Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Π. Σκουρλέτης: Στη φάση της νομοτεχνικής επεξεργασίας το ν/σ για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη»

Στη φάση της νομοτεχνικής επεξεργασίας των διατάξεών του βρίσκεται το νομοσχέδιο για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη», σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη.



Όπως επισημαίνει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Σκουρλέτης βασική αλλαγή που εισάγεται είναι η καθιέρωση στις αυτοδιοικητικές εκλογές της απλής αναλογικής, η οποία θα συμβάλλει - όπως υπογραμμίζει - στην υιοθέτηση «μιας κουλτούρας συναινέσεων, συνεργασιών, διαβούλευσης και συνθέσεων για τη διαμόρφωση πλατιών πλειοψηφιών εντός των δημοτικών και των περιφερειακών συμβουλίων». «Ξεπερνάμε πια τη λογική των μονοπαραταξιακών λογικών και αυτό είναι το πιο ουσιαστικό. Είναι κάτι το οποίο ταιριάζει απόλυτα στον χαρακτήρα των προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας. Τα τοπικά προβλήματα είναι συγκεκριμένα, πάνω σε αυτά μπορεί να υπάρξουν πλατιές πλειοψηφίες, οι οποίες θα έχουν τη νομιμοποίηση μέσα στην ίδια την κοινωνία. Αυτή θα είναι η βασική δημοκρατική τομή που θεσμοθετείται με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο» σημειώνει.

Δηλώνει ακόμη πως με το προωθούμενο νομοσχέδιο αλλάζει η σχέση ανάμεσα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την αυτοδιοίκηση, θεσπίζοντας μια ξεχωριστή δομή, τον Ελεγκτή Νομιμότητας, ο οποίος θα συγκροτείται από νομικούς και θα είναι μια αποκεντρωμένη υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Μια δεύτερη μεγάλη αλλαγή, όπως αναφέρει, είναι η τροποποίηση στην κατηγοριοποίηση των δήμων στη βάση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, η οποία θα καθορίσει τη βάση της χρηματοδότησής τους.

Αλλαγές, σύμφωνα με τον ΥΠΕΣ, θα υπάρξουν και στον τρόπο διαμόρφωσης των δημοτικών τελών «μέσα από τη δημιουργία ενός ευέλικτου συστήματος με βάση το οποίο θα χρεώνουν οι δήμοι τα αντίστοιχα τέλη ανάλογα με τις χρήσεις των ακινήτων».

Ακόμα, συνεχίζει ο υπουργός «θα διευρυνθεί η δυνατότητα των ανταποδοτικών υπηρεσιών» ενώ θα συσταθεί ένα διαρκές όργανο σε διυπουργική βάση και με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης το οποίο θα εξετάζει κάθε φορά σε σχέση με κάθε προωθούμενο νομοθέτημα τις αρμοδιότητες που αφορούν τα δύο επίπεδα της αυτοδιοίκησης.

Σχετικά με το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για 8.166 μόνιμες θέσεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, ο κ. Σκουρλέτης επισημαίνει ότι με αυτόν τον τρόπο «οι δήμοι θωρακίζονται και με δικά τους μέσα μπορούν να επιτελούν το έργο της αποκομιδής των απορριμμάτων», ενώ επικρίνει τη Ν.Δ. για την πρόθεσή της «να παραδώσει αυτό το έργο σε ιδιώτες».
 
website counter
friend finderplentyoffish.com