Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

Τέσσερα σημεία - κλειδιά για την κατάργηση του "βάσιμου λόγου απόλυσης"

"Γεγονός" αποτελεί πλέον η κατάργηση του "βάσιμου λόγου απόλυσης".  Με εγκύκλιο την οποία εξέδωσε ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης δίδονται οδηγίες για το πώς ακριβώς θα μπει τέλος στη διάταξη την οποία ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση τον περασμένο Μάιο, αλλά κατήργησε η νέα κυβέρνηση στις αρχές του τρέχοντος μηνός, δηλαδή τρεις μήνες μετά.


Τέσσερα είναι τα σημεία –κλειδιά της εγκυκλίου Βρούτση.
Κατά πρώτον, ο "βάσιμος λόγος απόλυσης" καταργείται "αφότου ίσχυσε",  "αναδρομικά".
Δεύτερο σημείο - κλειδί είναι πως ως ημερομηνία "αναδρομικής" κατάργησης του "βάσιμου λόγου απόλυσης" ορίζεται η 17η Μαΐου 2019.
Κατά τρίτον, όλες οι απολύσεις συμβασιούχων αορίστου χρόνου, οι οποίες έγιναν μετά την 17η Μαΐου 2019 με "βάσιμο λόγο απόλυσης", συνεχίζουν να ισχύουν, αλλά παύει να ισχύει ο "βάσιμος λόγος" ο οποίος δηλώθηκε από τον εργοδότη προκειμένου να γίνει "δεκτή" από το σύστημα "Εργάνη" η σχετική απόλυση.
Κατά τέταρτον, όσες απολύσεις συμβασιούχων αορίστου χρόνου γίνουν από εδώ και στο εξής, δεν χρειάζεται να δηλώνεται -από πλευράς εργοδοτών- ο ("βάσιμος") " λόγος απόλυσης.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε χθες ο κ. Βρούτσης, αμέσως μετά την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου, η κατάργηση του "βάσιμου λόγου απόλυσης" προστατεύει ιδίως τους εργαζόμενους από τους κινδύνους που συνεπάγονταν οι καταργούμενες ρυθμίσεις, όπως:
α) η ηλεκτρονική καταγραφή των λόγων ενδεχόμενης απόλυσής τους και, κατά συνέπεια, η βέβαιη υπονόμευση της μελλοντικής επαγγελματικής τους πορείας
β) η οιαδήποτε μελλοντική αμφισβήτηση σχετικά με το δικαίωμα λήψης αποζημίωσης λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας τους
γ) η εξώθησή τους σε συνεχείς δικαστικές εμπλοκές.
Αναλυτικά η εγκύκλιος Βρούτση προβλέπει πως:
" Καταργείται το άρθρο" περί βάσιμου λόγου απόλυσης, "αφότου ίσχυσε".
"Με την καταργούμενη διάταξη προβλεπόταν ότι στους λόγους/προϋποθέσεις εγκυρότητας της καταγγελίας της εργασιακής σχέσης  (…)  όπως ισχύει, θα προστίθετο και η συνδρομή βάσιμου λόγου κατά την καταγγελία, υπό την έννοια του άρθρου 24 του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, ο οποίος έχει κυρωθεί με το άρθρο πρώτο του ν. 4359/2016 (Α' 5), δηλ. εισαγόταν η έννοια "του βάσιμου λόγου", ως σωρευτικό κριτήριο, για το έγκυρο της καταγγελίας.
"Κατά συνέπεια, από την έναρξη ισχύος του άρθρου" που προέβλεπε την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης, " θεωρείται ότι από τις 17-05-2019 (ημερομηνία δημοσίευσης της καταργούμενης διάταξης) η καταγγελία της εργασιακής σχέσης είναι έγκυρη εφόσον έχει γίνει εγγράφως, έχει καταβληθεί η οφειλόμενη αποζημίωση και έχει καταχωρηθεί η απασχόληση του απολυόμενου στα τηρούμενα για τον ΕΦΚΑ (τ. Ι ΚΑ) μισθολόγια ή έχει ασφαλιστεί ο απολυόμενος.
"Ως εκ τούτου η καταγγελία της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου έχει το χαρακτήρα μονομερούς αναιτιώδους δικαιοπραξίας, το κύρος της δηλαδή δεν εξαρτάται από την ύπαρξη νόμιμης αιτίας και λαμβάνει χώρα, εκτός αν έχει περιορισθεί με συμφωνία των μερών ή με διάταξη νόμου. Η καταγγελία ως εκ τούτου δεν είναι καταχρηστική όταν δεν υπάρχει αιτία. Η δε καταχρηστικότητα υφίσταται μόνο αν υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι αντικείμενοι στο άρθρο   (…)  περί κατάχρησης δικαιώματος".
"Επιπλέον, παύει εφεξής η υποχρέωση του εργοδότη (…)  να συμπληρώνει στο "Έντυπο Ε6 - Καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου (με ή χωρίς προειδοποίηση)" πεδίο στο οποίο θα αναφέρεται ο βάσιμος λόγος καταγγελίας της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου".
 
website counter
friend finderplentyoffish.com