Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Νέα κεφάλαια 2 - 3 δισ. ευρώ για 40 μεγάλα έργα και φορο-ελαφρύνσεις προωθεί η κυβέρνηση

Επιπλέον χρηματοδότηση αξίας 2-3 δισ. ευρώ διαπραγματεύεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση με τους θεσμούς προκειμένου να στηρίξει επενδύσεις. Το ποσό προτείνεται να τροφοδοτήσει τη λίστα 40 μεγάλων έργων που καταρτίζει η κυβέρνηση.



Ο λόγος για τον μηχανισμό επιτάχυνσης μεγάλων έργων που προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για 40 μεγάλα έργα συνολικού προϋπολογισμού 6 δισ. ευρώ.  Επίσης, προτείνονται να χρηματοδοτηθούν από την ίδια "δεξαμενή" και πιθανά κίνητρα ιδιωτικών επενδύσεων και φοροελαφρύνσεις στο πρότυπο του Αναπτυξιακού Νόμου.

Σημειώνεται πως το εν λόγω ποσό των 2-3 δισ. ευρώ είναι επιπλέον των 51 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ και από το νέο Ταμείο Ανάκαμψης.

Η σύνοδος του EWG
Το ποσό προέρχεται από τα κέρδη ομολόγων τα οποία διαχειρίζεται ο ESM στο πλαίσιο της Eνισχυμένης Eποπτείας και απελευθερώνονται ως δόση κάθε έξι μήνες σε συνδυασμό με τα προαπαιτούμενα. Tην Πέμπτη συνεδριάζει το Εuroworking Group προκειμένου να εγκρίνει την 6η έκθεση αξιολόγησης της Ελλάδας σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας και σύμφωνα με τις πληροφορίες θα προεγκρίνει  ένα πακέτο "δόσεων" το οποίο θα ξεπερνάει τα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Για φέτος το εν λόγω πακέτο έχει συμφωνηθεί να μην οδεύσει για επενδύσεις αλλά να καταλήξει στην αποπληρωμή χρέους. Και τούτο ούτως ώστε να υποκαταστήσει ισόποση εθνική δαπάνη για την πληρωμή χρέους.

Με άλλα λόγια η "δόση" του ESM έμμεσα θα στηρίξει τα ταμειακά  διαθέσιμα. Τα εν λόγω διαθέσιμα θα τροφοδοτούν με τη σειρά τους τα μέτρα στήριξης λόγω της υγειονομικής κρίσης. Και τούτο καθώς οι πόροι της ΕΕ από το πακέτο του Απριλίου (SURE, ΕΣΠΑ κλπ) δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Ελλάδα.

Αλλαγή πλεύσης
Η συζήτηση όμως εν συνεχεία αλλάζει χαρακτήρα. Στόχος είναι από το 2021 και μετά το ποσό που θα απομείνει (της τάξης των 2-3 δισ. ευρώ) να οδεύσει για επενδύσεις. Μάλιστα δεν αποκλείεται για τον λόγο αυτό (σε συνεννόηση με τους θεσμούς) η "δόση" η οποία θα μπορούσε να φτάσει στα τέλη Δεκεμβρίου στην Αθήνα να μεταφερθεί για το 2021.

Παράγοντες στις Βρυξέλλες εξηγούν ότι ούτως ή άλλως η διαδικασία Ενισχυμένης Εποπτείας φέτος λόγω της "ρήτρας διαφυγής" που είναι σε ισχύ ανά την ΕΕ, δηλαδή της άρσης των δημοσιονομικών κανόνων και της υποχρέωσης για πρωτογενή πλεονάσματα, έχει κάνει πολύ πιο "light" την Ενισχυμένη Εποπτεία στην Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση στο EWG της Πέμπτης θα προ-εγκριθεί τυπικά και η 6η έκθεση για την Ελλάδα, καθώς και οι συστάσεις που περιλαμβάνονται για όλα τα κράτη-μέλη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Άλλωστε το βάρος πλέον μεταφέρεται στο νέο πακέτο ανάπτυξης των 32 δισ. ευρώ (750 δισ. ευρώ ανά την ΕΕ), το οποίο επιχειρείται -πάση θυσία- να αποφασιστεί σε πολιτικό επίπεδο τον Ιούνιο-Ιούλιο. Εν συνεχεία, θα έρθει να ενταχθεί τον Οκτώβριο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Καθώς τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποβάλλουν τις επενδυτικές τους προτεραιότητες τις οποίες θα κληθούν να οριστικοποιήσουν σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γ.Δ. Μεταρρυθμίσεων), ούτως ώστε να είναι συμβατές και με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο (σ.σ. αλλά στην περίπτωση της Ελλάδος και με τα ορόσημα της Ενισχυμένης Εποπτείας).

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ελλάδα - όπως εξηγούν αρμόδιες πήγες - σε αυτές τις νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες των 32 δισ. (αν βεβαίως αποφασίσουν πολιτικά) δεν είναι τόσο τα "ορόσημα". Εξηγούν πως "χρήμα" υπάρχει και μάλιστα πολύ με βάση την πρόταση για 32 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι το σύντομο χρονικό περιθώριο υλοποίησης μεγάλων επενδύσεων που προκύπτει από τις προτάσεις για το εν λόγω Ταμείο (ολοκλήρωση των έργων έως το 2024 χωρίς προκαταβολές και παρατάσεις). Απαιτεί πάρα πολύ καλό συντονισμό και οργάνωση, εξηγούν, ούτως ώστε το χρήμα να φτάσει εγκαίρως και επιτυχώς στην Ελλάδα στηρίζοντας την ανάκαμψη και τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας, επιχειρηματικότητας και κοινωνίας σε μία νέα εποχή.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com