Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

ΕΚΤ: Οι συστάσεις δεν αρκούν, χρειάζονται μέτρα

Με μία "έκρηξη" κριτικής απέναντι στην αναποτελεσματικότητα του συστήματος ελέγχου και "πειθάρχησης" των χωρών της Ευρωζώνης, που έμμεσα χτυπάει στους Υπ. Οικονομικών του Eurogroup, η ΕΚΤ δημοσιοποίησε χθες ένα report στο οποίο διαπιστώνεται ότι το σύστημα συστάσεων της Κομισιόν δεν... δουλεύει και δεν έχει τα απαιτούμενα αποτελέσματα. 


Άμεσα το κείμενο στρέφεται ενάντια στο σύστημα με το οποίο η Κομισιόν προωθεί με αργό και αναποτελεσματικό τρόπο τις διαδικασίες προειδοποίησης και πίεσης μέσω συστάσεων στις χώρες μέλη, όταν αυτές είτε παρεκκλίνουν είτε δεν συμμορφώνονται στις παρατηρήσεις της Κομισιόν. Στην πραγματικότητα η κριτική έμμεσα καταλήγει να θίξει το Eurogroup και το Ecofin καθώς αυτά είναι που στο τέλος δρομολογούν τις ουσιαστικές πράξεις "πειθάρχησης" των χωρών μελών που εντοπίζονται ως παραβάτες από την Κομισιόν. Και έχει διαπιστωθεί πολλές φορές ότι η ταχύτητα με την οποία επιβάλλονται τα penalties μετά από τις συστάσεις της Κομισιόν συναρτάται από την ισχύ των χωρών που αφορούν και τις εσωτερικές ισορροπίες ισχύος στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.
Για παράδειγμα τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία έχουν αλλεπάλληλες φορές υπερβεί και παρεκκλίνει από τους στόχους που έχουν αναλάβει είτε θετικά είτε αρνητικά και έχουν παρακάμψει ή αγνοήσει τις αλλεπάλληλες  συστάσεις από την Κομισιόν με την σιωπηρή ανοχή του Eurogroup και του Ecofin. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η "ανοχή" του Eurogroup στις συστάσεις της Κομισιόν για τα υπερβάλλοντα πλεονάσματα της Γερμανίας και η σταθερή αγνόηση των σχετικών παρατηρήσεων, σε αντίθεση βέβαια με τις άμεσες παρεμβάσεις γα τις περιπτώσεις υπέρβασης στα ελλείμματα σε μικρομεσαίες  οικονομίες της Ευρώπης, ενώ την ίδια στιγμή οι παρατηρήσεις για τα υπερβολικά ελλείμματα της Γαλλίας είχαν αφήσει σχεδόν αδιάφορους τους ΥΠΟΙΚ  στο Ecofin…
Η χρονική συγκυρία πάντως στην οποία επιλέγει η ΕΚΤ να βγει στην κόντρα απέναντι στην Κομισιόν και έμμεσα απέναντι στο Eurogroup δεν φαίνεται να είναι τυχαία. Μετά τις γερμανικές εκλογές, στο πλαίσιο που διαμορφώνει η αβέβαιη ως προς τις συνέπειές της ολοκλήρωση του Brexit, θα αρχίσουν οι επίσημες συζητήσεις για τις προσαρμογές στο μοντέλο της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής στη βάση προτάσεων που έχουν γίνει από την Γαλλία, αλλά και άλλων που αφορούν τους ρόλους της Κομισιόν και του Eurogroup την επόμενη περίοδο. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον η ΕΚΤ αρχίζει να θέτει τα ζητήματα εκείνα που κατά πως φαίνεται θα διαμορφώσουν ένα νέο συσχετισμό ανάμεσα στο πως και ποιος θα κυριαρχεί στο ισοζύγιο εξουσίας στην Ευρωζώνη.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com