Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Ριζικές αλλαγές σε συντάξεις - υγεία και καθιέρωση νέου δείκτη

Ρηξικεύλευθες προτάσεις για τις συντάξεις, την υγεία και τις φυσικές καταστροφές παρουσίασε ο νέος πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, Δημήτρης Μαζαράκης.
Να καθιερωθεί το σύστημα των τριών πυλώνων σε Ασφαλιστικό - Συνταξιοδοτικό, να αναμορφωθεί ο νόμος για τα Επαγγελματικά Ταμεία ώστε να μπορούν οι ασφαλιστικές να διαχειριστούν και αυτές Επαγγελματικά Ταμεία, να δημιουργηθούν συνεργασίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα κατά τα πρότυπα ευρωπαϊκών κρατών σε Υγεία και κάλυψη φυσικών καταστροφών, να αλλάξει ο παλαιός δείκτης μέτρησης της ιδιωτικής ασφάλισης της ΕΛΣΤΑΤ και να καθιερωθεί ο νέος δείκτης ασφαλίστρων υγείας που δημιουργεί η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) μαζί με τον ΙΟΒΕ ήταν οι ριζοσπαστικές προτάσεις του νέου προέδρου της ΕΑΕΕ.



Ο κ. Μαζαράκης πρότεινε να δημιουργηθεί Εθνικό Συμβούλιο για το Συνταξιοδοτικό, με συμμετοχή όλων των φορέων.
Nα επιστρέψει η ασφαλιστική παραγωγή στα επίπεδα προ κρίσης, δηλαδή στα 5,5 δισ. ευρώ, είναι ο βραχυπρόθεσμος στόχος της ΕΑΕΕ σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο κ. Δημήτρη Μαζαράκη κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου και να προχωρήσουν οι βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές σε Συντάξεις-Υγεία-Φυσικές Καταστροφές, οι οποίες θα επιτρέψουν και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και τη μείωση του δημόσιου χρέους με τη βοήθεια της ιδιωτικής ασφάλισης προς το κράτος και θα οδηγήσουν σε μία αύξηση της ασφαλιστικής αγοράς προς τα επίπεδα των κρατών της Ευρωζώνης.
Ο κ. Δημήτρης Μαζαράκης, αφού αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η συνεισφορά της ασφαλιστικής παραγωγής παραμένει καθηλωμένη στο 2% επί του ΑΕΠ επί 20 και πλέον χρόνια, τόνισε ότι η ασφαλιστική αγορά μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη, αρκεί να αρθούν τα αντικίνητρα (φορολογίες) από το κράτος και να διαμορφωθεί ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα επιτρέπει την ανάπτυξη πάνω σε νέες βάσεις των Συντάξεων, της Υγείας και της Προστασίας από φυσικές καταστροφές.
Το 2016, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις είχαν παραγωγή 3,8 δισ. ευρώ, επενδύσεις 13 δισ. ευρώ και συνεισέφεραν στα δημοσιονομικά έσοδα καταβάλλοντας φόρους 500 εκατ. ευρώ. Τα μεγέθη αυτά μπορούν να γίνουν μεγαλύτερα εάν δοθούν θεσμικές ευκαιρίες και άρση των αντικινήτρων για τους πολίτες, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες της ιδιωτικής ασφάλισης.
Συντάξεις
Στους μεσοπρόθεσμους στόχους, τόνισε ότι πλέον έχει ωριμάσει η ανάγκη της δημιουργίας συστήματος τριών πυλώνων με μία βασική αναδιανεμητική σύνταξη, μία υποχρεωτική συνεισφορά σε Επαγγελματικά Ταμεία κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα στον δεύτερο πυλώνα και με μία συμμετοχή στην ιδιωτική ασφάλιση με ατομικούς λογαριασμούς κεφαλαιοποιητικού και προαιρετικού χαρακτήρα ήταν η πρόταση του κ. Μαζαράκη. Σε ό,τι αφορά τα Επαγγελματικά Ταμεία πρότεινε να αλλάξει ο Ν. 3029/2002 και να ανοίξει η αγορά, ώστε να μπορούν να διαχειριστούν και οι Ασφαλιστικές Εταιρείες τα Επαγγελματικά Ταμεία.
Σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά προγράμματα, τόνισε ότι χρειάζεται να δοθούν κίνητρα με αναβαλλόμενη φορολογία. Προέβλεψε μάλιστα ότι καθώς στο άμεσο μέλλον δεν θα επαρκούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις, η δημιουργία του συστήματος 3 πυλώνων αποτελεί μία επιβεβλημένη επιλογή και για τους πολίτες και για το κράτος.
