Ευρωζώνης κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων ενόψει του Eurogroup της Παρασκευής που εκτιμούσε πως «οι θεσμοί μπορούν να ολοκληρώσουν την τεχνική συγγραφή της συμφωνίας εξαιρετικά γρήγορα, όμως οι πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν είναι που δημιουργούν όλη τη δυσκολία. Ο ίδιος χαρακτήριζε σημαντικό βήμα τις συζητήσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών και της ελληνικής ομάδας με εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών. Έστελνε όμως μήνυμα πως «μαγικές λύσεις» δεν υπάρχουν, ενώ τα χρονικά περιθώρια δεν βοηθούν και τα περιθώρια παραμένουν στενά. Άλλωστε τη μεθεπόμενη βδομάδα όλες οι πλευρές θα βρίσκονται στην Ουάσιγκτον, όπου πολλοί μπορεί να θεωρούν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ότι μπορεί να γίνουν πολλές συζητήσεις, ωστόσο είναι και εκεί αυστηρά καθορισμένο το χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων. Η ίδια πηγή ξεκαθάριζε, σχετικά με τη συζήτηση περί συγκέντρωσης κεφαλαίων ώστε να πληρώσει η κυβέρνηση τις υψηλές λήξεις του Ιουλίου, πως θα μιλάγαμε για καταστροφικές υποθέσεις που θα έπλητταν την εμπιστοσύνη στην οικονομία. Δε δίστασε δε να εκτιμήσει πως είναι λογιστικού τύπου οι εικασίες για το πώς μπορούν να βρεθούν τα χρήματα, αφού δεν ενσωματώνουν τις οικονομικές εξελίξεις και τις επιπτώσεις. Όπως τόνισε η κατάσταση της οικονομίας θα έχει αλλάξει τόσο πολύ, που θα πρέπει να τα ξαναδούμε όλα από την αρχή.

[Η απόρριψη της συμφωνίας λόγω... πολιτικού κόστους]

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέρριψε μια συμφωνία η οποία είχε επιτευχθεί με τους πιστωτές της χώρας, μετά από τις έντονες αντιδράσεις ανώτερων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρουν μεταξύ άλλων σε δημοσίευμά τους οι Financial Times. Η συμφωνία, με βάση το δημοσίευμα προέβλεπε περαιτέρω περικοπές συντάξεων που θα εφαρμόζονταν το 2019 λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές που, εκτός απροόπτου, αναμένονται τότε. «Το κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες θα μπορούσε να στείλει το κόμμα πίσω σε μονοψήφια ποσοστά. Ήταν μία συμφωνία που δεν μπορούσε να καταπιεί», ανέφερε πρώην ακτιβιστής του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας, τον οποίο επικαλούνται, τονίζει πως οι αναθεωρημένες προβλέψεις βασίζονται στην υπόθεση πως θα υπάρξει συμφωνία εντός Μαΐου. «Εάν όχι, πρέπει να περιμένουμε επιστροφή στην ύφεση στο δεύτερο εξάμηνο», δήλωσε αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας.

Μηνύματα
• Αίσθηση προκαλούσαν οι προειδοποιήσεις αξιωματούχου της Ευρωζώνης που εκτιμούσε πως οι θεσμοί μπορούν να ολοκληρώσουν την τεχνική συγγραφή της συμφωνίας εξαιρετικά γρήγορα, όμως οι πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν είναι που δημιουργούν όλη τη δυσκολία.

• Ευρωπαϊκή πηγή ξεκαθάριζε, σχετικά με τη συζήτηση περί συγκέντρωσης κεφαλαίων ώστε να πληρώσει η κυβέρνηση τις υψηλές λήξεις του Ιουλίου, πως θα μιλούσαμε για καταστροφικές υποθέσεις που θα έπλητταν την εμπιστοσύνη στην οικονομία.

• Ο επίτροπος Π. Μοσκοβισί, εκτιμούσε πως είναι πιθανή και εφικτή η επίτευξη μιας συμφωνίας τις επόμενες εβδομάδες. Τόνιζε δε πως αυτό είναι απαραίτητο για να περιοριστούν οι κίνδυνοι που σχετίζονται με μία καθυστέρηση.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com