Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Τι θα κρίνει την πορεία των εσόδων και τα περιθώρια για νέα μέτρα στήριξης

Μία σειρά από παράγοντες θα καθορίσουν τη δυνατότητα της χώρας το επόμενο διάστημα να διατηρεί τα "διαθέσιμά" της και να έχει τα περιθώρια υλοποίησης των μέτρων στήριξης. Όχι μόνο όσων είναι στα "σκαριά", με πρώτη την μείωση της προκαταβολής φόρου αλλά και την επιμήκυνση – αν χρειασθεί  - των μέτρων που ήδη εφαρμόζονται όπως είναι η "Συνεργασία", τα δάνεια προς επιχειρήσεις κλπ.



Ο πιο προφανής είναι η πορεία του προϋπολογισμού. Η μείωση κατά 33,5% των φορολογικών εσόδων τον Μάιο που ανακοινώθηκε χθες, θεωρείται μία επίδοση αναμενόμενη από πηγές του ΥΠΟΙΚ. Ωστόσο, το μεγάλο "στοίχημα" θα είναι τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Η πορεία του τουρισμού το καλοκαίρι θα κρίνει όχι μόνο τη ροή εσόδων προς τα κρατικά ταμεία αλλά και το εύρος της ύφεσης και της ανεργίας. Αυτή τη στιγμή το καλό σενάριο είναι μία πτώση κατά 60% το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, με προφανείς επιπτώσεις στα έσοδα.

Αλλά και η εσωτερική κατανάλωση θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και συνδέεται με το κατά πόσο οι όροι διατήρησης των θέσεων εργασίας στο πλαίσιο των επιδομάτων των 800 και των 543 ευρώ είχαν αποτέλεσμα. Συνδέεται και με το πώς θα εφαρμοσθεί και ποια θα είναι η "αντίδραση" στο πρόγραμμα Συνεργασία που ξεκίνησε χθες.

Τα πρώτα μηνύματα των καταναλωτών τον Ιούνιο ήταν "μεικτά". Συνολικά η κατανάλωση με βάση τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ήταν μειωμένη με πτώση κυρίως σε είδη όπως η ένδυση και η υπόδηση. Ωστόσο σε κάποιους κλάδους παρατηρήθηκε άνοδος έως και κατά 160% σημάδι και αναβαλλόμενης λόγω του lockdown κατανάλωσης.

Οι "εξωγενείς" παράγοντες
Ήδη επίσης υπάρχει νέα ουσιαστικά καθυστέρηση, κατά ένα μήνα προς το παρόν, στην εισροή των κονδυλίων από τα προγράμματα της ΕΕ που έχουν εγκριθεί. Αφορούν παρεμβάσεις (800 ευρώ, επιιστρεπτέα, δάνεια ΤΕΠΙΧ κλπ) που έχουν διατεθεί με κρατικό χρήμα. Πλέον υπολογίζεται να έρθουν από τον Αύγουστο, όπως ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας στη Βουλή.

Επιπλέον ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε στον κίνδυνο αποφάσεων στην ΕΕ για το νέο ταμείο ανάκαμψης μετά τον Ιούλιο ή με "κουρέματα" στην πρόταση της Κομισιόν. Κάτι που θα οδηγήσει στο να έρθει το νέο αυτό πακέτο μετά το πρώτο τρίμηνο του 2021 στην Αθήνα.

Υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας που εν μέρει συνδέεται με τις δυνατότητες της χώρας. Το διεθνές κλίμα στις αγορές συνδέεται με τη δυνατότητα της χώρας να διατηρεί τα διαθέσιμά της με προσφυγή σε αυτές, ενώ προφανώς η διατήρηση του θετικού υγειονομικού κλίματος είναι πρωταρχικής σημασίας.

Ο ΥΠΟΙΚ χθες από τη Βουλή εξήγησε πως "δεν έχουμε πάρει ένα ευρώ από την Ευρώπη". Επισήμανε πως "η βοήθεια στις εργοδοτικές εισφορές στις επιχειρήσεις, για τους εργαζόμενους" δόθηκε "την προηγούμενη εβδομάδα γιατί βγήκαμε στις αγορές και βρήκαμε περισσότερους πόρους. Η βοήθεια με τις αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων βγήκε την Παρασκευή, για τους λόγους που πριν από λίγο σας ανέφερα", πρόσθεσε δίνοντας έμφαση στην ανάγκη διατήρησης των διαθεσίμων.

Πρόσθεσε πάντως πως "ακόμα και εάν η Ευρώπη αργήσει να καταλήξει σε αποφάσεις για το τελικό σχήμα του Ταμείου Ανάκαμψης και τον νέο κοινοτικό προϋπολογισμό και να εκταμιεύσει τους σχετικούς πόρους, η χώρα μας, με τα σημερινά υγειονομικά δεδομένα και την υπεύθυνη οικονομική διαχείριση, δεν θα αντιμετωπίσει ταμειακό πρόβλημα".

Ωστόσο, είπε, η επίτευξη συμφωνίας, το ταχύτερο δυνατό, έχει "μεγάλη σημασία για όλα τα κράτη-μέλη, καθώς έτσι θα αρθούν αβεβαιότητες, θα διασφαλιστεί μια ισχυρή οικονομική ανάταξη και θα τεθούν κοινές, στέρεες βάσεις, για να οικοδομήσουμε τη μετά κορονοϊό εποχή της Ευρώπης".
 
website counter
friend finderplentyoffish.com