Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Τι σημαίνει το swap των 30 δισ. για αγορά, επενδυτές, χρέος

Η βελτίωση του κλίματος γύρω από την Ελλάδα, η οποία μπαίνει σιγά-σιγά σε έναν δρόμο ομαλοποίησης, αλλά και η μεγαλύτερη ρευστότητα και επενδυσιμότητα της αγοράς –γεγονός το οποίο μπορεί να "ξυπνήσει" τις διαθέσεις μεγάλων funds– είναι μερικά από τα σημαντικά οφέλη του swap που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και το οποίο αποτελεί το νέο μεγάλο "στοίχημα" της κυβέρνησης στα σχέδιά της για την έξοδο από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018 και την ανάκτηση της πλήρους πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές.

Η πρόταση ανταλλαγής αφορά είκοσι ομόλογα που εκδόθηκαν το 2012 στο πλαίσιο του PSI με ορίζοντα ωρίμανσης από το 2023 έως το 2042, όπου οι ομολογιούχοι υπέστησαν "κούρεμα" 53,5% στην ονομαστική αξία των τίτλων που διακρατούσαν, και το re-bucketing αυτών σε 5 ομόλογα με 5ετή, 10ετή, 15ετή, 17ετή και 25ετή διάρκεια. 
Τα νέα ομόλογα, που θα έχουν μεγαλύτερο μέγεθος και βελτιωμένη εμπορευσιμότητα, θα βοηθήσουν στην ομαλοποίηση της καμπύλης αποδόσεων. Τα μισά περίπου από αυτά τα ομόλογα κατέχουν ασφαλιστικά ταμεία, ελληνικές τράπεζες και ιδιώτες Έλληνες επενδυτές, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται στην κατοχή ξένων επενδυτών.
Τι κοιτούν τα funds
Σύμφωνα με τους αναλυτές, κάποια funds κυνηγούν τις αποδόσεις και, παρά τα προβλήματα και τους κινδύνους στον δρόμο προς τη λήξη του προγράμματος, "κοιτούν" τους ελληνικούς τίτλους, αφού η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών διεθνώς και οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed περιορίζουν τις ευκαιρίες στις αγορές ομολόγων παγκοσμίως, ενώ το όποιο παραθυράκι ανοίξει η ΕΚΤ για τη συμμετοχή του QE –το οποίο ενδυναμώνεται μετά το swap– θα "ανεβάσει" ακόμα περισσότερο την ελκυστικότητα των ελληνικών τίτλων.
Το swap έχει ουδέτερο αντίκτυπο στο χρέος της Ελλάδας και στα δημοσιονομικά μεγέθη, ενώ η μέση ωρίμανση παραμένει η ίδια με πριν. Άλλωστε αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν μια από τις προϋποθέσεις των δανειστών. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι καλύτερες συνθήκες διαπραγμάτευσης των ελληνικών ομολόγων θα οδηγήσουν μακροπρόθεσμα το κόστος δανεισμού της Ελλάδας χαμηλότερα.
Πλεονεκτήματα
Όπως σημειώνει στο "Κ" o υπεύθυνος του τμήματος ομολόγων της BETA Securities, Κωνσταντίνος Μπούκας, η ανταλλαγή αυτή δεν συνιστά συναλλαγή (αγοραπωλησία) και, έτσι, δεν δημιουργεί θέμα φορολόγησης, ενώ τα δικαιώματα που έχει ο κάτοχος του strip θα συνεχίσει να τα έχει και μετά την ανταλλαγή, αφού τελούν όπως και πριν υπό αγγλικό δίκαιο, έχουν ίδια ονομαστική αξία και το μόνο που αλλάζει είναι ο χρονικός ορίζοντας.
Όπως επισημαίνει ο κ. Μπούκας, κανένας κάτοχος αυτών των ομολόγων δεν έχει να ζημιωθεί το παραμικρό από τη συμμετοχή του στο swap, το οποίο "έχει μόνο πλεονεκτήματα", όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά. 
Ένα από αυτά είναι ότι η διαφορά αγοράς-πώλησης θα είναι πολύ μικρότερη. Αν, για παράδειγμα, κάποιος ήθελε να τα αγοράσει και να τα πουλήσει ταυτόχρονα πριν θα είχε μια διαφορά της τάξης του 1%. Με το swap θα έχει 0,30% διαφορά, αφού η αγορά ομαλοποιείται, άρα το 70% της απώλειας που θα έχει με τα παλιά ομόλογα θα εξαφανιστεί.
Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι η αλλαγή χρόνου ωρίμανσης, η οποία δίνει τη δυνατότητα να έρθει το μεγαλύτερο μέρος της λήξης πιο κοντά στο "σήμερα", διευκολύνοντας τον επενδυτή να έχει νωρίτερα την απόδοση της επένδυσής του. Επίσης, λύνεται και το πρόβλημα της πολλαπλότητας των κουπονιών. Πλέον, θα υπάρχει ένα σταθερό κουπόνι και οι επενδυτές θα ξέρουν την ετήσια απόδοσή τους.
Θετικό σήμα στις αγορές, εκτιμούν οι ειδικοί
Αυτό το οποίο υπογραμμίζουν ο αναλυτές είναι ότι αυτή η κίνηση στέλνει ένα πολύ θετικό σήμα για την Ελλάδα στις αγορές.
Όπως σημειώνει στο "Κ" ο Steen Jakobsen, επικεφαλής οικονομολόγος της Saxo Bank, η συνολική δομή του deal είναι ουδέτερη, αλλά το να αλλάζει η Ελλάδα 20 ομόλογα μικρής ρευστότητας με 5 νέα πολύ μεγαλύτερης ρευστότητας είναι μια κίνηση που θα βελτιώσει όχι μόνο τη συνολική ρευστότητα στην αγορά, αλλά και τις τιμές των τίτλων. Επιπλέον, μόνο και μόνο το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει κατά έναν τρόπο πρόσβαση στις αγορές στέλνει ένα πολύ θετικό σήμα προς τα έξω.
Από την πλευρά του, ο αναλυτής της BNP Paribas, Στέλιος Μανέτας, επισημαίνει το swap δεν θα μεταβάλει σημαντικά τις λήξεις ή το ελληνικό χρέος, αλλά συμβάλλει στην επιστροφή στην κανονικότητα, προτείνοντας στους επενδυτές την αντικατάσταση των τίτλων που εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης έναντι άλλων με μεγαλύτερη ρευστότητα και πιο εύκολων να ανταλλαγούν στην αγορά.
Από την πλευρά του, ο Mujtaba Rahman, επικεφαλής αναλυτής για την Ευρώπη της Eurasia, σημειώνει στο "Κ" ότι αυτή η άσκηση είναι σημαντική για την Ελλάδα, για να προσελκύσει real money investors και να δημιουργήσει ένα προσωρινό μαξιλάρι κεφαλαίων για τη στιγμή που θα βγει από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο του επόμενου έτους. Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, το τελικό πλαίσιο για την περίοδο μετά τη διάσωση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και πολλά θα εξαρτηθούν από τους στόχους της νέας γερμανικής κυβέρνησης. Αυτό, πάντως, που είναι σαφές, σύμφωνα με τον κ. Rahman, είναι ότι κανένα μέλος του Eurogroup δεν θέλει να δανείσει στην Ελλάδα νέα χρήματα.
Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, τα νέα ομόλογα θα είναι πιο εύκολο να ρευστοποιηθούν και να πουληθούν και, έτσι, θα είναι επίσης ελκυστικότερα για τους μεγάλους και πιο μακροπρόθεσμους επενδυτές, όπως η PIMCO και η Franklin Templeton.
Όπως σημειώνουν τραπεζικές πηγές στο "Κ", το swap ήταν κάτι που βρισκόταν στο τραπέζι εδώ και καιρό. Αυτή η κίνηση θα βελτιώσει τη ρευστότητα της αγοράς των ελληνικών ομολόγων και θα προσελκύει τους επενδυτές, ενώ δίνεται συνέχεια στο καλό momentum που είχε δημιουργηθεί μετά τη δοκιμαστική έξοδο το καλοκαίρι και στρώνει το έδαφος για περισσότερες εκδόσεις πριν από το τέλος του τρίτου προγράμματος διάσωσης το επόμενο καλοκαίρι, εξασφαλίζοντας στην Ελλάδα χρηματοδότηση ειδικά για το 2019, το οποίο έχει μεγαλύτερες προκλήσεις από το 2018 σε ό,τι αφορά τις δανειακές υποχρεώσεις.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com