Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» ΚΑΙ ΕΞΟΝΥΧΙΣΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ

Μεγαλοϊδιοκτήτες που αγόρασαν ακίνητο σε Μύκονο, Υδρα, Σπέτσες, Κηφισιά, Βούλα, Διόνυσο, Πανόραμα και συνολικά 26 περιοχές της Ελλάδας με αντικειμενική αξία άνω των 3.000 ευρώ/ τ.μ. μπαίνουν στο στόχαστρο των φοροελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών.


Η στόχευση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας ξεκινάει με σαρωτικούς ελέγχους όσων είχαν την οικονομική δυνατότητα, και μάλιστα σε εποχές κρίσης, να αγοράσουν ακριβά σπίτια την τελευταία διετία. «Δεν μπορεί κάποιοι να αγοράζουν ακίνητα στις πιο ακριβές περιοχές της χώρας και να μένουν στο απυρόβλητο», έλεγε χαρακτηριστικά στην «Ε» αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου, θέλοντας να καταστήσει σαφές ότι η φοροδιαφυγή θα παταχθεί από όπου και αν προέρχεται.

Πρόκειται ουσιαστικά για ενεργοποίηση του «πόθεν έσχες», και σύμφωνα με τις εντολές που έχουν ήδη δοθεί από τις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου
1 Στόχοι είναι 26 περιοχές, όπου οι αντικειμενικές αξίες ξεπερνούν το όριο των 3.000 ευρώ ανά τετραγωνικό. Σε αγοραίες τιμές μεταφράζεται σε περισσότερα από 5.000 ευρώ.

2 Οι εφορίες των 26 περιοχών θα μαζέψουν τους φακέλους των ακινήτων που αγοράστηκαν την τελευταία διετία στις περιοχές αυτές. Σκοπός της κίνησης αυτής είναι να εντοπιστεί από τα συμβόλαια αγοράς που έχουν κατατεθεί στις εφορίες το τίμημα, ο φόρος που πληρώθηκε και ο τρόπος εξόφλησης, όπως η περίπτωση τραπεζικού δανείου. Σημειώνεται ότι οι ελεγκτές θα εστιάσουν στις περιπτώσεις που υπάρχει και επισκευαστικό δάνειο, το οποίο έχει συναφθεί μαζί με το κύριο, καθώς το πρώτο είναι αυτό που καλύπτει την εμπορική αξία του ακινήτου.

3 Ζητήθηκε η συνδρομή των υποθηκοφυλακείων, στα οποία έχουν κατατεθεί τα συμβόλαια και οι υποθήκες από τυχόν τραπεζικά δάνεια. Παράλληλα, τους έχουν ζητηθεί και στοιχεία για τις αγοραπωλησίες που έχουν γίνει γενικώς στην περιοχή, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν υψηλότερες τιμές, που να προσεγγίζουν τις αγοραίες.

4 Στοιχεία θα αναζητηθούν και από το Κτηματολόγιο και το περιουσιολόγιο που έχει καταρτίσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Οι έλεγχοι όσων απέκτησαν ακίνητα στις περιοχές αυτές τουλάχιστον την τελευταία διετία αφορά ουσιαστικά το «πόθεν έσχες», δηλαδή αν η απόκτηση της συγκεκριμένης περιουσίας δικαιολογείται από το εισόδημά τους. Ενώ δεν αποκλείεται να πάνε πίσω έως και πέντε χρόνια, για να ελέγξουν τους αγοραστές ακινήτων στις περιοχές αυτές.

Στο πλαίσιο αυτό θα διενεργηθεί εξονυχιστικός έλεγχος των φορολογικών δηλώσεων των τελευταίων ετών (σ.σ. δεν ισχύει πλέον ο περιορισμός της πενταετίας), προκειμένου να εντοπιστεί αν τα εισοδήματά τους (μετά την αφαίρεση των τεκμηρίων ή τυχόν εκπιπτόμενων δαπανών) μπορούν να καλύψουν τόσο υψηλές δαπάνες αγοράς. Θα ελέγξουν ακόμη αν υπάρχει προγενέστερη εκποίηση άλλου ακινήτου και το τίμημα αυτού, δωρεά σε χρήμα ή είδος, κέρδη από τυχερά παιχνίδια. «Δεν μπορεί κάποιος να δηλώνει 20.000 ή 30.000 ευρώ το χρόνο και να έχει ακίνητο εκατομμυρίων ευρώ και να μην έχει ελεγχθεί ποτέ» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Μετά τους μεγαλογιατρούς του Κολωνακίου, το ελεγκτικό έργο των υπαλλήλων του υπουργείου επεκτείνεται στους μεγαλοϊδιοκτήτες.

Στην επόμενη φάση σειρά έχουν και άλλες περιοχές, μικρότερης αντικειμενικής αξίας. Στη λίστα ελέγχου αναμένεται να μπουν περιοχές με αντικειμενική αξία από 2.500 ευρώ/ τ.μ., όπως 3ο Διαμέρισμα Δήμου Αθηναίων (2.750 ευρώ), Αλιμος (2.850 ευρώ), Μαρούσι (2.550 ευρώ), Κρωπία Αγ. Δημητρίου (2.550 ευρώ), Παπάγου (2.500 ευρώ), Πεντέλη (2.750 ευρώ), Ραφήνα (2.500 ευρώ), Σαρωνίδα (2.850 ευρώ), Χαλάνδρι (2.650 ευρώ), Πυλαία Θεσσαλονίκης (2.800 ευρώ), Ρόδος (2.750 ευρώ) και Ηράκλειο Κρήτης (2.500 ευρώ).
 
website counter
friend finderplentyoffish.com