Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Πώς θα επιχειρηθεί η μείωση φόρων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Τα χαρακτηριστικά διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας, δηλαδή το υψηλό μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων και τους υψηλούς ονομαστικούς φορολογικούς συντελεστές, εξετάζει σοβαρά να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση ως επιχείρημα για τη χρήση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης προς την κατεύθυνση της μείωσης της φορολογίας.



Ο σχετικός σχεδιασμός βρίσκεται ακόμη σε εμβρυακό επίπεδο αλλά αναμένεται να μορφοποιηθεί και να οριστικοποιηθεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο έχει αποφασιστεί το πακέτο χρηματοδότησης από το νεότευκτο Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αποτελέσει το μοχλό εκσυγχρονισμού της οικονομίας και της χώρας γενικότερα.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τις μελέτες των περισσότερων διεθνών οργανισμών πληρώνει ένα πολύ βαρύ τίμημα στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας λόγω του υψηλού φορολογικού και ασφαλιστικού κόστους λειτουργίας της οικονομίας. Το συνολικό μερίδιο του εργοδοτικού κόστους της μισθωτής εργασίας είναι ένα από τα υψηλότερα στην ζώνη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ξεπερνώντας το 40%. Την ίδια ώρα, η κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων είναι ουσιαστικά "ληστρική" για τα εισοδήματα που δηλώνονται ενώ η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία ευδοκιμούν προκαλώντας πολλαπλές στρεβλώσεις στο φορολογικό σύστημα και την οικονομική δραστηριότητα. Το ουσιαστικό αποτέλεσμα είναι η έμμεση φορολογία να είναι από τις υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ονομαστικοί φορολογικοί συντελεστές να βρίσκονται σε απαγορευτικά επίπεδα οικονομικής επιβίωσης για το υγιές επιχειρείν και τη δηλούμενη εργασία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι ένα μέρος των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης (ανέρχονται σε περίπου 32 δισεκατομμύρια ευρώ) να διοχετευθεί σε πρόγραμμα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας με χρηματοδότηση της μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν εξωστρεφείς κλάδοι της οικονομίας και γενικά κλάδοι που προσφέρουν προστιθέμενη αξία στη χώρα.

Τα πάντα, βέβαια, βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο σχεδιασμού. Η κυβέρνηση θα συμμετάσχει και θα περιμένει την οριστική μορφοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης ελπίζοντας ότι θα έχει τελικά το περιθώριο να κάνει παρεμβάσεις που θα σηματοδοτήσουν ότι η Ελλάδα γίνεται μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα και σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας, φορολογίας και ουσιαστικής ανάπτυξης.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com