Η κυβέρνηση δεν δικαιούται να δίνει μαθήματα σεβασμού στους θεσμούς, ύστερα από τον τρόπο που χειρίστηκε τις υποθέσεις των σκανδάλων, υπογράμμισε ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, με συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής».
Ο καθηγητής απέρριψε τους ισχυρισμούς των συναδέλφων του, Γ. Κασιμάτη και Δημ. Τσάτσου, σύμφωνα με τους οποίους η πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να προκαλέσει εκλογές το Μάρτιο οδηγεί σε παραβίαση του Συντάγματος. Αναφέρθηκε, μάλιστα, στο γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη μεθόδευσε το 1990 τη διάλυση της Βουλής, με αφορμή την εκλογή προέδρου και ψήφισε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στην πέμπτη ψηφοφορία, μετά την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Όπως σημείωσε ο Ν. Αλιβιζάτος, ουδείς μίλησε τότε για παραβίαση του Συντάγματος.
Ο συνταγματολόγος χαρακτήρισε το "βέτο" της αντιπολίτευσης στην εκλογή προέδρου, ως το μόνο θεσμικό αντίβαρο στις ακρότητες του πρωθυπουργοκεντρισμού. Σημείωσε πάντως, ότι η στρατηγική που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ είναι υψηλού πολιτικού ρίσκου. Κάνοντας μια εκτίμηση για το πως θα κινηθεί ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξέφρασε την άποψη ότι ο Κάρολος Παπούλιας δεν θα τοποθετηθεί δημοσίως για το ζήτημα, προκειμένου να μην δημιουργηθεί η εντύπωση ότι επιλέγει τη μια από τις δύο πλευρές.
Όσον αφορά στις παρεμβάσεις των συναδέλφων του, εμφανίστηκε αιχμηρός, σημειώνοντας ότι πολλές φορές οι συνταγματολόγοι έχουν την τάση να βλέπουν στο Σύνταγμα περισσότερα απ' όσα πράγματι αυτό περιέχει, ενώ πολλοί υπηρετούν μέσω της δημοσιότητας και προσωπικές ατζέντες.
Τέλος, ο Ν. Αλιβιζάτος απηύθυνε προειδοποίηση σε πολιτικούς και πνευματικούς ανθρώπους, πως στην περίπτωση που δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους οι πρώτοι και εξακολουθήσουν να ποιούν τη νήσσα οι δεύτεροι, θα ζήσουμε σύντομα έναν καινούργιο "Δεκέμβρη", αυτή τη φορά όχι μόνο των δεκαεξάρηδων.