Διαψεύσθηκε κάθε πρόβλεψη της προηγούμενης κυβέρνησης σε σχέση με τις συνέπειες της αύξησης του κατώτατου μισθού -την οποία αποφάσισε τον περασμένο Φεβρουάριο- στην απασχόληση και προπαντός στις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα.
Και αυτό γιατί οι μέσες αμοιβές σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα της αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 11% αυξήθηκαν μόλις κατά 0,5% ενώ οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 0,7%.
Αυτό αποκαλύπτουν τα στοιχεία του ΕΦΚΑ αναφορικά με την εξέλιξη του πλήθους των μισθωτών (πλήρως και μερικώς απασχολούμενων), αλλά και του μέσου μισθού τους τον Φεβρουάριο του 2019.
Συγκεκριμένα, ο μέσος μισθός 2,133 εκατομμυρίων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα κατά τον παραπάνω μήνα ανήλθε στα 950 ευρώ έναντι 944 ευρώ ένα μήνα πριν, τον Ιανουάριο του 2019. Με άλλα λόγια, αυξήθηκε κατά μόλις 6 ευρώ.
Ωστόσο, μεταξύ Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2019, ο μικτός κατώτατος μισθός με τον οποίο αμείβονται κοντά στους 600 χιλιάδες εργαζομένους υποτίθεται τουλάχιστον –βάσει της σχετικής Υπουργικής Απόφασης της τέως Υπ. Εργασίας, κας. Έφης Αχτσιόγλου– πως έπρεπε να αυξηθεί κατά 64 ευρώ (11%) και συγκεκριμένα στα 650 ευρώ έναντι των 586 ευρώ.
Όπως επισημαίνουν αναλυτές, δεδομένου πως οι αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό αποτελούν πάνω από το ¼ του σύνολο των μισθωτών, η κυβερνητική απόφαση αύξησης των αμοιβών τους κατά 11% θα έπρεπε να οδηγήσει σε άνοδο των μέσων αμοιβών του συνόλου των μισθωτών (είτε αμείβονται με τον κατώτατο, είτε όχι) κατά περίπου 3% -4%.
Αντ’ αυτού, όπως αναλύθηκε, οι μέσες μικτές αμοιβές όλων των εργαζομένων αυξήθηκαν μόλις…0,5%. Δηλαδή με ποσοστό έξι φορές χαμηλότερο σε σχέση με το αναμενόμενο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εξαιρετικά αυτή μικρή αύξηση των μέσων αμοιβών υποδεικνύει πως είτε δεν "εφαρμόστηκε" στην πράξη η κυβερνητική απόφαση αύξησης του κατώτατου, είτε εφαρμόστηκε μεν αλλά υποκαταστάθηκε –από σκοπιά κόστους εργασίας– από απολύσεις και μετατροπές συμβάσεων (από πλήρους σε μερικής απασχόλησης).
Πάντως, τα ίδια τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ δείχνουν ρητά αξιοσημείωτη μείωση των απασχολούμενων.
Από τα 2,149 εκατομμύρια τον Ιανουάριο, οι μισθωτοί έπεσαν στους 2,133 εκατομμύρια τον Φεβρουάριο. Δηλαδή μειώθηκαν κατά 16 χιλιάδες (0,7%). Η μείωση, μάλιστα, ήταν μεγαλύτερη στους εργαζομένους με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης (-0,8%) σε σχέση με τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης (-0,6%). Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως μεγαλύτερη ήταν η αύξηση του μέσου μισθού των μερικώς απασχολούμενων (1,2%) έναντι της αύξησης του μέσου μισθού των πλήρως απασχολούμενων (0,5%).
Η διαφορά αυτή (0,7%) μεταξύ της αύξησης του μέσου μισθού των μερικώς (1,2%) και πλήρως απασχολούμενων (0,5%) σε συνθήκες που η μείωση των συμβάσεων μερικής απασχόλησης ήταν χαμηλότερη (ποσοστιαία) σε σχέση με τη μείωση των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης υποκρύπτει –σύμφωνα με αναλυτές- ενδεχομένως την υποκατάσταση συμβάσεων (πλήρους από μερικής απασχόλησης).