Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Πότε θα ληφθούν αποφάσεις για πρόσθετες ελαφρύνσεις

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται όλες τις επόμενες εβδομάδες ούτως ώστε να μπορέσει να προωθήσει στο Eurogroup του Μαρτίου τα αιτήματά της για μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο. 



Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, το πιο πιθανό σενάριο είναι τον Μάρτιο να "κλειδώσει" τουλάχιστον ένα ελληνικό αίτημα, αυτό που είναι τεχνικά και πολιτικά πιο ανώδυνο καθώς συνδέεται με τις μεταναστευτικές ροές.

Ο λόγος για την ανάγκη να επαναδιατυπωθεί ο τρόπος με τον οποίο οι δαπάνες που συνδέονται με το μεταναστευτικό εξαιρούνται (από το 2015 και μετά) από τα πρωτογενή πλεονάσματα όπως αυτά υπολογίζονται σε όρους ενισχυμένης εποπτείας. Μέχρι στιγμής το ποσό που εξαιρείται ετησίως φτάνει στα 50-80 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το όριο που τίθεται από τη συμφωνία με τους δανειστές είναι για εξαίρεση ποσού έως 400 εκατομμύρια ευρώ περίπου ετησίως (0,2% του ΑΕΠ).

Ο λόγος που η εν λόγω δαπάνη είναι τόσο χαμηλή - παρά το μεγάλο πρόβλημα ειδικά στα νησιά - συνδέεται με τον τρόπο καταγραφής των εν λόγω δαπανών τα προηγούμενα χρόνια, αλλά κυρίως με το πως ορίσθηκε τεχνικά αυτή η δαπάνη. Για παράδειγμα, εξηγούν πηγές του οικονομικού επιτελείου, η φύλαξη μεταναστών από δυνάμεις της αστυνομίας δεν νοείται ως μεταναστευτική δαπάνη και δεν εξαιρείται. Επιχειρείται λοιπόν - με βάση την επιστολή Σταϊκούρα που κατατέθηκε για αυτό το θέμα την προηγούμενη εβδομάδα - να αναδιατυπωθεί τεχνικά ο τρόπος υπολογισμού, δημιουργώντας έναν υπερδιπλάσιο δημοσιονομικό χώρο από το 2020 και μετά.

Ο εν λόγω χώρος, μαζί με άλλες εξοικονομήσεις δαπανών (σ.σ. χθες προαναγγέλθηκε νέα επισκόπηση δαπανών το 2020), αλλά και με την ορατή κατά τον ΥΠΟΙΚ υπέρβαση στόχου του προϋπολογισμού θα δώσει το περιθώριο για τις πρώτες νέες παροχές της κυβέρνησης εντός του 2020. Δηλαδή για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και της εισφοράς αλληλεγγύης η οποία εκτιμά πως θα αποφασισθεί περί τον Απρίλιο.

Οι διαπραγματεύσεις για το εν λόγω αίτημα όπως και για τις υπόλοιπες ελληνικές επιδιώξεις συνδέεται βέβαια με την ομαλή ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης. Με τη νέα "προθεσμία" για την άρση των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν να έχει ορισθεί για τα μέσα Φεβρουαρίου.

Τα υπόλοιπα αιτήματα
Όσον αφορά στη μεταφορά υπερπλεονασμάτων από έτος σε έτος με βάση το μηχανισμό εξομάλυνσης (σ.σ. που έχει προτείνει το ΔΝΤ), θεωρείται πολύ δύσκολο, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου να ισχύσει αναδρομικά. Δηλαδή να αφορά το υπερπλεόνασμα το οποίο αναμένεται να αποτυπωθεί στα επίσημα στοιχεία για το 2019 (σ.σ. που θα ανακοινωθούν τον Απρίλιο από την ΕΛΣΤΑΤ και την Eurostat). Tο πιο πιθανό σενάριο θεωρείται πως είναι να ληφθεί σχετική απόφαση για το πλεόνασμα του 2020 που θα μπορέσει να διανεμηθεί το 2021 και σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ καλό θα είναι να έχει λυθεί το θέμα κατά την κατάθεση του Μεσοπροθέσμου 2021- 2024 που θα γίνει τον Απρίλιο – Μάιο.

Αναφορικά με τον τρίτο στόχο, δηλαδή με την αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων ούτως ώστε να τροφοδοτήσουν συμφωνημένες επενδύσεις, ήδη έχει αποσταλεί πλήρες πακέτο αιτημάτων μαζί με προτάσεις για τον τρόπο διανομής του ποσού. Ωστόσο και αυτές οι αποφάσεις πλέον επιχειρείται να ληφθούν έως τον Ιούνιο (όταν δηλαδή θα είναι διαθέσιμο επόμενο πακέτο "δόσεων" αξίας 650 εκατ. ευρώ περίπου).

Όσο για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, το αίτημα θα γίνει επισήμως μέσα από το Μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό 2021 - 2024. Το ΥΠΟΙΚ επιχειρεί και σε αυτό το πεδίο αποφάσεις μέσα στο 1ο εξάμηνο, αλλά σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν το αργότερο έως τον Οκτώβριο ούτως ώστε να ενταχθούν στο νέο προϋπολογισμό για το 2021…

Σε αυτόν τον Προϋπολογισμό του επόμενου έτους ο ΥΠΟΙΚ προανήγγειλε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με "μεγαλύτερο βηματισμό" από αυτόν του 2020 (φέτος θα μειωθούν κατά 0,9%), "συνδυαστικά με τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 24% στο 20%". Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι πέραν του ΕΝΦΙΑ και της εισφοράς αλληλεγγύης "δεν μπορώ να καλλιεργήσω προσδοκίες για μεγαλύτερη μείωση φόρων το 2020", ενώ προανήγγειλε για φέτος και παρεμβάσεις στο πεδίο των δαπανών, και των αμυντικών.

Επαφές στο Παρίσι
Σημειώνεται πως σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας αναχωρεί για το Παρίσι, όπου θα παρευρεθεί στο Ελληνογαλλικό Φόρουμ που διοργανώνει το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, με θέμα "Ελλάδα, στρατηγικός παράγοντας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη ξαναγεννιέται". Θα παραστεί σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσουν οι Γάλλοι γερουσιαστές και αύριο θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του κ. Bruno Le Maire. Θα έχει επίσης συναντήσεις με εκπροσώπους χρηματοπιστωτικών οργανισμών, όπως είναι η Societe Generale, η BNP-Paribas και η Lazard.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com