Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Επτά ημερομηνίες – σταθμοί για την εξέλιξη της ανεργίας φέτος

Επτά crash tests περιμένουν την αγορά εργασίας της χώρας από τα μέσα του τρέχοντος μηνός έως και το τέλος του 2020.



Από το αποτέλεσμα αυτών θα  κριθεί, σε σημαντικό βαθμό και η εξέλιξη της πορείας της ανεργίας για φέτος.

Ο λόγος για  αντίστοιχα επτά διαδοχικές προθεσμίες έως τις οποίες οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη ενταχθεί ή  θα ενταχθούν στους  διάφορους μηχανισμούς στήριξης  (πχ αναστολής συμβάσεων, επιστρεπτέα προκαταβολή, "συνεργασία") τους οποίους έχει θεσπίσει η κυβέρνηση, δεν μπορούν να απολύσουν προσωπικό.

Μετά από κάθε μία από τις παραπάνω προθεσμίες, οι επιχειρήσεις οι οποίες εντάχθηκαν ή ενταχθούν στον ένα ή τον άλλο μηχανισμό, θα μπορούν να απολύσουν.

Από το τι θα αποφασίσουν την επομένη της λήξης της κάθε μία από τις παραπάνω προθεσμίες, θα επηρεασθεί εν μέρει και η πορεία της απασχόλησης.

Αναλυτικά, οι προθεσμίες αυτές έχουν ως εξής : 

1.       Η 15η Ιουνίου -  Όσες πληττόμενες  επιχειρήσεις έθεσαν σε αναστολή μέρος ή όλο το προσωπικό τους έως τις 30 Απριλίου και δεν έθεσαν πάλι σε αναστολή εργαζομένους τους έως 31 Μαΐου,  μπορούν από την 16η Ιουνίου να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε αλλαγή στο πλήθος των εργαζομένων τους. Όχι μόνο στο κομμάτι του προσωπικού είχε βγει σε αναστολή, αλλά και σε εκείνο που δεν βγήκε σε αναστολή.

2.      Η 15η  Ιουλίου -  Οι πληττόμενες επιχειρήσεις που έθεσαν σε αναστολή μέρος ή όλο το προσωπικό τους έως τις 31 Μαΐου και δεν έθεσαν πάλι σε αναστολή εργαζομένους τον Ιούνιο,  μπορούν –εφόσον αποφασίσουν κάτι τέτοιο- να προχωρήσουν σε απολύσεις μόνο από την 16η Ιουλίου. Πριν από αυτή δεν μπορούν να απολύσουν κανένα εργαζόμενο τους, είτε αυτός βγήκε σε αναστολή, είτε όχι.

3.      Η 30η  Ιουλίου – Οι επιχειρήσεις, οι οποίοι ανήκουν στους πληττόμενους κλάδους εστίασης, τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού βγάλουν σε αναστολή εργαζομένους έως 30 Ιουνίου, δεν μπορούν να απολύσουν κανένα εργαζόμενο τους (είτε έχει βγει σε αναστολή, είτε όχι) έως τις 30 Ιουλίου. Από την 1η Αυγούστου, όμως, μπορούν.

4.      Η 31η Αυγούστου – Όσες επιχειρήσεις  στους πληττόμενους κλάδους του τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας του προσωπικού τους έως 30 Ιουλίου, δεν μπορούν να προβούν σε καμία απόλυση  εργαζομένου τους (είτε βγήκε σε αναστολή, είτε όχι ) έως 31 Αυγούστου. Μπορούν, όμως, από την 1η Σεπτεμβρίου.

5.      Η 15η Οκτωβρίου – Οι επιχειρήσεις (με μειωμένο τζίρο τουλάχιστον 20%  το 2020 σε σχέση με το 2019), οι οποίες  θα ενταχθούν (μετά τις 15 Ιουνίου) στο μηχανισμό "συνεργασία" ως τις 15 Οκτωβρίου, δεν θα μπορούν να απολύσουν όποιον εργαζόμενο μπει στον εν λόγω μηχανισμό έως τις 15 Οκτωβρίου. Μπορούν από την 16η Οκτωβρίου. Ωστόσο, ο περιορισμός αυτός (της μη –απόλυσης) δεν ισχύει για όσους εργαζομένους δεν ενταχθούν στη "συνεργασία".

6.      Η 31η  Οκτωβρίου - Όποιες επιχειρήσεις εντάχθηκαν στο μηχανισμό της "επιστρεπτέας προκαταβολής", δεν μπορούν να απολύσουν κανένα εργαζόμενο τους έως τις 31 Οκτωβρίου. Από την 1η Νοεμβρίου, όμως, μπορούν.

7.      Η 31η Δεκεμβρίου – Οι επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες στον κλάδο των αερομεταφορών και τομέων που συνδέονται με αυτούς, οι οποίες θα  ενταχθούν έως 15 Οκτωβρίου στο μηχανισμό της "συνεργασίας" και παραμείνουν σ΄αυτό έως τις 31 Δεκεμβρίου, δεν μπορούν να απολύσουν κανένα "συνεργαζόμενο" μισθωτό τους έως τις 31 Δεκεμβρίου. Μπορούν, όμως, να απολύσουν όποιον εργαζόμενο τους δεν ενταχθεί στη "συνεργασία". Από την 1η Ιανουαρίου 2021, παύει να ισχύει η ρήτρα μη απόλυσης των "συνεργαζόμενων" μισθωτών.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com