Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Τι κρίνει την απόφαση για την έξοδο στις αγορές μέσα στις επόμενες ημέρες

Τα σχέδια για μία πρώτη δοκιμαστική επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές επιχειρείται να κλειδώσουν μέσα στις επόμενες ώρες/ημέρες με τις πληροφορίες που διακινούνταν από κυβερνητικούς κύκλους να αναφέρουν ως πιθανές ημέρες ακόμη και την Δευτέρα ή Τρίτη.


Οι τελικές αποφάσεις τις οποίες καλείται να λάβει η κυβέρνηση θα πρέπει να προσμετρήσουν όμως όχι μόνο  το "momentum" που διαμορφώνεται, αλλά και τις αντιρρήσεις που εκφράζονται  (και εντός της κυβέρνησης) από όσους συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι είναι ακόμη νωρίς.  Πάντως, αρμόδια στελέχη εξηγούν ότι η μείωση του πήχη προσδοκιών που επιχειρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες μπορεί να μην συνδέεται μόνο με αλλαγή θέσης αλλά και  να είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας να μην "καεί" το χαρτί της "επιστροφής" από την υπέρμετρη σεναριολογία.
Το βασικό σενάριο προβλέπει την έκδοση 5ετούς ομολόγου με στόχο την άντληση περί τα 2 δισ. ευρώ, ενώ στο τραπέζι έχουν "πέσει" και προτάσεις για μικρότερης διάρκειας έκδοση.
Τα γεγονότα
Το σενάριο άμεσης επιστροφής στις αγορές στηρίζεται σε μια δοκιμαστική έκδοση πριν από την 20ή Ιουλίου, οπότε θα λάβουν χώρα δύο γεγονότα:
· Το ΔΝΤ θα κληθεί να εγκρίνει το νέο Μνημόνιο (MEFP) με την Ελλάδα και το δάνειο των 1,6 δισ. ευρώ, το οποίο θα είναι επί της αρχής διαθέσιμο.
· Την ίδια ημέρα η κυβέρνηση θα πρέπει να πληρώσει στην ΕΚΤ 3,85 δισ. ευρώ.
Το Momentum
Οι "υπέρμαχοι" της εξόδου θεωρούν ότι πρέπει η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τον ΟΔΔΗΧ, να προλάβει τα δύο αυτά γεγονότα, αλλά και να μη χάσει το "κύμα" που δημιουργούν οι αποφάσεις και οι επαφές των τελευταίων ημερών:
- Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε κατά το τελευταίο ταξίδι του στο Λονδίνο σαφείς διαβεβαιώσεις από συγκεκριμένα funds για τη συμμετοχή τους στην έκδοση.
- Η εκταμίευση της δόσης από τον ESM, καθώς και η πρόταση της Επιτροπής για την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (εισήλθε σε αυτήν τον Απρίλιο του 2009, έναν χρόνο πριν το Μνημόνιο) στηρίζουν το κλίμα στην αγορά. Το ίδιο προκαλούν και οι δηλώσεις στήριξης αξιωματούχων των "θεσμών", αλλά και το ενδιαφέρον που δείχνουν ξένα funds για ελληνικές επιχειρήσεις και για σχέδια αποκρατικοποιήσεων. Υποστηρικτική αναμένεται να είναι και η ανακοίνωση της S&P, που έχει προγραμματιστεί για τις 21/7 αλλά μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόθεση να έρθει νωρίτερα.
Το πολύ κρίσιμο "παράθυρο" χρόνου και οι 3 στόχοι
Όπως έγραφε  εφημερίδα "Κεφάλαιο" του προηγούμενου Σαββάτου, η "στρατηγική" που έχει διαμορφωθεί έχει τρεις κατευθύνσεις.  Στοχεύει στο:
· Να διαμορφώσει με σειρά ενδιάμεσων εκδόσεων πριν από την ολοκληρωτική έξοδο στις αγορές μετά τον Αύγουστο του 2018,
