Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Κυβέρνηση έμπειρων και έμπιστων μελετά ο Γ. Παπανδρέου

Η μεγάλη σε έκταση νίκη λύνει τα χέρια του Γ. Παπανδρέου προκειμένου να προχωρήσει σε ένα κυβερνητικό σχήμα χωρίς τις ισορροπίες ή τους συμβιβασμούς που θα έπρεπε ενδεχομένως να λάβει υπόψιν του αν είχε εξασφαλίσει οριακή αυτοδυναμία.


Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί το συντομότερο δυνατό και σύμφωνα με πληροφορίες θα αποτελείται τόσο από πρόσωπα που είχαν αναλάβει θέσεις ευθύνης στην τελευταία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όσο και από νέα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Ο νέος πρωθυπουργός φέρεται να προκρίνει ένα κυβερνητικό σχήμα που θα ακολουθεί σε γενικές γραμμές τη δομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από την οποία θα "δανειστεί" αρκετά στοιχεία λειτουργίας.

Συγκεκριμένα, αναβαθμίζεται ουσιαστικά το Γραφείο του Πρωθυπουργού, ρόλο στο οποίο εκτιμάται πως θα έχει ο Ν. Αθανασάκης. Το Μέγαρο Μαξίμου θα έχει εκπρόσωπο Τύπου διαφορετικό από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ενώ στις σκέψεις του Γ. Παπανδρέου περιλαμβάνεται η θέσπιση αντίστοιχων θέσεων στα υπουργεία.

Από νομοθετικής πλευράς, το πρώτο μέλημα του Γ. Παπανδρέου είναι η σύνταξη των Προεδρικών Διαταγμάτων για την ίδρυση και λειτουργία των νέων υπουργείων. Οπως έχει ο ίδιος προαναγγείλει αναβαθμίζεται με ουσιαστικό ρόλο και αρμοδιότητες το υπουργείο Οικονομικών, ενώ δημιουργούνται τα:

• Υπουργείο Υποδομών: Συγχωνεύονται οι τομείς Χωροταξίας και Δημ. Εργων του σημερινού ΥΠΕΧΩΔΕ με το υπουργείο Μεταφορών.

• Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: Με απόσχιση του τομέα Περιβάλλοντος από το νυν ΥΠΕΧΩΔΕ και την ανάληψη ουσιαστικού ρόλου για τα θέματα Ενέργειας, ρόλος που σήμερα ανήκε στο υπουργείο Ανάπτυξης.

• Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Με απόσχιση από το σημερινό Εσωτερικών των αρμοδιοτήτων της Δημόσιας Τάξης και περαιτέρω ενίσχυσή του, καθώς θα εποπτεύει και την Πολιτική Προστασία.

Στο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να υπάρχει πυρήνας 4-5 ατόμων με υπουργική εμπειρία, όπως οι Ευάγ. Βενιζέλος, Αννα Διαμαντοπούλου, Δημ. Ρέππας, Χρ. Παπουτσής και Μιχ. Χρυσοχοϊδης. Ωστόσο, θα υπάρξουν ταυτόχρονα και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη στο νέο υπουργικό συμβούλιο, ακόμα και πρόσωπα που δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό. Το όνομα του Ευάγ. Βενιζέλου "παίζει" έντονα για το υπουργείο Δικαιοσύνης - Διαφάνειας, το οποίο θα έχει ως επιπλέον αρμοδιότητα τη θέσπιση του νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Οι Λούκα Κατσέλη και Γ. Παπακωνσταντίνου φέρονται να αναλαμβάνουν τα χαρτοφυλάκια των οικονομικών υπουργείων, ενώ ο Γ. Ραγκούσης εμφανίζεται να αναλαμβάνει είτε το υπουργείο Εσωτερικών είτε το νέο υπουργείο Υποδομών. Ο Ηλ. Μόσιαλος, βουλευτής Επικρατείας και σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου για τα θέματα Υγείας, πιθανολογείται πως θα είναι ο επικεφαλής του αντίστοιχου υπουργείου, ενώ θέσεις στο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να προταθούν στην Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τον Π. Μπεγλίτη και τον Ντ. Ρόβλια. Οσον αφορά τη θέση του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, ο οποίος θα έχει ισχυρές αρμοδιότητες, ακούγεται το όνομα του παλαιού συνεργάτη του πρωθυπουργού, καθηγητή Χάρη Παμπούκη.

Από τους ευρωβουλευτές που αναδείχθηκαν κατά την εκλογική αναμέτρηση του περασμένου Ιουνίου, εκτός από τον Γ. Παπακωνσταντίνου, δεν αποκλείεται να μετακομίσει από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα και άλλο ένα πρόσωπο. Στις προτεραιότητες του Γ. Παπανδρέου περιλαμβάνεται και η επιλογή του προσώπου που θα αντικαταστήσει τον Στ. Δήμα στη θέση του Ελληνα επιτρόπου. Από το περιβάλλον του πρωθυπουργού τονίζουν πως ισχύει η δέσμευση για τη διαφάνεια στη στελέχωση των θέσεων ευθύνης στο Δημόσιο και πως μελετάται να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία για την επιλογή των προσώπων που θα αναλάβουν γενικοί γραμματείς στα υπουργεία.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com