Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Περισσότερους και ταχύτερους πλειστηριασμούς ζητούν οι Θεσμοί

Έντονες πιέσεις για την επίσπευση των πλειστηριασμών προκειμένου οι πιστωτές να ανακτούν σε σύντομο χρόνο οφειλές από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά και να αποκατασταθεί ταχύτερα η κουλτούρα πληρωμών με πλειστηριασμούς κατά στρατηγικών κακοπληρωτών, αναμένεται να ασκηθούν από τους Θεσμούς στη σημερινή συνάντηση με την κυβέρνηση για τα θέματα των τραπεζών.



Στις επαφές σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων των δύο πλευρών την περασμένη Παρασκευή, οι Θεσμοί εμφανίστηκαν προβληματισμένοι και "καχύποπτοι" για την πρόοδο των πλειστηριασμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον ίδιο προβληματισμό εξέφρασαν τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών και χθες σε συνάντηση που είχαν με τις εταιρίες διαχείρισης κόκκινων δανείων. Στη συνάντηση συζητήθηκε η μέχρι σήμερα εμπειρία των εταιριών διαχείρισης από τη διαχείριση των χαρτοφυλακίων που έχουν αναλάβει τόσο από τράπεζες, όσο και από επενδυτές, η πρόοδος στη διαχείριση των ιδιόκτητων ακινήτων των τραπεζών, καθώς και οι προοπτικές για τις τιτλοποιήσεις του "Ηρακλή" και ο ρόλος που θα διαδραματίσουν οι εταιρίες διαχείρισης.

Στις επαφές που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής, οι Θεσμοί επισημαίνουν ότι οι πλειστηριασμοί δεν "τρέχουν" στο βαθμό που έχει δεσμευτεί η ελληνική πλευρά και το τελικό αποτέλεσμα υπολείπεται των δεσμεύσεων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από ελληνικής πλευράς δηλώνεται πως τα αποτελέσματα των πλειστηριασμών θα φανούν καθαρά στο τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Οι τράπεζες ξεκίνησαν μαζικά και εντατικότερα νομικές ενέργειες για την είσπραξη οφειλών από μη εξυπηρετούμενα δάνεια από το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Όπως αναφέρουν στους Θεσμούς, για να ωριμάσουν οι νομικές ενέργειες, από το στάδιο της διαταγής πληρωμής μέχρι να φτάσουν στον πλειστηριασμό, απαιτείται χρονικό διάστημα 12 – 15 μηνών. Επομένως, το τελευταίο τρίμηνο του 2020 αναμένεται η κλιμάκωση των πλειστηριασμών, οι οποίοι συνολικά για το τρέχον έτος αναμένονται στους 20.000 – 25.000. Σημειώνεται ότι στο site των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχουν αναρτηθεί για το διάστημα μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου 2020, 56.965 πλειστηριασμοί, ενώ 400 είναι προγραμματισμένοι να γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως έγραψε το Capital.gr, το θέμα των πλειστηριασμών είναι κομβικό στο πλαίσιο της κατάρτισης του νέου πτωχευτικού δικαίου, με τις τράπεζες να επιμένουν σε δύο σημεία. Το πρώτο έχει να κάνει με την προστασία από μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης που θα παρέχει στον οφειλέτη ο νόμος, μετά την υποβολή της αίτησης πτώχευσης. Η κοινοτική οδηγία ορίζει το διάστημα προστασίας του οφειλέτη από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς έως τους 12 μήνες από την αίτηση πτώχευσης. Οι τράπεζες θεωρούν ότι το δωδεκάμηνο πρέπει να συμπτυχθεί στο ελάχιστο, προκειμένου να προχωρεί άμεσα η εκτέλεση των αναγκαστικών μέτρων και να επισπεύδονται οι ανακτήσεις οφειλών.

Το δεύτερο σημείο είναι συναφές και αφορά τους πλειστηριασμούς ακινήτων, τα οποία συνιστούν τις εμπράγματες εξασφαλίσεις σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Οι τράπεζες, κατέχοντας την υποθήκη του  οφειλέτη, ζητούν να μπορούν να προχωρούν "αυθημερόν" σε πλειστηριασμό, με την αίτηση της πτώχευσης, αποκτώντας έτσι προνόμιο σε σχέση με τους υπόλοιπους πιστωτές.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε τις προηγούμενες ημέρες η Axia Research, οι συνολικοί ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που διενεργήθηκαν τον Δεκέμβριο έφτασαν τους 2.165, μειωμένοι κατά 4% σε σχέση με τον Νοέμβριο και κατά 21% σε ετήσια βάση. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου ωστόσο, οι πλειστηριασμοί που διενεργήθηκαν σημείωσαν αύξηση της τάξης του 81% σε τριμηνιαία βάση (-11% σε ετήσια) και ανήλθαν στους 6.422, ενώ για το σύνολο του έτους έφτασαν τους 18.421 με αύξηση της τάξης του 7%. Οι πλειστηριασμοί που ήταν προγραμματισμένοι έφτασαν τους 29.107, παρουσιάζοντας άνοδο της τάξεως του 30% σε σχέση με τα περυσινά αντίστοιχα επίπεδα.Συνολικά, οι πλειστηριασμοί που διενεργήθηκαν το 2019 κινήθηκαν στο 63% αυτών που είχαν προγραμματιστεί, ενώ το 37% ακυρώθηκαν ή ανεστάλησαν.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com