Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017

Ποιο είναι το "αποτύπωμα" των προγραμμάτων της Κοινωφελούς Απασχόλησης

Απορρόφηση 342 εκατ. ευρώ, απασχόληση 43.000 ανέργων και ευρύ έργο σε 325 Δήμους της χώρας.
Αυτός είναι ο συνοπτικός απολογισμός των προγραμμάτων "Κοινωφελούς Απασχόλησης" για τη διετία 2016 -2017, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από  σχετική έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το γραφείο της αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Ράνιας Αντωνοπούλου, "η νέα γενιά προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας (2016-2017) που σχεδίασε η κυβέρνηση συνδυάζει τη μισθωτή εργασία με την προσφορά  έργων και υπηρεσιών στην τοπική κοινωνία. Απευθύνεται στον σκληρό πυρήνα της ανεργίας, τους μακροχρόνια άνεργους, τα νοικοκυριά χωρίς κανένα εργαζόμενο, τους ανέργους μεγάλης ηλικίας που βρίσκονται πλησίον της σύνταξης και σε ανέργους χαμηλού εισοδήματος".
Σύμφωνα, με τις ίδιες πηγές, "το Υπουργείο Εργασίας υλοποίησε σε συνεργασία με τους Δήμους προγράμματα, συνολικού ύψους 342 εκατ. ευρώ, προκειμένου να υποστηρίξουν με προσωρινή εργασία, σε συγκεκριμένα και μετρήσιμα έργα, τους άνεργους που αποδεδειγμένα δεν βρίσκουν εύκολα δουλειά στον ιδιωτικό τομέα. 
Στα νέα προγράμματα δίνεται η δυνατότητα στους άνεργους να βελτιώσουν το βιογραφικό τους, μέσα από προγράμματα μάθησης και χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών που συνοδεύονται από πιστοποίηση ή παρακολουθώντας σεμινάρια κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
43.000 άνεργοι εργάζονται σε 325 Δήμους στο πλαίσιο της Νέας Γενιάς Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας".
Η ίδια επισημαίνει πως "με τη δουλειά τους:
· ανακατασκευάζονται και συντηρούνται 1500 κτήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις και κοινόχρηστοι χώροι
· υλοποιούνται περισσότερα από 400 έργα οδοποιίας
· αναδιαμορφώνονται περισσότερα από 1000 πάρκα και χώροι πρασίνου
· γίνονται 1600 παρεμβάσεις, όπως ψηφιοποίηση και οργάνωση των υπηρεσιών και παρέχονται σειρά κοινωνικών υπηρεσιών που μειώνουν τη γραφειοκρατία και εξυπηρετούν τον πολίτη στην καθημερινότητά του".
"Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται στην έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για τις την Κοινωφελή Εργασία, στην οποία καταγράφονται οι άμεσες ωφέλειες που αποκομίζουν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι τοπικές κοινωνίες", επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.
Από το γραφείο της Ρ. Αντωνοπούλου τονίζουν ότι "σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα, αναλυτικά στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας που αφορούν το πρόγραμμα στους 17 δήμους-θύλακες υψηλής μακροχρόνιας ανεργίας:
·  Οι 8 στους 10 που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι μακροχρόνια άνεργοι.
· Οι 6 στα 10 άτομα είναι άνω των 45 ετών και  είχαν να εργαστούν για  περισσότερο από 3 χρόνια
· το 78% των ωφελουμένων είναι απόφοιτοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Ιδιαίτερη κοινωνική σημασία έχει η κοινωφελής τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για χιλιάδες δημότες που γίνονται αποδέκτες των παρεχόμενων έργων και υπηρεσιών.
Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, τεκμήριο της κοινωνικής βαρύτητας της κοινωφελούς αποτελούν, μεταξύ άλλων οι λόγοι συμμετοχής τους στο πρόγραμμα. Όπως καταγράφουν τα αποτελέσματα της έρευνας, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων χρειάζεται την  κοινωφελή εργασία για την κάλυψη άμεσων αναγκών διαβίωσης και για τη συμπλήρωση  ενσήμων.
Σε ό,τι αφορά τους δημότες των 17 δήμων, αξίζει να επισημανθεί ότι παρασχέθηκαν υπηρεσίες σε:
- 10.058 άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
- 3.074 άτομα τρίτης ηλικίας
- 2.523 παιδιά και νήπια
- 446 άτομα που ανήκουν σε μειονότητες
- 239 Α.μεΑ".
 
website counter
friend finderplentyoffish.com