Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Ερευνα του ΣΒΒΕ για την οικονομική κρίση

Η ενίσχυση της ρευστότητάς τους αποτελεί κύριο ζητούμενο για βορειοελλαδικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ) σε δείγμα 197 επιχειρήσεων – μελών του, στο διάστημα από 15 Μαΐου έως 10 Ιουνίου. Η έρευνα αποτυπώνει μεταξύ άλλων ότι:


-οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης επηρέασαν σημαντικά τις επιχειρήσεις σε όλα τα επίπεδα. Το 83% απαντά ότι η κρίση επηρέασε αρνητικά ή πολύ αρνητικά τη γενικότερη επιχειρηματική δραστηριότητα στη Β.Ελλάδα ενώ πάνω από έξι στις δέκα επιχειρήσεις σημειώνουν ότι επηρεάστηκε αρνητικά η πορεία υλοποίησης των επενδυτικών τους σχεδίων.
-Ο κλάδος που δείχνει τις μεγαλύτερες αντιστάσεις στην οικονομική κρίση είναι των τροφίμων-ποτών, για τον οποίο όμως πέντε στις δέκα επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχουν επηρεαστεί αρνητικά ή πολύ αρνητικά το τελευταίο εξάμηνο τα επενδυτικά τους σχέδια και η κερδοφορία τους.
-Το τελευταίο εξάμηνο πάνω από οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις δηλώνουν ότι η οικονομική κρίση έχει αρνητικές επιπτώσεις στα καθαρά τους κέρδη, ενώ πάνω από πέντε στις δέκα προβλέπουν ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί και το επόμενο εξάμηνο.
-Ομοίως, οκτώ στις δέκα δηλώνουν ότι μειώθηκε ο κύκλος εργασιών τους το τελευταίο εξάμηνο, αλλά μόνο τέσσερις στις δέκα προβλέπουν περαιτέρω μείωση το επόμενο εξάμηνο.
-Εξι στις δέκα επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αυξήθηκαν οι ανείσπρακτες επιταγές το τελευταίο εξάμηνο με περίπου αντίστοιχο ποσοστό να προβλέπει ότι αυτές θα αυξηθούν στο επόμενο εξάμηνο.
Στην ερώτηση σχετικά με τα μέτρα που έλαβαν ή πρόκειται να λάβουν το επόμενο εξάμηνο για να επιβιώσουν στη διάρκεια της οικονομικής της κρίσης:
-Οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις προέβησαν σε γενικότερες περικοπές οι οποίες αφορούν το κόστος λειτουργίας τους.
-Τρεις στις τέσσερις έχουν μειώσει τα έξοδα για διαφήμιση στο προηγούμενο εξάμηνο, ενώ έξι στις δέκα θα το επαναλάβουν κατά τη διάρκεια του επομένου εξαμήνου.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com