Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

ΕΝΦΙΑ και «κόκκινα» δάνεια στην κορυφή της ατζέντας

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις για τα δύο φλέγοντα ζητήματα, των διορθώσεων στον ΕΝΦΙΑ ενόψει της επανέκδοσης όλων των εκκαθαριστικών τον Σεπτέμβριο, αλλά και της ζωτικής σημασίας για χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων.




Ενδεικτικό δε της μεγάλης σύγχυσης που επικρατεί στο «μέτωπο» του ΕΝΦΙΑ είναι και η καθυστέρηση στην έκδοση απόφασης για απαλλαγές ατόμων με αναπηρία και οικονομικά αδύναμων ομάδων, εξαιτίας και γραφειοκρατικών προβλημάτων, αφού μία από τις προϋποθέσεις της χορήγησης απαλλαγών είναι η επιβεβαίωση μη ύπαρξης ρυθμισμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Εν αναμονή των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με την τρόικα και με το πολιτικό θερμόμετρο να ανεβαίνει στη σκιά του αλαλούμ που προκάλεσε η αποστολή εκκαθαριστικών - φωτιά για τον ΕΝΦΙΑ, το θέμα του φόρου στα ακίνητα αλλά και της ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων ανεβαίνει ψηλά στην ατζέντα.

Ήδη το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε πως αντιπροσωπεία του θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, με αντικείμενο τις τελικές ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ και το πλαίσιο των ρυθμίσεων για τα «κόκκινα» δάνεια.

Ειδικότερα, οι διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ και οι δόσεις του νέου φόρου θα εξεταστούν σε σύσκεψη αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, το πρωί της Παρασκευής. Στη συνέχεια θα υπάρξει συνάντησή τους με τον διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα για τις προτάσεις για τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ για το ίδιο θέμα αναμένεται συνάντηση την Τρίτη και με τον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Δένδια.

Διορθώσεις ΕΝΦΙΑ
Εντός ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, αφού έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν επανεκδοθεί τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για περίπου έξι εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων και να έχουν διορθωθεί κραυγαλέα λάθη που εντοπίστηκαν στην προηγούμενη αποστολή των εκκαθαριστικών, η κυβέρνηση προωθεί νομοθετική παρέμβαση την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις με τα νέα εκκαθαριστικά περίπου 800.000 ιδιοκτήτες θα δουν μειώσεις στον φόρο που τους αναλογεί, ενώ οι διορθωτικές κινήσεις επικεντρώνονται στους ιδιοκτήτες σε περίπου 4.000 οικισμούς, όπου ο ΕΝΦΙΑ και ο συμπληρωματικός φόρος υπολογίστηκε με υψηλές αντικειμενικές αξίες.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι να γίνει η νέα εκκαθάριση για τις προβληματικές περιοχές, όπου δεν ισχύει το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, με βάση τις περσινές ειδικές τιμές όπως αυτές είχαν καθοριστεί από απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη για τον υπολογισμό του ΦΑΠ του 2013.

Απαλλαγές
Την ίδια ώρα οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και το γενικότερο αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί καθυστερεί την έκδοση της απόφασης και για τις απαλλαγές, καθώς μεταξύ άλλων πρέπει πρώτα να γίνει διασταύρωση στοιχείων, αφού προϋπόθεση για την απαλλαγή από τον φόρο ή για τη μείωσή του κατά 50% αποτελεί η μη ύπαρξη ρυθμισμένων ληξιπρόθεσμων εκκρεμοτήτων προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

Ο νόμος προβλέπει επίσης ότι όσοι φορολογούμενοι έχουν ακίνητη περιουσία επιφάνειας έως 150 τετραγωνικών μέτρων, εισόδημα έως 9.000 ευρώ (ή 12.000 αν είναι τρίτεκνοι, πολύτεκνοι ή άτομα με αναπηρία με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον σύζυγο/ τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο μέλος), δικαιούνται μειωμένο ΕΝΦΙΑ.

Στην περίπτωση τριτέκνων, πολυτέκνων και αναπήρων προβλέπεται πλήρης απαλλαγή, για τους υπόλοιπους με χαμηλό εισόδημα μείωση στο 50%.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com