Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

ΔΝΤ - ΕΚΤ, εβδομάδα αποφάσεων για χρέος και μέτρα 2019-2020

Αναμφίβολα η προσοχή σε Αθήνα και Βρυξέλλες είναι στραμμένη σε Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα παρά την ένταση των προετοιμαστικών συζητήσεων στην κυβέρνηση για τς εξαγγελίες της ΔΕΘ.



Την Παρασκευή το ΔΣ του ΔΝΤ θα συνεδριάσει για να διατυπώσει τις εκτιμήσεις του για το ελληνικό χρέος και το τελικό πακέτο της μεταμνημονιακής συμφωνίας, όπως αυτό έχει αποκρυσταλλωθεί στις αποφάσεις του Eurogroup.

Παράλληλα όμως στην Φρανκφούρτη μία ημέρα νωρίτερα, την Πέμπτη, το ΔΣ της ΕΚΤ θα εκτιμήσει την κατάσταση και την εικόνα του χρέους μετά την 20η Αυγούστου και όπως "ακούγεται" ο κ. Ντράγκι είναι έτοιμος να ξεκαθαρίσει την θέση της ΕΚΤ για όλα όσα αφορούν στο QE και στο Waiver.

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ θα επιμείνει μεν στις αποφάσεις για τα μέτρα του 2019 – 2020, αναγνωρίζοντας όμως ότι οι μέχρι στιγμής αποφάσεις του Eurogroup έχουν συμβάλει στην ενίσχυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα τουλάχιστον μέχρι και το 2032.

Η δυσάρεστη πλευρά των επικείμενων ανακοινώσεων του ΔΝΤ συνδέεται κυρίως με το γεγονός ότι το θέμα της μείωσης των παλιών συντάξεων το συνδέει με το δημογραφικό πρόβλημα και την επισφαλή εικόνα του ασφαλιστικού συστήματος μακροπρόθεσμα. Όσο δε για τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και τα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα παραμένουν βασικό στοιχείο των εκτιμήσεών του, αλλά όχι το κυριαρχικό αφού αναγνωρίζεται ότι όσον αφορά το χρέος τα επόμενα 14 – 15 χρόνια εμφανίζεται  "ασφαλές" όσον αφορά την εξυπηρέτησή του. Η "λογική" του δημογραφικού είναι αρκετά δύσκολη επιχειρηματολογία για την κυβέρνηση καθώς δεν μπορεί να απαντηθεί με την υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στην τρέχουσα περίοδο...

Παρ’ όλα αυτά οι απαντήσεις στο θέμα αυτό δεν αναμένεται να οριστικοποιηθούν πριν από την αποκρυστάλλωση του σχεδίου προϋπολογισμού το τελευταίο δίμηνο του έτους. Αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας που ρωτήθηκε γι’ αυτό απάντησε ότι τότε (δηλαδή μετά τα μέσα Νοεμβρίου) όταν θα γίνει η σχετική συζήτηση η ελληνική πλευρά θα... ακούσει τις θέσεις του ΔΝΤ, αλλά εφόσον το Eurogroup καλυφθεί από τις ελληνικές απαντήσεις που θα αφορούν την τρέχουσα οικονομική πορεία, θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις, ειδικά για το θέμα των συντάξεων.

Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι ότι ο κ. Λιάκος που χειρίζεται τα θέματα της διαπραγμάτευσης από την πλευρά του επιτελείου του Μεγάρου Μαξίμου υποστήριξε δημόσια ότι "οι θετικοί αναπτυξιακοί ρυθμοί, η αύξηση της απασχόλησης, το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ και τα συνολικά δημοσιονομικά αποτελέσματα δημιουργούν προϋποθέσεις επανεξέτασης του μέτρου...".

Από την πλευρά της ΕΚΤ πάντως δεν φαίνεται να είναι ξεκάθαρο το αν υπάρχει ακόμα ή όχι κάποιο περιθώριο για την κατ’ εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων (waiver) για χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Η εκτίμηση των τραπεζιτών μετά τις σχετικές επαφές που είχαν στην Φρανκφούρτη συγκλίνει στο να δώσει μικρές πιθανότητες σ’ αυτό.

Σε κάθε περίπτωση πάντως όπως έχει γίνει γνωστό ο κ. Ντράγκι φαίνεται ότι θα ακολουθήσει τη "γραμμή" ΔΝΤ σύμφωνα με την οποία τα μέτρα για το χρέος έχουν βελτιώσει σημαντικά τη βιωσιμότητά του  αλλά μόνο μέχρι το 2032. Αυτή η "βεβαιότητα" αποτελεί το μοναδικό στοιχείο - περιθώριο στο πλαίσιο του οποίου θα μπορούσε να εξετασθεί οποιαδήποτε παρέκκλιση από πλευράς ΕΚΤ για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων. Προς το παρόν πάντως τα ελληνικά ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της εξακολουθούν να ρευστοποιούνται με τη λήξη τους χωρίς να υπάρχει περιθώριο επενεπένδυσής του σχετικού ποσού ή μέρους του στο πλαίσιο του QE.

Το διήμερο Πέμπτης/Παρασκευής σε κάθε περίπτωση τόσο ο κ. Ντράγκι όσο και η κα Λαγκάρντ θα ξεκαθαρίσουν το πώς βλέπουν την επόμενη ημέρα για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές με τους όρους των αποφάσεων της 21ης Ιουνίου του Eurogroup.

Και με βάση αυτούς τους όρους θα πρέπει η κυβέρνηση να ξαναδεί τις κινήσεις της (οικονομικές και πολιτικές) για την μετά την 20η Αυγούστου περίοδο.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com