«Πρέπει να αφήσουμε τον ανταγωνισμό να λειτουργήσει και να επιλέξει ο καταναλωτής βάσει κριτηρίων αποδόσεων/υπηρεσιών», δήλωσε χαρακτηριστικά, και πρότεινε τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου για το Συνταξιοδοτικό το οποίο θα μελετά τις εξελίξεις, θα ενημερώνει τη Βουλή και θα προτείνει τις απαραίτητες αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν.
Υγεία
«Θα επιδιώξουμε με την οποιαδήποτε κυβέρνηση, δήλωσε ο κ. Μαζαράκης, την σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Μπορούμε να υιοθετήσουμε μοντέλα άλλων χωρών τα οποία έχουν ήδη αποδόσει. Θεωρούμε ότι τα ΣΔΙΤ στην Υγεία έκαναν μία αρχή το 2011 αλλά έγινε πρόχειρα και δεν απέδωσε. Εκτιμούμε ότι τα ΣΔΙΤ Υγείας είναι μία κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση θα έχουν μικρότερα ασφάλιστρα και θα βοηθήσουν το Κράτος να περιορίσει τις δαπάνες του».
Ο κ. Μαζαράκης έκανε έκκληση προς το κράτος να μειωθούν οι φόροι στα ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα και να μη δημιουργούνται αντικίνητρα. Αποκάλυψε επίσης ότι προχωρεί σε συνεννόηση με τον Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή για αλλαγή του παρόντος δείκτη και τη δημιουργία σε συνεργασία με τον ΙΟΒΕ σε νέο δείκτη για το κόστος των προγραμμάτων υγείας.
Φυσικές Καταστροφές
Το κράτος δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλέον για τις αποζημιώσεις των φυσικών καταστροφών δήλωσε ο κ. Μαζαράκης. Είναι αναγκαίο να υπάρξει πρόληψη ώστε να μειώνεται το κόστος αποζημίωσης. «Μπορεί να έχουμε υποχρεωτική ασφάλιση κατά φυσικών καταστροφών με μικρό κόστος για όλους. Αυτό θα συγκρατήσει τις δαπάνες του κράτους και θα αυξήσει τα έσοδά του».
Ανασφάλιστα οχήματα
Αναφερόμενος στα ανασφάλιστα οχήματα, τόνισε ότι δεν εφαρμόζονται οι νόμοι και αναρωτήθηκε γιατί το κράτος αδιαφορεί για ένα σημαντικό έσοδο που φτάνει στα 30-50 εκατ. ευρώ. «Οι συνεπείς πολίτες πληρώνουν για τους ασυνεπείς το 6,5% επί των ασφαλίστρων τους που χρηματοδοτεί το Επικουρικό».
Τριπλάσια κεφάλαια για τα Solvency IΙ
Περιβάλλον αυξημένων κινδύνων
H ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία τονίζει ο κ. Μαζαράκης. Οι επενδύσεις των ασφαλιστικών εταιρειών ανέρχονται στα 13 δισ. ευρώ και μπορούν να πολλαπλασιαστούν εάν η χώρα εισέλθει στον «ενάρετο κύκλο» και ολοκληρώνοντας την Αξιολόγηση. Το 2016 η ελληνική ασφαλιστική αγορά επέστρεψε μετά από αρκετά χρόνια υποχώρησης σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης με αύξηση 4,6% στη συνολική ασφαλιστική παραγωγή. Η ανάκαμψη δημιουργεί αισιοδοξία και για το 2017. «Ωστόσο η κατάσταση απαιτεί εγρήγορση και ετοιμότητα».
Η πολιτική αβεβαιότητα, η καθυστέρηση της συμφωνίας για την Αξιολόγηση έχουν τεράστιες συνέπειες για την πραγματική οικονομία, δήλωσε ο κ. Μαζαράκης. Ταυτόχρονα επισήμανε ότι τόσο τα Solvency II , όσο και η νέα οδηγία για τη Διαμεσολάβηση IDD και την ενημέρωση καταναλωτή απαιτούν τριπλάσια κεφάλαια από τα Solvency I, υψηλού επιπέδου εταιρική διακυβέρνηση και διαφάνεια. Τέλος, για το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων, είπε ότι δημιούργησε ελλείμματα στα Συνταξιοδοτικά Ταμεία και πιέσεις στις Ασφαλιστικές.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com