Σάββατο 13 Ιουνίου 2020

Σταϊκούρας: Τα μέτρα στήριξης μπορεί να υπερβούν τα 24 δισ. φέτος - Προτεραιότητα στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Σε μέτρα στήριξης που μπορεί να ξεπεράσουν τα 24 δισ. ευρώ, που έχουν ήδη ανακοινωθεί για το 2020 αν υπάρχει το περιθώριο, αναφέρθηκε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Έθεσε ως προτεραιότητα τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.



Ανέφερε όμως πως πρώτα απ’ όλα πρέπει να εγκριθεί γρήγορα το σχέδιο ανάπτυξης ανά την ΕΕ και η συμφωνία να γίνει με όρους που θα παραμείνουν "κοντά" στην πρόταση της Επιτροπής. Έλαβε εύσημα από τους συνομιλητές του για την καλή ανταπόκριση της χώρας στην υγειονομική κρίση και περιέγραψε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης ώστε να διασφαλίσει βιώσιμη ανάκαμψη.

Επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία ξεκίνησε το 2020 με θετικές προοπτικές αλλά λόγω της συμμετρικής κρίσης υγείας η τάση αυτή αναστράφηκε. Παρουσίασε τα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης, αναφέρθηκε στις θετικές κινήσεις ανακοινώσεις των προηγούμενων ημερών (την έξοδο στις αγορές, τη μικρή ύφεση του πρώτου τριμήνου, τη σχετικά μικρή μείωση του δείκτη οικονομικού κλίματος, την εκκίνηση του σχεδίου "Ηρακλής”, την αύξηση των καταθέσεων στις τράπεζες και την επιτυχή ολοκλήρωση της 6ης αξιολόγησης). Επισήμανε πως οι πέντε παραπάνω κινήσεις επιβεβαιώνουν ότι κινείται η χώρα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Είπε πως το συνολικό κόστος των μέτρων στήριξης που θα ληφθούν το 2020 υπολογίζεται σε 24 δισ. ευρώ και μπορεί να αυξηθεί σε αξία ανάλογα με δύο παράγοντες: τις αποφάσεις στην ΕΕ και τον χρηματοδοτικό χώρο που θα έχει η κυβέρνηση.

Για την επάρκεια χρηματοδοτικών πόρων επισήμανε πως, μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση διατηρεί τα διαθέσιμά της με ικανοποιητική εκτέλεση του προϋπολογισμού, με αυξημένες εκδόσεις ομολόγων και εντόκων γραμματίων, αλλά και με την ετοιμότητά της για να χρησιμοποιήσει τα δύο εργαλεία που έχουν ήδη εγκριθεί (SURE και δανεια ΕΤΕπ), αλλά και το υπό εξέταση νέο πρόγραμμα ανάκαμψης της Κομισιόν.

"Πρέπει να επιταχύνουμε όχι μόνο τη ποσότητα αλλά και την ποιότητα του εγχώριου προϊόντος", είπε αναφερόμενος στο επενδυτικό κενό αλλά και στο παραγωγικό κενό της Ελλάδας. Προς αυτό τον σκοπό έχουν να διαμορφώσουν μία σειρά από φιλόδοξους στόχους, ανέφερε. Μεταξύ αυτών μίλησε για:

- Τη σταδιακή μείωση των φορολογικών βαρών και κυρίως τη μείωση των εισφορών

- Τη μείωση του ιδιωτικού χρέους με το νέο πτωχευτικό δίκαιο

- Τη προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων

- Τη ψηφιακή μετάβαση στον δημόσιο τομέα η οποία θα μειώσει τα βάρη για ιδιώτες και επιχειρήσεις

- Τους 25 νόμους που προωθούνται έως το τέλος Ιουλίου στο κοινοβούλιο

- Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις ιδιωτικές επενδύσεις στην Αγροτική πολιτική κ.λπ.

Σε ερώτηση για το τι θα αλλάξει τώρα με τα 32 δισ. ευρώ, ο ΥΠΟΙΚ είπε "δουλεύουμε σκληρά και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά" και αναφορικά με το σχέδιο ανάκαμψης "να ευχηθούμε το σχέδιο που θα αποφασιστεί να είναι πολύ κοντά σε αυτό που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή". Δηλαδή, εξήγησε, να βασίζεται κυρίως σε επιδοτήσεις και όχι σε δάνεια, να αποφασισθεί εγκαίρως και να δίνει έμφαση σε κλάδους προτεραιότητας. "Πρέπει να αφήσουμε στην άκρη διαφωνίες και διαφορές και να γίνουν τα χρήματα αυτά διαθέσιμα στην αρχή του 2021", ανέφερε.

Πισσαρίδης: Η Ελλάδα έχει απόλυτη ανάγκη το νέο πρόγραμμα

Ο καθηγητής του LSE Χ. Πισσαρίδης συνεχάρη όπως και οι υπόλοιποι συνομιλητές του πάνελ τον Υπουργό Οικονομικών για τη δουλειά που έκανε και εξήγησε ότι ο λόγος που τα ΕΣΠΑ δεν απορροφήθηκαν αρκετά γρήγορα είναι γιατί μία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να είναι επιτυχής αν δεν έχει το ίδιο το κράτος την ιδιοκτησία της. "Αν συμφωνήσεις σε ένα σχέδιο γιατί είσαι κολλημένος στη γωνία και χρειάζεσαι τα χρήματα, αυτό το πρόγραμμα δεν πρόκειται να λειτουργήσει", είπε μιλώντας για απουσία ιδιοκτησίας των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Είπε πως "η Ελλάδα έχει απόλυτη ανάγκη τα χρήματα γιατί έχει τα χαμηλότερα ποσοστά επενδύσεων στην ΕΕ".

Έδωσε έμφαση στην ανάγκη στροφής προς νέες τεχνολογίες αλλά και προς την τεχνητή νοημοσύνη εξηγώντας ότι δεν αποτελούν μία κίνηση η οποία θα μειώσει, αλλά που θα τονώσει την απασχόληση. Δεν χρειάζεται να "εφεύρουμε" λύσεις αλλά απλά να μιμηθούμε τα άλλα κράτη που έχουν το μέγεθος της Ελλάδας.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Andrew McDowell, έδωσε συγχαρητήρια στον Υπουργό Οικονομικών και στην κυβέρνηση για το πώς διαχειρίστηκαν την υγειονομική κρίση "γιατί η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα παράδειγμα επιτυχίας". Για το νέο εργαλείο παροχής εγγυήσεων εξήγησε ότι στόχος του είναι να υπάρχει διαμοιρασμός του κινδύνου με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ώστε να παράσχουν επαρκή ρευστότητα στην Ελλάδα. Είπε ότι κατά την άποψή του είναι μία χώρα προτεραιότητας. Αναφέρθηκε επίσης στην πρόθεση της ΕΤΕπ να προσφέρει και πιο μακροχρόνιες επενδύσεις.

Ο καθηγητής Jeffrey D. Sachs, του Columbia University συνεχάρη και αυτός την Ελλάδα για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης που είναι σίγουρα "η πρώτη προτεραιότητα για να μπορέσει να οδηγήσει μία οικονομία σε ανάπτυξη". Η συμβουλή του είναι "να μην αφήσετε τον ιό να έρθει ξανά στη χώρα γιατί εξαπλώνεται πάρα πολύ γρήγορα και για αυτό πρέπει να συγκρατηθεί". "Η Ελλάδα χρειάζεται τουρισμό, αλλά ο τουρισμός πρέπει να είναι ασφαλής", είπε, για να "διατηρήσει τη φήμη που απέκτησε" η χώρα.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com