Σε δημόσια διαβούλευση δόθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για το νέο ασφαλιστικό το οποίο εισάγει δραστικές αλλαγές.
Στο επίκεντρο της μεταρρύθμισης, που προωθείται, βρίσκονται οι αυξήσεις σε κύριες συντάξεις παλαιών και νέων συνταξιούχων με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, ενώ αυξήσεις θα δουν και περίπου 320.000 δικαιούχοι επικουρικών συντάξεων.
Παράλληλα, αλλαγές έρχονται και στα ποσά των εισφορών που καλούνται να πληρώσουν μισθωτοί, αλλά και περισσότερο από 1,4 εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, οι οποίες θα ισχύσουν από το 2020.
Όπως έγραψε η «Ν» το προσχέδιο του νομοσχεδίου, περιλαμβάνει 104 άρθρα τα οποία αφορούν την κύρια ασφάλιση, την επικουρική, τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών, αλλά και τις εισφορές των μισθωτών.
Παράλληλα, αλλάζουν τα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων στο τμήμα της ανταποδοτικής διαμορφώνονται ανάλογα με τα έτη ασφάλισης, ενώ ισχύει και νέο καθεστώς αναφορικά με την προσωπική διαφορά.
Υπενθυμίζεται πως σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης είχε υπογραμμίσει ότι η αναλογιστική μελέτη που συνοδεύει το νομοσχέδιο επιβεβαιώνει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος για ακόμη 50 χρόνια, δηλαδή έως το 2070.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του νομοσχεδίου, που αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, από την 1η Ιουνίου στις περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών μειώνονται κατά 0,90 μονάδες.
Κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες μειώνονται τα ασφάλιστρα υπέρ κλάδου ανεργίας. Η μείωση επιμερίζεται κατά 0,48 ποσοστιαίες μονάδες στο ασφάλιστρο του εργοδότη και κατά 0,27 ποσοστιαίες μονάδες στο ασφάλιστρο του εργαζομένου. ενώ το συνολικό ασφάλιστρο υπέρ ανεργίας διαμορφώνεται σε 4,25 ποσοστιαίες μονάδες και κατανέμεται 2,69 ποσοστιαίες μονάδες στον εργοδότη και 1,56 μονάδες στον εργαζόμενο. Κατά 0,15 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ του ενιαίου λογαριασμού για την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών.