Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Επιφυλάξεις της ΕΚΤ για το νομοσχέδιο για τη ρευστότητα

Αντιδράσεις εκφράζει η ΕΚΤ για το νομοσχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας της αγοράς και την ρύθμιση επιχειρηματικών οφειλών στην επίσημη έκθεση της. Όπως αναφέρει, τα μέτρα του υπουργείου ενδεχομένως να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά και με δεδομένο τις συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα υπάρχει πιθανότητα αντί να ενισχύσουν την ροή του χρήματος να την εμποδίσουν.


Ακόμη αναφορά γίνεται για το χρονικό περιθώριο που δόθηκε στην ΕΚΤ να εκφέρει την άποψη της καθώς τονίζεται πως πρέπει να πρέπει να ζητείται σε "εύλογο στάδιο"¨. Όπως αναφέρει η έκθεση, σε εξαιρετικά επείγουσες καταστάσεις μπορεί να ζητείται η γνώμη της ΕΚΤ με το χαρακτήρα επείγον αλλά πάντα σε εύλογο στάδιο της διαδικασίας, έτσι ώστε να έχει χρόνο να επεξεργαστεί τις διατάξεις. Επίσης αναφέρεται πως η εθνικές αρχές πρέπει να εξετάζουν την άποψη της ΕΚΤ προτού προχωρήσουν στην απόφαση τους.

Συγκεκριμένα η ΕΚΤ ζητάει οι οφειλέτες να αποδεικνύουν την ικανότητα αποπληρωμής των οφειλών τους και θεωρεί πως οι υπάρχοντες όροι δεν είναι αρκετά σαφείς και θα πρέπει να αναδιατυπωθούν ώστε να μειωθεί ο πιστωτικός κίνδυνος.

Ακόμα η ΕΚΤ προτείνει την 31/12/2007 ως καταληκτική ημερομηνία για τις οφειλές που καθίστανται ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Ιανουαρίου 2005, έτσι ώστε να αποσαφηνιστεί το σχέδιο νόμου και να διαφοροποιηθούν οι δύο κατηγοριες των υπό ρύθμιση οφειλών. Αυτές είναι :

α)Οι οφειλές που καθίστανται ληξιπρόθεσμες μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου 2005 και της 31ης Δεκεμβρίου 2007 και

β)Οι οφειλές που καθίστανται ληξιπρόθεσμες μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου 2008 και της ημερομηνίας δημοσίευσης του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου.

Συν τοις άλλοις η ΕΚΤ θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος νομικής αβεβαιότητας που θα μπορούσε να δημιουργήσει η συμπερίληψη των τιτλοποιημένων δανείων στη ρύθμιση.

Όσον αφορά τη διαγραφή των δυσμενών πληροφοριών, η ΕΚΤ τονίζει πως δεν συμφωνεί καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επηρεάσει “αρνητικά την αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου των οφειλετών, δυσχεραίνοντας την ικανότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων να διακρίνουν μεταξύ οφειλετών που αντιπροσωπεύουν διαφορετικά επίπεδα κινδύνου”.

Σχετικά με την εγγύηση τρίτων για χορήγηση μπλόκ επιταγών με το ποσό των πέντε χιλιάδων (5000) ευρώ ανά επιταγή η ΕΚΤ θεωρεί το ποσό μικρό καθώς τα ποσά που θα μπορούσαν να εκδοθούν είναι μεγαλύτερα και ζητάει εγγύηση ίση με το ποσό των επιταγών που θα εκδίδονται.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com