Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

«Η μαύρη λίστα» των εμπόρων της Θεσσαλονίκης

Μεταξύ ...απορριμμάτων και τεσσάρων τροχών εντοπίζουν οι επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης τα κυριότερα προβλήματα στην καθημερινότητα της πόλης: τοποθετούν την έλλειψη καθαριότητας και το κυκλοφοριακό στις δύο πρώτες θέσεις της σχετικής «μαύρης λίστας», με ποσοστά 49% και 48% αντίστοιχα, σύμφωνα με πρωτογενή έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου (ΕΕΘ), σε δείγμα 582 επιχειρήσεων-μελών του στο σύνολο του νομού. Ακολουθεί η ευταξία (44%), με αποτέλεσμα το φλέγον πρόβλημα του παραεμπορίου να «υποβιβάζεται» στην τέταρτη θέση (με 43%).

Σχεδόν έξι στους δέκα


επαγγελματίες (ποσοστό 58%) δείχνουν ως το κυριότερο πρόβλημα του λιμανιού της πόλης την ελλιπή ακτοπλοϊκή σύνδεσή της με τα νησιά, ενώ το 37% κρίνει ως προβληματική τη λειτουργία της 6ης προβλήτας διακίνησης εμπορευμάτων. Εννέα στους δέκα θεωρούν ανεπαρκή τα αεροπορικά δρομολόγια από τη Θεσσαλονίκη προς προορισμούς του εξωτερικού, ενώ για το εσωτερικό την ίδια άποψη έχει το 84%. Σε επίπεδο σιδηροδρομικών συνδέσεων, το 80% θεωρεί μείζον πρόβλημα την έλλειψη περιαστικού δικτύου, το 34% εντοπίζει δυσλειτουργίες στην εμπορευματική κίνηση, το 39% στο τροχαίο υλικό, το 47% στην αξιοπιστία των δρομολογίων και το 38% στη σύνδεση με προορισμούς εσωτερικού και εξωτερικού.

Με βάση την έρευνα, που διενεργήθηκε από την αναπτυξιακή εταιρία του ΕΕΘ, «Σύμβουλος του Επαγγελματία» και παρουσιάστηκε σήμερα, ενόψει συνεδρίου του ΕΕΘ επ' ευκαιρία της 74ης Διεθνούς Εκθεσης, οι επαγγελματίες της πόλης ζητούν ακόμη -στον τομέα του τουρισμού- τα εξής: βελτίωση συγκοινωνιακών υποδομών (σε ποσοστό 46%), ανάπλαση τουριστικών περιοχών (41%) και περισσότερη τουριστική προβολή (39%). Για τις αστικές συγκοινωνίες, το 53% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από το επίπεδο καθαριότητας, ενώ μόνο το 29% θεωρεί ικανοποιητική την πυκνότητα των δρομολογίων. Οι δε προορισμοί των λεωφορείων ικανοποιούν μόνο δύο στους δέκα.

Η παρουσίαση της έρευνας έγινε ενόψει του συνεδρίου με τίτλο «Οι επαγγελματίες επιχειρούν και επιχειρηματολογούν για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης», που ξεκινά σήμερα και έχει ως στόχο να καταγράψει και να υποδείξει -σε κάθε αρμόδιο φορέα- τα αναπτυξιακά προβλήματα της πόλης. Στην έναρξη του συνεδρίου, ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης, θα παρουσιάσει την πρόταση του επιμελητηρίου για την ανάπτυξη του νομού, η οποία αναπτύσσεται σε πέντε πυλώνες: στην αναβάθμιση του λιμανιού και του διαμετακομιστικού εμπορίου, στη δημιουργία εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου με παγκόσμια ακτινοβολία, στον τουρισμό (και την αξιοποίηση της ιστορίας της πόλης, αλλά και του γεγονότος ότι αυτή διαθέτει το μεγαλύτερο αστικό παραλιακό μέτωπο της Ευρώπης), στην παραγωγή γνώσης (μέσα από την αξιοποίηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ και της Ζώνης Καινοτομίας) και στην εναλλακτική βιολογική γεωργία.

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου, στο οποίο συμμετέχουν Ελληνες και ξένοι ειδικοί (από Ιταλία, Ισπανία και Αίγυπτο), θα επιδοθούν, σύμφωνα με τον κ.Ζορπίδη, στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, αλλά και στους πολιτικούς αρχηγούς και σε όλους τους δημάρχους του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Δηλώσεις για τις εκλογές

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του προέδρου του ΕΒΕΑ, Κ.Μίχαλου για κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, ο κ.Ζορπίδης απάντησε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ευχής έργον, αλλά δεν το θεωρεί δυνατό. Ο ίδιος «βλέπει» θετικά την προκήρυξη εκλογών για τις 4/10, επισημαίνοντας ότι «από το να σερνόμαστε για το επόμενο εξάμηνο στην εκλογολογία είναι καλύτερο να γίνουν εκλογές».
 
website counter
friend finderplentyoffish.com