Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Ηχηρό μήνυμα από ΕΚΤ: Δεν αύξησε ούτε... ένα ευρώ τη ρευστότητα μέσω του ELA

Μήνυμα... προσμονής για συμφωνία με τους δανειστές στέλνει ο Μάριο Ντράγκι και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία αποφάσισε να κρατήσει στα ίδια επίπεδα, δηλαδή στα 80,2 δισ. ευρώ τη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA.



H συνεδρίαση δεν έκρυβε ούτε ευχάριστες ούτε δυσάρεστες ειδήσεις για την ελληνική οικονομία, ενδεικτικό του ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες περιμένουν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Στέλνουν ωστόσο κι ένα μήνυμα προς την Αθήνα να ολοκληρώσει τάχιστα τις επαφές με τους Θεσμούς, να κλείσει τη συμφωνία άμεσα διότι σε άλλη περίπτωση η συνεδρίαση της επόμενης Τετάρτης 3 Ιουνίου, δηλαδή δύο μέρες πριν την καταβολή της δόσης στο ΔΝΤ, θα είναι... δραματική για την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η ρευστότητα είχε αυξηθεί μόλις κατά 200 εκατ. ευρώ και σήμερα καθόλου κι αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι οι εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες έχουν σταθεροποιηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Το «μαξιλάρι» ρευστότητας που έχουν οι τράπεζες ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ.

Οπως φαίνεται οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι την επόμενη εβδομάδα δεν θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες περαιτέρω χρήματα προκειμένου να καλύψουν εκροές καταθέσεων και αυτό είναι και ένα δείγμα ότι οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές είναι σε καλό δρόμο και μπορεί να κλείσει η συμφωνία το συντομότερο. Εκτός κι αν υπάρξει νέος γύρος έντασης και αντιπαράθεσης οπότε θα επανέλθει η ανησυχία των καταθετών που θα σπεύσουν να βγάλουν τις αποταμιεύσεις τους και θα αναγκάσουν την ΕΚΤ να λάβει την επόμενη Τετάρτη μια διαφορετική απόφαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και οι αγχώδεις και κινδυνολογικές φωνές ότι στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος θα επικρατήσει ανησυχία και αύξηση της εκροής καταθέσεων, η οποία ανησυχία μπορεί να μετατραπεί σε πανικό αν δεν υπάρξουν σημάδια ότι έχει κλείσει η συμφωνία και η χώρα δεν θα έχει πρόβλημα στις 5 Ιουνίου, οπότε και πρέπει να καταβάλει 300 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΚΤ δεν έχει πειράξει καθόλου το «κούρεμα» των ομολόγων που μπαίνουν ως ενέχυρα για τον δανεισμό των τραπεζών διαψεύδοντας έτσι τις Κασσάνδρες ότι θα μπορούσε να προχωρήσει σε αύξηση του «κουρέματος» κατά 5% ή 10%.

Επειτα από τις εξελίξεις αυτές, είναι αυτονόητο ότι η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ θα κρίνει τα πάντα. Δύο είναι τα δεδομένα: Υπαρξη συμφωνίας με τους Θεσμούς που θα ανοίξει το δρόμο για αύξηση της ρευστότητας είτε ρήξη με τους δανειστές και τότε οι κεντρικοί τραπεζίτες θα προκαλέσουν «ξαφνικό θάνατο» στην ελληνική οικονομία κόβοντας εντελώς τον ELA ή αυξάνοντας το κούρεμα των ομολόγων.

Σε άτυπη ενημέρωσή της η κυβέρνηση τονίζει μεταξύ άλλων:


1. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αύξησε τον ELA γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ζήτησε αύξηση, καθώς το πλαφόν των 80,2 δισ. θεωρείται επαρκές μετά τη σταθεροποίηση της εκροής καταθέσεων.

2. Οι εργασίες του Brussels Group ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν σήμερα στις 14:00 (ώρα Βρυξελλών). Θα καθυστερήσουν, όμως, λόγω προβλήματος στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, το οποίο ανάγκασε το αεροπλάνο που μετέφερε μέλη της ελληνικής αποστολής να προσγειωθεί στο Ντίσελντορφ. Το Brussels Group είναι σημαντικό, καθώς διευθετεί τις τελευταίες εκκρεμότητες της συμφωνίας.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com