Με ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης θα ασχοληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στην πρώτη συνεδρίαση με τη νέα της σύνθεση, την επόμενη Τρίτη. Έχει καλέσει σε ακρόαση τον πρόεδρο και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου , έθεσε ως προτεραιότητες για συζήτηση την αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ, την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και το ζήτημα μη εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων, το πολιτικό χρήμα, τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και τη διαφάνεια στα έργα και τις προμήθειες. Όσον αφορά στην αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης μελετά το ζήτημα, με βάση τη διαβούλευση που προηγήθηκε κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Κουβέλης, ζήτησε ρύθμιση για τον ανακαθορισμό των αρμοδιοτήτων και την αναβάθμιση της επιτροπής. με την εισήγησή του συμφώνησε ο Μιλτ. Παπαϊωάννου, ζητώντας του να συγκεκριμενοποιήσει την πρότασή του. Όπως είπε, ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει τη βούληση για αναβάθμιση του ρόλου και της λειτουργίας της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Προκόπης Παυλόπουλος έθεσε ως προτεραιότητα ο θέμα της εποπτείας των ανεξάρτητων αρχών και τις αρμοδιότητες του ΑΣΕΠ, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στον ρόλο που του αναλογεί.
Η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη ζήτησε νομοθετική ρύθμιση για το διαδίκτυο, ζητώντας να κληθούν σε ακρόαση η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και ο επικεφαλής της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος. Υποστήριξε ότι τα θέματα του διαδικτύου "προσλαμβάνουν εφιαλτικές διαστάσεις".
Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Μάκης Βορίδης, κάλεσε την επιτροπή να ασχοληθεί με το θέμα διαδικασίας των προσλήψεων στο Δημόσιο, τη διαφθορά στη Δικαιοσύνη και τη Δημόσια Διοίκηση, την εσωτερική λειτουργία των κομμάτων και την ποιότητα της νομοθεσίας.