Eυγνώμων για την συμφωνία που υπέγραψε το καλοκαίρι η Ελλάδα με τους πιστωτές, της εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.
Μιλώντας στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "είναι ευγνώμων που επιτεύχθηκε τελικά η συμφωνία", προσθέτοντας ότι "εάν εφαρμοστεί πλήρως, το νέο πρόγραμμα θα θέσει την Ελλάδα σε θέση να αναπτύσσεται και πάλι και να αποκομίσει τα πλήρη οφέλη από τη συμμετοχή στο κοινό ευρωπαικό νόμισμα. Η ΕΚΤ συνέβαλε, σύμφωνα με τις διατάξεις που προβλέπονται στο νομικό πλαίσιο, για τη διαπραγμάτευση του προγράμματος. Επιπλέον, η ΕΚΤ παρακολούθησε από κοντά την παροχή επείγουσας παροχής ρευστότητας από την Τράπεζα της Ελλάδος (ELA) σύμφωνα με τους κανόνες μας, λαμβάνοντας υπόψη την προοπτική της επιτυχούς ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή."
O ίδιος επεσήμανε ότι κατά την τελευταία ακρόαση του από το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο τον περασμένο Ιούνιο είχε ζητήσει μία συνολική και δίκαιη συμφωνία για την Ελλάδα. Υπογράμμισε ότι η επίτευξη της συμφωνίας ήταν δύσκολη και απαίτησε προσπάθειες από όλους τους εμπλεκόμενους.
Ο Ντράγκι δήλωσε ακόμα ικανοποιημένος από την ανεξαρτησία της ΕΚΤ αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την παροχή έκτακτης ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες κατά τη διάρκεια της κρίσης. Κατά την καθιερωμένη ακρόαση στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Μ. Ντράγκι εξήγησε πως δέχτηκε κριτική τόσο «από τα αριστερά όσο και από τα δεξιά», κάτι που αποδεικνύει πως η ΕΚΤ δεν υπέκυψε σε πιέσεις.
«Αρνούμαι ότι οι αποφάσεις για την παροχή ELA στην Ελλάδα ήταν πολιτικής φύσης», τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ευρωβουλευτή της αρμόδιας επιτροπής και εξήγησε πως η παροχή ELA επηρεάζεται από την αξία των εγγυήσεων που παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες στο ευρωσύστημα η οποία με τη σειρά της επηρεάζεται από τις αποφάσεις οικονομικής πολιτικής κάθε χώρας. «Οι αποφάσεις της ΕΚΤ για την αύξηση ή τη μείωση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες βασίστηκε στους κανόνες και πουθενά οι κανόνες αυτοί δεν αναφέρουν ότι η παροχή έκτακτης ρευστότητας είναι απεριόριστη και άνευ όρων», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «δεν είναι η ΕΚΤ αυτή που αποφασίζει ποιο μέλος θα παραμείνει στην ευρωζώνη και ποιο όχι».
Όσον αφορά το ελληνικό χρέος και τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε πως το ΔΣ της ΕΚΤ έχει εκφράσει τις ανησυχίες του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ωστόσο εφόσον ολοκληρωθεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που παράγουν ανάπτυξη και οικονομική βιωσιμότητα, θα ανοίξει ο δρόμος για να γίνει εφικτή η ανακούφιση του χρέους. Επιπλέον, δήλωσε πως ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα έχει η άρση της εξαίρεσης συμμετοχής στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ωστόσο αυτή δεν μπορεί να γίνει όσο η χώρα βρίσκεται σε αξιολόγηση. Είναι σημαντικό, συνέχισε ο Μ. Ντράγκι, η Ελλάδα να αποδείξει ότι συμμορφώνεται με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων αλλά και ότι έχει την «ιδιοκτησία» των μεταρρυθμίσεων.
Τέλος, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά σχετικά με τη νομιμότητα της συμμετοχής της ΕΚΤ στην τρόικα, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε πως «η ΕΚΤ δεν θα παραμείνει για πάντα στην τρόικα», ωστόσο αρνήθηκε πως έχει αμφισβητηθεί νομικά η συμμετοχή της.