· Να συγκεντρώσει τις υπάρχουσες εκδόσεις σε πολύ λιγότερες (4 - 5), με μεγαλύτερη ρευστότητα, ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της ΕΚΤ, σε ένα περιβάλλον που περιμένει το ευρωπαϊκό tapering και
· Να καταστήσει εφικτή  τη σταδιακή υποκατάσταση των βραχυπρόθεσμων επενδυτών (Hedge Funds) που στοχεύουν στα "μεγάλα" κουπόνια με θεσμικούς μεσομακροπρόθεσμους επενδυτές.
Όλοι αυτοί οι στόχοι όμως απαιτούν μία "συνέχεια" στις εκδόσεις. Και  αυτές μπορούν να γίνουν στα "παράθυρα" χρόνου  που εξαρτώνται από τις επικείμενες αξιολογήσεις σε συνδυασμό με τις δυνατότητες της αγοράς.
Ένα παράθυρο έχει ανοίξει αυτές τις ημέρες. Ωστόσο, οι ενστάσεις στελεχών συνδέονται με το χρόνο της επόμενης κίνησης.  Ο κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας, εξέφρασε εντονότατα τη θέση του, λέγοντας ότι πρέπει να προηγηθούν ηχηρές ιδιωτικοποιήσεις. Αλλά και στελέχη της κυβέρνησης συνέχιζαν να επιμένουν ότι πρέπει να μην υπάρξουν βιαστικά βήματα.
Κρίσιμες μεταρρυθμίσεις και "θολό" πολιτικό σκηνικό στην Ευρώπη
Η κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι έχει μπροστά της έναν μακρύ και ανηφορικό δρόμο "προσαρμογής" που δεν ελέγχει απόλυτα, εξηγούν αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου.
Από τη μία πλευρά πρέπει όλοι οι υπουργοί να κάνουν πράξη εγκαίρως μια σειρά από νέα προαπαιτούμενα (66 τον αριθμό έως το τέλος Σεπτεμβρίου), για να μην υπάρξει νέο "ατύχημα" χρονοκαθυστέρησης στην αξιολόγηση με την Ε.Ε., που σχεδιάζεται να τελειώσει τον Οκτώβριο.
Ωστόσο,  η ολοκλήρωση της 3ης αυτής αξιολόγησης σχετίζεται (τουλάχιστον αυτό επιθυμεί η Αθήνα) και με τη διευκρίνιση των παρεμβάσεων για το χρέος, που θα εφαρμοστούν μετά τον Αύγουστο του 2018. Τέτοιου είδους όμως αποφάσεις προϋποθέτουν  νέα κυβέρνηση στη Γερμανία  και καθιστούν ακόμη πιο "θολό" το χρόνο ολοκλήρωσης  της αξιολόγησης.
Και ο παράγοντας ΔΝΤ
Μάλιστα,  πλέον εισάγεται ακόμα μία "παράμετρος" που θέτει ήδη το ΔΝΤ. Στο Μνημόνιο που πρέπει να υπογραφεί υπάρχει αναφορά για 1η αξιολόγηση έως τις 15 Φεβρουαρίου του 2018. Δηλαδή βάζει πολύ πιο πέρα τον "χρόνο" για ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων που θα πλανώνται τους επόμενους μήνες πάνω από την οικονομία.
Έτσι, το "δίλημμα" ή τώρα ή ενδεχομένως... πολύ αργότερα παραμένει.
Αρμόδιες πηγές εξηγούν όμως ότι  αν η κυβέρνηση αποφασίσει να βγει άμεσα  στις αγορές και μετά υπάρξει τόσο μεγάλη "κοιλιά" στις δοκιμαστικές εκδόσεις (λόγω παράτασης των αξιολογήσεων) τότε θα παραμείνει για μήνες μετέωρο το ερώτημα αν η πρώτη αυτή κίνηση θα έχει βοηθήσει τον "μεγάλο" στόχο: τις διαδοχικές εκδόσεις που θα διαμορφώσουν μια καμπύλη αποδόσεων και θα ανοίξουν τον δρόμο για μια πλήρη έξοδο στις αγορές το 2018, προς το τέλος του προγράμματος...
 
website counter
friend finderplentyoffish.com