Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

Βλέπουν στο κόκκινο τα ποσοστά ανεργίας στη Βόρεια Ελλάδα

Σε αμφισβήτηση των επίσημων στατιστικών στοιχείων για τα ποσοστά ανεργίας προχώρησαν οι πρόεδροι των εργατικών κέντρων της Β. Ελλάδας, κάνοντας λόγο για εφιαλτική κατάσταση καθώς υπάρχουν νομοί που ειδικά η ανεργία των νέων ξεπερνάει το 60%.



Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης σύσκεψης των προεδρείων των συνδικάτων της περιοχής εν όψει των κινητοποιήσεων στη ΔΕΘ, δόθηκαν στοιχεία που καταδεικνύουν τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το κύμα ανέργων που έχει δημιουργηθεί και έχει καταπνίξει ολόκληρους νομούς.

Μάλιστα, έγινε ειδική αναφορά στην αυξανόμενη τάση μετανάστευσης σε νομούς όπως η Κοζάνη και η Καστοριά, όπου η φυγή στο εξωτερικό έγινε λύση ανάγκης για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Οι πρόεδροι έκαναν επίσης λόγο για εργοδοτικές αυθαιρεσίες που, όπως υποστήριξαν, λόγω της υποστελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών (ΣΕΠΕ) έχουν πάρει εφιαλτικές διαστάσεις, ενώ έγινε και καταγγελία για «μαύρες λίστες που οι εργοδότες δημιουργούν ακόμα και στο διαδίκτυο, στοχοποιώντας εργαζόμενους που τόλμησαν να καταγγείλουν τους παραβάτες εργοδότες».

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκμεταλλεύεται πολιτικά την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων, την οποία χαρακτήρισε «τρύπα στο νερό» από τη στιγμή που -όπως σημείωσε- δεν συμμετέχουν στα συνδικάτα οι εργαζόμενοι.

Τα συνδικάτα απηύθυναν κάλεσμα για μαζική, αγωνιστική και ειρηνική συμμετοχή στο συλλαλητήριο του Σαββάτου 8 Σεπτεμβρίου, στις 6 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου, με βασικό σύνθημα: «Θέλουμε τώρα πίσω τα Δικαιώματα, τις Κατακτήσεις, τις Ζωές μας».

Το μαύρο τοπίο της ανεργίας ανά νομό, σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι πρόεδροι των κατά τόπους εργατικών κέντρων:

Στην Πιερία, σύμφωνα με την πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης, Δέσποινα Κωνσταντίνου, η ανεργία στον νομό είναι στο 25%, ωστόσο υπάρχουν μακροχρόνια άνεργοι που πια δεν δηλώνονται στον ΟΑΕΔ, κάτι που σημαίνει ότι το πραγματικό ποσοστό ανεργίας είναι μεγαλύτερο.
Στην Κοζάνη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ε.Κ., Άρη Κουρκούτα, η ανεργία έχει φθάσει στο 35% και στο 65% στους νέους κάτω των 25 ετών.
Στην Καβάλα η πραγματική ανεργία ξεπερνάει το 35%, έναντι 22% που δίνει η ΕΛΣΤΑΤ, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κώστας Ποδάρας.
Στην Ξάνθη η ανεργία έχει ξεπεράσει το 45%, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Άγγελος Μπεμπεκίδης. «Πάρα πολλοί οικοδόμοι από την Ξάνθη έχουν μεταναστεύσει για εργασία στο Κατάρ, για τις υποδομές στο πλαίσιο της διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ωστόσο, τα έργα τελειώνουν, πολλοί θα επιστρέψουν και θα προστεθούν στις ατέλειωτες λίστες των ανέργων» πρόσθεσε.
Στις Σέρρες, τα στοιχεία που παρέθεσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Άλκης Απιδόπουλος, είναι ενδεικτικά των πολλών λουκέτων και της απώλειες χιλιάδων θέσεων εργασίας: Στα οκτώ χρόνια των μνημονίων στον κλάδο μεταποίησης άνοιξαν 344 επιχειρήσεις και έκλεισαν 1.753, στον κλάδο του εμπορίου άνοιξαν 1.031 και έκλεισαν 2.953, ενώ στον κλάδο των υπηρεσιών άνοιξαν 1.663 και έκλεισαν 4.081.
Στη Φλώρινα, «τον φτωχότερο νόμο της Μακεδονίας με ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στην Ε.Ε.», όπως είπε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κώστας Σιάκος, η ανεργία στους νέους κάτω από 25 ετών πλησιάζει το 80%. «Δεν μπορώ να ξεχάσω τους σημερινούς κυβερνώντες να διαδηλώνουν κατά της "μικρής ΔΕΗ". Δυστυχώς σήμερα κάνουν ό,τι τότε πολεμούσαν» τόνισε.
Στην Καστοριά η ανεργία είναι επίσης σε πολύ υψηλά επίπεδα, δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιώργος Μαλέας, τονίζοντας ότι η παύση των εργασιών στο Φράγμα του Νεστορίου, όπου θα απασχολούνται περί τα 500 άτομα, αποτελεί ακόμα μεγάλο πλήγμα για την τοπική κοινωνία. «Έχει φύγει ο μισός πληθυσμός από την περιοχή μας και δεν μεταβάλλεται ο επίσημος αριθμός της ανεργίας. Για τι στατιστικά να μιλάμε σε μια τέτοια κατάσταση;» διερωτήθηκε. 
 
website counter
friend finderplentyoffish.com