Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Goldman Sachs: Οι προϋποθέσεις για την ανάκαμψη των τραπεζών μετά τα επιτυχή stress tests

Στις προσδοκίες των αναλυτών ανταποκρίνονται τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών, όπως επισημαίνει σε έκθεσή της η Goldman Sachs, η οποία εκτιμά ότι η ανάκαμψη του ελληνικού τραπεζικού τομέα θα είναι σταδιακή, με μείωση του βάρους των κόκκινων δανείων,  αλλά και υπό μία σημαντική προϋπόθεση:  ότι θα υπάρξει ένα υποστηρικτικό μακροοικονομικό και πολιτικό περιβάλλον. Τα τεστ ήταν ένα ενθαρρυντικό βήμα, αλλά οι προκλήσεις επιμένουν. 



 Η Goldman Sachs στηριζόμενη και στην αποτίμηση των αποτελεσμάτων από τον SSM, επισημαίνει ότι καμία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας δεν θα χρειαστεί να αντλήσει νέα κεφάλαια, αφού κρίνεται ότι μπορούν να αντέξουν και το «χτύπημα» των σχεδόν 9 μονάδων στον δείκτη CT1, που αντιστοιχεί σε 15,5 δισ. ευρώ, στο δυσμενές σενάριο, που θέλει την οικονομία να βυθίζεται εκ νέου στην ύφεση.

«Το αποτέλεσμα δεν είναι έκπληξη, ενώ έρχεται ύστερα από ένα ράλι 20% στις μετοχές των τραπεζών τον τελευταίο μήνα» επισημαίνει η Goldman, προσθέτοντας ότι συνιστά ένα βήμα- σταθμό, που περιορίζει την έκθεσή τους σε ρίσκο και μειώνει την πιθανότητα μίας ακόμη πτώσης των κερδών ανά μετοχή.

Το επόμενο βήμα μετά την ολοκλήρωση των stress tests θα είναι η εντατικοποίηση της προσπάθειας στο μέτωπο των κόκκινων δανείων. Οι οικονομικές επιδόσεις τους θα εξαρτηθούν εν πολλοίς από την πρόοδο σε αυτό το μέτωπο και την ομαλοποίηση του λειτουργικού περιβάλλοντος. «Αν και η έκταση του ζητήματος της ποιότητας ενεργητικού δεν μπορεί να υποτιμηθεί, η πρόσφατη πρόοδος στο θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η βελτίωση των προοπτικών για το χαρτοφυλάκιο των κόκκινων δανείων είναι ενθαρρυντική» σημείωνουν οι αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού.

Κορυφαία επιλογή της Goldman Sachs παραμένει η Alpha Bank,  καθώς όπως επισημαίνει τα αποτελέσματα των stress tests επιβεβαιώνουν την ανθεκτικότητά της και τους υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας (στο βασικό και δυσμενές σενάριο), γεγονός που της προσφέρει μεγαλύτερη λειτουργική ευελιξία. Η τιμή στόχος για τη μετοχή (2,55 ευρώ) σε ορίζοντα 12 μηνών μεταφράζεται σε άνοδο 24%.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com