Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

Στο μυαλό του Ντράγκι η Ελλάδα – το μεγάλο "ξεκαθάρισμα" για QE και waiver

Ο Μάριο Ντράγκι ενδέχεται αυτή την εβδομάδα να αναγκαστεί να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με την Ελλάδα, και ειδικότερα σε ό,τι αφορά το QΕ και το waiver, μετά τα πρόσφατα σχόλιά του σε ερωτήσεις που δέχθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι πιθανό αυτή την Πέμπτη να φανεί ξεκάθαρα το πώς βλέπει η ΕΚΤ την Ελλάδα λίγες εβδομάδες πριν το τέλος του προγράμματος.



Ο Ντράγκι δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE μόνο εάν έχει το waiver, δηλαδή την κατ’ εξαίρεσιν αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο η διατήρησή του, όπως τόνισε, δεν δικαιολογείται από το μεταμνημονιακό καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας στην οποία εισέρχεται η Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης σε λιγότερο από 30 ημέρες από σήμερα. Όπως πρόσθεσε  η ΕΚΤ θα κάνει τη δική της ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA).

Όπως σημειώνει το Reuters, οι αναλυτές αναφέρουν πως το ότι ο Ντράγκι ανέφερε το DSA, το οποίο είναι σχετικό με τη συζήτηση αυτή που έγινε στο Ε.Κ μόνο εάν η ΕΚΤ εξακολουθεί να σκέφτεται να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, υποδηλώνει ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να το κάνει εάν και εφόσον πληρούνται οι όροι της.

Πράγματι, όπως επεσήμανε η HSBC σε πρόσφατη έκθεσή της "καθώς η Ελλάδα αποτελούσε πάντα μία ειδική περίπτωση για την Ευρώπη, η ένταξη στο πρόγραμμα QE είναι πιθανή. Οι κανόνες της ΕΚΤ λένε ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι επιλέξιμα καθώς δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα. Ωστόσο, το θέμα της ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους δεν αναφέρεται πουθενά στην αρχική απόφαση της ΕΚΤ. Αυτό δημιουργεί κάποια αβεβαιότητα σχετικά με τις προϋποθέσεις που θέλει η ΕΚΤ να ικανοποιηθούν για να αγοράσει ελληνικά ομόλογα. Έτσι, o Ντράγκι έδωσε ένα περιθώριο ένταξης στο QE και επέκτασης του waiver και μετά τη λήξη του προγράμματος, εάν η Ελλάδα περάσει το DSA".

Παρ' όλο που το DSA είναι απίθανο να έχει ολοκληρωθεί άμεσα, το πρακτορείο επισημαίνει, ότι το θέμα αναμένεται να κυριαρχήσει στις ερωτήσεις της συνέντευξης Τύπου του επικεφαλής της ΕΚΤ, μετά τη συνεδρίαση αυτής της Πέμπτης.

Αξίζει να σημειώσουμε πως αν και ο Ντράγκι "μπέρδεψε" κάπως τις αγορές μετά από αυτές του τις δηλώσεις, και δημιούργησε κάποιες προσδοκίες ότι υπάρχει μία πιθανότητα ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο QΕ,  λίγες μέρες μετά, το Eurogroup (12/7), δια στόματος Μπενουά Κερέ, έσβησε όποιες ελπίδες είχαν δημιουργηθεί, με λόγο και αφορμή τη μονομερή ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, "το waiver δίνεται μόνο αν μία χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα της Ε.Ε./ΔΝΤ ή του ESM και η ενισχυμένη εποπτεία δεν είναι τίποτα από τα δύο", ενώ πρόσθεσε ότι καθώς πλέον έχει αλλάξει και το χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση, είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Αρκετοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι αυτά που είπε ο Ντράγκι ήταν έτσι και αλλιώς ξεκάθαρα και πως απέκλεισε το όποιο ενδεχόμενο επέκτασης του waiver και ένταξης της Ελλάδας στο QE.

Σύμφωνα και με την Credit Suisse, τελικά, αν και είναι στη διακριτική ευχέρεια της ΕΚΤ, ωστόσο είναι απίθανο η Ελλάδα να μπει στο πρόγραμμα QE πριν από το τέλος του έτους. Όπως τόνισε σε έκθεσή της, ο μόνος τρόπος για να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα QE θα είναι α) να παραμείνει σε ένα πρόγραμμα (δηλαδή να μην υπάρχει καθαρή έξοδος). β) να αποκτήσει αξιολόγηση επενδυτικού βαθμού (απίθανο βραχυπρόθεσμα) γ) να αλλάξει κάπως η ΕΚΤ τους κανόνες σχετικά με το waiver (και πάλι απίθανο).
 
website counter
friend finderplentyoffish.com