Κυριακή 14 Ιουνίου 2020

«Πόλεμος» Κίνας- Twitter για την online παραπληροφόρηση

Το Twitter κατέβασε πάνω από 170.000 λογαριασμούς για τους οποίους ανέφερε πως συνδέονταν με μια επιχείρηση διασποράς μηνυμάτων υπέρ της Κίνας. Όπως ανακοίνωσε η δημοφιλής πλατφόρμα, κάποιες από αυτές τις αναρτήσεις είχαν να κάνουν με το ξέσπασμα του κορονοϊού.



Σύμφωνα με την εταιρεία υπήρχε ένας πυρήνας 23.750 πολύ ενεργών λογαριασμών που διεγράφησαν, μαζί με άλλους 150.000 «λογαριασμούς ενίσχυσης» (amplifier accounts). Επίσης, το Twitter αποκάλυψε πως διέγραψε πάνω από 1.000 λογαριασμούς παραπληροφόρησης που έδρευαν στη Ρωσία.

Όπως αναφέρει το BBC, η εταιρεία είπε ότι το δίκτυο, που έδρευε στην Κίνα, συνδεόταν με μια προηγούμενη, υποστηριζόμενη από την κυβέρνηση, επιχείρηση, που εξαρθρώθηκε σε συνεργασία με το Facebook και το YouTube πέρυσι. Η επιχείρηση εκείνη έστελνε μηνύματα σχετικά με την πολιτική κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ.

«Αν και αυτό το δίκτυο είναι νέο, οι τεχνικοί σύνδεσμοι που χρησιμοποιήσαμε για να ταυτοποιήσουμε τη δραστηριότητα και να την αποδώσουμε στη Λαϊκή Δημοκρατία Κίνας συνάδουν με δραστηριότητα που είχαμε αρχικά εντοπίσει και αποκαλύψει τον Αύγουστο του 2019» ανέφερε στο εταιρικό του blog το Twitter, σε μια ανακοίνωση την οποία κοινοποίησε και ο ιδρυτής του, Τζακ Ντόρσεϊ.

Όπως έγινε γνωστό, εδώ και καιρό διερευνώνται και μελετώνται προηγούμενες συντονισμένες πληροφοριακές επιχειρήσεις από την Κίνα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα δύο διασυνδεόμενα δίκτυα (ο πυρήνας των 23.750 λογαριασμών και οι 150.000 «ενισχυτές») εντοπίστηκαν σχετικά γρήγορα και κατά κανόνα δεν είχαν πολλούς followers ή υψηλά επίπεδα αλληλεπίδρασης. Τα tweets γίνονταν κυρίως στα κινεζικά και διέσπειραν γεωπολιτικά αφηγήματα που ήταν ευνοϊκά για το κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα, «ενώ συνέχιζαν να προωθούν παραπλανητικά αφηγήματα σχετικά με τις πολιτικές δυναμικές στο Χονγκ Κονγκ».

Όσον αφορά στο ρωσικό δίκτυο, αναφέρθηκε πως το δίκτυο λογαριασμών συνδεόταν με μια ιστοσελίδα media που διαπιστώθηκε πως «επιδιδόταν σε υποστηριζόμενη από την κυβέρνηση κρατική προπαγάνδα εντός Ρωσίας». Το δίκτυο αυτό είχε 1.152 λογαριασμούς που έχουν επίσης κατεβεί. Μεταξύ των δραστηριοτήτων του περιλαμβάνονταν η προώθηση του κόμματος Ενωμένη Ρωσία (του προέδρου Πούτιν) και επιθέσεις κατά αντιφρονούντων.

Από πλευράς της, όπως αναφέρει το Reuters, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως το Twitter, εάν θέλει να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση, θα έπρεπε να κλείσει λογαριασμούς που επιτίθενται κατά της Κίνας, υποστηρίζοντας πως η χώρα είναι το μεγαλύτερο θύμα παραπληροφόρησης. Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών είπε σε δημοσιογράφους πως πολλές πλατφόρμες έχουν πολλά ψέματα για την Κίνα και ότι υπάρχει ανάγκη για κινεζικές φωνές με αντικειμενικές απόψεις. Υπενθυμίζεται πως το Twitter είναι μπλοκαρισμένο στην ηπειρωτική Κίνα.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com