Mια σειρά επαφών πραγματοποιείται μεταξύ ιδιωτών διεθνών μετόχων και αναδόχων των ελληνικών τραπεζών που είναι διεθνείς επενδυτικές τράπεζες, με στόχο να εξευρεθούν τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των 4 πιστωτικών ιδρυμάτων.
Στόχος όλων η συμμετοχή ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Την ίδια στιγμή πολλά είναι τα σενάρια για το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης, ο καθορισμός του οποίου θα ξεκαθαρίσει και τη συμμετοχή των ξένων επενδυτών. Εν τω μεταξύ οι παλιοί μέτοχοι των τεσσάρων τραπεζών δίνουν τον δικό τους αγώνα.
Στόχος των ξένων μετόχων (capital, Fairfax, Baupost Pulson κ.ά.) είναι να μη χάσουν τα πολλά δισεκατομμύρια που τοποθέτησαν στις ελληνικές τράπεζες, κάτι το οποίο θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από το ύψος των κεφαλαίων που θα κριθεί πως απαιτούνται μέσω των stress tests για την ανακεφαλαιοποίησή τους.
Ο φόβος των ξένων, οι οποίοι πέρυσι τοποθέτησαν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα κεφάλαια 8,5 δισ. ευρώ, είναι το ενδεχόμενο να υιοθετηθούν εξαιρετικά αυστηροί όροι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στο πλαίσιο της εκπεφρασμένης κατά καιρούς άποψης του Μάριο Ντράγκι αλλά και της διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Εφόσον το ακραίο σενάριο στα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών ανεβάσει ιδιαιτέρως τον λογαριασμό για τις τέσσερεις τράπεζες, τότε και το βασικό σενάριο που αναμένεται να οδηγήσει σε λελογισμένες ανάγκες μπορεί και αυτό να αυξηθεί.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ξένοι επενδυτές είναι θετικοί στο να καλύψουν ανάγκες ύψους έως 6-7 δισ. ευρώ (με βάση το βασικό σενάριο των stress tests).
Οι ξένοι θα ήταν θετικοί να καλύψουν ανάγκες που δεν θα υπερέβαιναν τα 7 δισ. ευρώ, λένε οι αναλυτές. Αν όμως το ακραίο σενάριο οδηγήσει τις ανάγκες σε διπλάσια ή και ακόμη μεγαλύτερα ποσά, τότε οι ξένοι επενδυτές φαίνεται πως θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Σε μία τέτοια περίπτωση οι ξένοι δεν θα τοποθετηθούν στις ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών, θα χάσουν τις προηγούμενες επενδύσεις τους στις ελληνικές τράπεζες και θα κάνουν πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε ελληνική επένδυση. Ενα τέτοιο σενάριο δεν αντιμετωπίζεται θετικά ούτε από τις Βρυξέλλες.
Οι εταίροι, και κυρίως η ΕΚΤ, φαίνεται να εξαρτούν από δύο παραμέτρους τον «λογαριασμό» των tests. Η πρώτη παράμετρος σχετίζεται με την πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Η δεύτερη σχετίζεται με τον τρόπο που η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να αντιμετωπίσει το θέμα των «κόκκινων» δανείων. Τα «κόκκινα» δάνεια προσαυξάνουν σε σημαντικό βαθμό τον «λογαριασμό» των stress tests.