Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Αλγόριθμοι για εντοπισμό πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού από την Ε.Ε.

Οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της Ε.Ε. ενδέχεται να αναπτύξουν τους δικούς τους αλγορίθμους για να εντοπίζουν εταιρείες που χρησιμοποιούν λογισμικό για να «φτιάχνουν» τιμές ή να πιέζουν τους ανταγωνιστές τους, δήλωσε η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, επίτροπος της Ε.Ε. για τον Ανταγωνισμό.


Τα σχόλια αυτά, όπως σημειώνει το Reuters, υπογραμμίζουν την ανησυχία που υπάρχει μεταξύ των αρχών σχετικά με τη χρήση τεχνολογικά προηγμένων εργαλείων όπως αλγορίθμων υπολογιστή που καθιστούν ευκολότερο για εταιρείες να δρουν χωρίς επίσημες συμφωνίες, ή ακόμη και ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Αξίζει να σημειωθεί πως έρευνα της Κομισιόν πάνω στο e-commerce πέρυσι έδειξε πως τα 2/3 των επιχειρήσεων λιανικής χρησιμοποιούν αλγορίθμους για να παρακολουθούν τις τιμές των ανταγωνιστών τους.
Υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με το αν οι δημιουργοί και οι χρήστες τέτοιων αλγορίθμων μπορούν να θεωρηθούν υπόλογοι για τέτοιου είδους ενέργειες.
Η Βεστάγκερ δήλωσε ότι έχει ζητήσει μελέτη πάνω στο θέμα προκειμένου να αναβαθμιστεί η «εργαλειοθήκη» για την αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού.
«Υπάρχει η υπόθεση πως δεν έχουν περάσει όλοι οι αλγόριθμοι από σχολή Νομικής. Οπότε ίσως να υπάρχουν κάποιοι εκεί έξω που να μπορεί να έχουν την ιδέα ότι θα έπρεπε να συνεργαστούν με άλλους αλγορίθμους, που επίσης δεν έχουν περάσει από σχολή Νομικής» είπε η Βεστάγκερ, σε συνδιάσκεψη που διοργανώθηκε από την αρμόδια αρχή για θέματα ανταγωνισμού του Βελγίου.
«Οπότε, βέβαια, θα θέλαμε να έχουμε τους δικούς μας εκεί έξω, να διερευνούν την αγορά, και να διαπιστώνουν εάν έχουν υπάρξει περιπτώσεις συνεργειών» είπε σχετικά.
Υπενθυμίζεται πως σε ομιλία της πέρυσι η Βεστάγκερ είχε δηλώσει πως ενδεχομένως να επιβάλει μεγαλύτερα πρόστιμα σε βάρος εταιρειών που χρησιμοποιούν λογισμικά για πρακτικές καρτέλ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com