Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

«Αυτοδιοίκητο» στα μεγάλα δικαστήρια

Με διετή θητεία χωρίς δικαίωμα επανεκλογής θα εκλέγονται οι δικαστές που θα απαρτίζουν την ηγεσία των δικαστηρίων, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.


Στη σχετική εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Δικαιοσύνης , Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης ανακοίνωσε ότι το "αυτοδιοίκητο" στα μεγάλα δικαστήρια της χώρας επανέρχεται με το νέο σχέδιο νόμου. Θα αποσταλεί δε στους εκπροσώπους δικαστών εισαγγελέων και δικηγόρων, τις επόμενες μέρες, ώστε να γίνει δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, οι δικαστές θα αναδεικνύουν τους δικαστές των δικαστηρίων όπου ανήκουν. Τα μέλη των διοικήσεων των δικαστηρίων δεν θα έχουν δυνατότητα συμμετοχής στα διοικητικά συμβούλια συνδικαλιστικών οργανώσεων. Το αμετάθετο θα ισχύει μόνο για τους επικεφαλής των εκλεγμένων διοικήσεων των δικαστηρίων.

Όσον αφορά στην επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ο κ. Καστανίδης σημείωσε: "Ο εκάστοτε υπουργός Δικαιοσύνης θα αποστέλλει αρχικό κατάλογο πιθανών υποψηφίων στη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής όπου θα επιλέγεται, με ισχυρή πλειοψηφία, ένας πολλαπλός αριθμός υποψηφίων για τις θέσεις που πρόκειται να καλυφθούν".

Οι συγκεκριμένες επιλογές θα αποστέλλονται με τη μορφή γνωμοδοτικής πρότασης στον υπουργό Δικαιοσύνης, ώστε να κάνει την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com