Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020

Aντίστροφη μέτρηση 3 ημερών για τις δηλώσεις εργοδοτών για αναστολές συμβάσεων τον Μάιο

Άλλες τρεις μέρες επιπλέον θα έχουν στη διάθεσή τους οι πληττόμενες επιχειρήσεις προκειμένου να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργαζομένων τους για τον μήνα Μάιο.



Το Υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να δώσει παράταση τόσο για τις κλειστές επιχειρήσεις, όσο και για τις πληττόμενες -πλην ανοιχτές- επιχειρήσεις στον χρόνο τον οποίο έχουν στη διάθεσή τους για να δηλώσουν στο πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη" ποιους, για πόσο διάστημα (με ανώτατο όριο τις 31  μέρες) και πόσους εργαζομένους θα βγάλουν σε αναστολή.

Έτσι, όλες οι κατηγορίες των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις επιδράσεις του κορονοϊού, θα μπορούν έως τις 10/6 (αντί για έως 4/6 οι κλειστές όλο τον Μάιο και έως 7/6 οι πληττόμενες κ.λπ.) να δηλώσουν στο πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη" τις σχετικές αναστολές.

Συγκεκριμένα, η νέα αυτή κοινή προθεσμία αφορά:

·Τις πληττόμενες επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή -για υγειονομικούς λόγους- καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου (π.χ. επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων). Αυτές μπορούν να θέσουν σε αναστολή το 100% των συμβάσεων των εργαζομένων που απασχολούνται σε αυτές.

·Τις πληττόμενες επιχειρήσεις που παρέμειναν -με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους- εν μέρει κλειστές τον Μάιο, καθώς άνοιξαν είτε στις 4/5, είτε στις 11/5, είτε στις 18/5, είτε στις 25/5. Αυτές μπορούν να θέσουν, από την ημερομηνία που άνοιξαν και έπειτα, έως και το 60% του προσωπικού τους σε αναστολή. Το υπόλοιπο 40% έπρεπε να το επαναφέρουν στη δουλειά από την ημερομηνία που άνοιξαν.  Τα ποσοστά αυτά υπολογίζονται επί του πλήθους των εργαζομένων που βγήκαν σε αναστολή τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2020 και όχι επί του συνολικού πλήθους των εργαζομένων κάθε επιχείρησης. Μέχρι τις παραμονές της επαναλειτουργίας τους, όμως, μπορούσε να είναι σε αναστολή το 100% του προσωπικού τους.

·Τις πληττόμενες επιχειρήσεις οι οποίες δεν έμειναν κλειστές με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους τον Μάιο. Αυτές μπορούν να θέσουν σε αναστολή, καθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου μήνα, έως και το 60% του προσωπικού τους, ενώ το 40% έπρεπε να το επαναφέρουν στη δουλειά.  Και σε αυτή την περίπτωση τα ποσοστά αυτά υπολογίζονται επί του πλήθους των εργαζομένων που βγήκαν σε αναστολή τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2020 και όχι επί του συνολικού πλήθους των εργαζομένων κάθε επιχείρησης.

Σημειώνεται πως όποια επιχείρηση (ανεξάρτητα σε ποια από τις παραπάνω 3 κατηγορίες πληττομένων ανήκει) επιλέξει να θέσει αναστολή έστω και έναν εργαζόμενό της κατά τον περασμένο μήνα, δεν θα μπορεί να απολύσει κανένα άτομο από το προσωπικό της 45 μέρες μετά τη λήξη της σχετικής αναστολής, δηλαδή ακόμα και έως τις 15 /7 (σε περίπτωση που βγει σε αναστολή έστω και ένας εργαζόμενος της έως 31 /5).

Με τη διαμόρφωση μιας ενιαίας προθεσμίας υποβολής δηλώσεων εργοδοτών για αναστολή συμβάσεων εργαζομένων τους για τον μήνα Μάιο, ανοίγει ο δρόμος, ενδεχομένως  για μία ενιαία περίοδο καταβολής ειδικών αποζημιώσεων στους υπό αναστολή μισθωτούς ύψους 534 ευρώ. 

Σύμφωνα με τα έως τώρα επίσημα ανακοινωθέντα, οι αποζημιώσεις των υπό αναστολή εργαζομένων στις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, θα δίδονταν μεταξύ 5 -10/6, ενώ οι αποζημιώσεις στους υπό αναστολή εργαζομένους στις επιχειρήσεις που επαναλειτούργησαν ή ήταν ανοιχτές όλο τον Μάιο, θα καταβάλλονταν μεταξύ 10-12/6.

Με βάση τα νεότερα δεδομένα ως προς τις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων (δηλαδή τη μετακίνησή τους έως τις 10/6), οι ημερομηνίες καταβολής των αποζημιώσεων ενδεχομένως να μετακινηθούν και αυτές προς τις 12/6 ή και ακόμα παραπέρα, σημειώνουν αρμόδια στελέχη.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com