Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

ΤτΕ: Έλλειμμα 4 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο 5μηνο

Έλλειμμα 4,0 δισ. ευρώ εμφάνισε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2018, στο ίδιο περίπου επίπεδο με εκείνο της αντίστοιχης περιόδου του 2017, καθώς η άνοδος των πλεονασμάτων στα ισοζύγια υπηρεσιών και πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων αντισταθμίστηκε από την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών. 



Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων. Σε μικρότερο βαθμό επιδείνωση παρουσίασε και το ισοζύγιο αγαθών χωρίς καύσιμα. Γενικά, οι εξαγωγές αυξήθηκαν με ρυθμό ταχύτερο από ότι οι εισαγωγές, αλλά οι εισαγωγές ως απόλυτο μέγεθος αυξήθηκαν περισσότερο.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών, κυρίως μετά την πολύ ευνοϊκή εξέλιξη του ταξιδιωτικού ισοζυγίου το Μάιο, εμφανίζεται αυξημένο στο πρώτο πεντάμηνο του 2018 σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2017. Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2018, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι αντίστοιχες εισπράξεις σημείωσαν άνοδο κατά 16,8% και 21,7% αντίστοιχα.

Τέλος, στα πλεονάσματα των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων σημειώθηκε άνοδος.

Το Μάιο του 2018, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε πλεόνασμα 192 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 658 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2017, λόγω βελτίωσης όλων των επιμέρους ισοζυγίων.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών μειώθηκε κατά 127 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 1,4 δισεκ. ευρώ. Τόσο το ισοζύγιο καυσίμων όσο και εκείνο των αγαθών χωρίς καύσιμα βελτιώθηκαν, καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο από τις εισαγωγές. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,4%, σε σταθερές τιμές, αλλά οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό, κατά 8,2%, δεδομένου ότι περιορίστηκε ο όγκος των εξαγωγών καυσίμων.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε άνοδο κατά 356 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στη βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου. Ειδικότερα, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 23,6% το Μάιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2017 και οι αντίστοιχες εισπράξεις κατά 34,7%. Το ισοζύγιο μεταφορών παρουσίασε μικρότερη βελτίωση, αποκλειστικά λόγω της ανόδου κατά 14% των καθαρών εισπράξεων από θαλάσσιες μεταφορές.

Τέλος, το Μάιο του 2018, σημαντική βελτίωση σημείωσαν και τα ισοζύγια πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων.

Ισοζύγιο Κεφαλαίων

Το Μάιο του 2018, το ισοζύγιο κεφαλαίων βελτιώθηκε σε σύγκριση με το Μάιο του 2017, ενώ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2018 το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαίων παρουσίασε μείωση κατά 34 εκατ. ευρώ σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2017.

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων

Το Μάιο του 2018, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) κατέγραψε πλεόνασμα 207 εκατ. ευρώ, κατά 864 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του Μαΐου του 2017. Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2018, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων παρουσίασε έλλειμμα 3,8 δισεκ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 62 εκατ. ευρώ από το αντίστοιχο της ίδιας περιόδου του 2017.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Το Μάιο του 2018, οι καθαρές υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 508 εκατ. ευρώ, με κυριότερη συναλλαγή τη μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ από το ΤΑΙΠΕΔ στη Deutsche Telekom AG (Γερμανία).

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην αύξηση (κατά 248 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεών τους σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η καθαρή αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται κυρίως στην αύξηση (κατά 590 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, σημειώθηκε μικρή καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού. Η καθαρή μείωση των υποχρεώσεων αντανακλά κυρίως τη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με τη διακράτηση τραπεζογραμματίων και δευτερευόντως τη μείωση (κατά 494 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET).

Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2018, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι καθαρές απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 237 εκατ. ευρώ και οι καθαρές υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 1,7 δισεκ. ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση (κατά 2,0 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια εξωτερικού. Η καθαρή αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται κυρίως στην αύξηση (κατά 4,8 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με τη διακράτηση τραπεζογραμματίων και δευτερευόντως στη μείωση (κατά 1,0 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων των κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό.  Η καθαρή μείωση των υποχρεώσεων αντανακλά κυρίως τη μείωση (κατά 11,3 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET), η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από την αύξηση (κατά 4,9 δισεκ. ευρώ) των δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους.

Στο τέλος Μαΐου 2018, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 6,4 δισεκ. ευρώ, έναντι 6,3 δισεκ. ευρώ το Μάιο του 2017.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com