Υπέρ της προοπτικής της πλήρους ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ τάσσεται η Ελλάδα, όπως υπογράμμισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Νοβόστι, ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, δήλωσε ότι η εθνική κόκκινη γραμμή είναι σαφής ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η Ελλάδα επιθυμεί οριστική λύση του ζητήματος.
Ο Γ. Παπανδρέου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα. Αναφερόμενος στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Σερβίας, ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα χαιρετίζει την πρόσφατη απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σχετικά με την εφαρμογή της ενδιάμεσης συμφωνίας.
Ανέφερε επίσης ότι η ατζέντα της Θεσσαλονίκης, που εκπονήθηκε κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της ευρωπαϊκής πορείας των χωρών των δυτικών Βαλκανίων. Πρόσθεσε δε, ότι ο ρυθμός με τον οποίο τα δυτικά Βαλκάνια προσεγγίζουν την ΕΕ θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις έκαστης χώρας αναφορικά με τις συμφωνημένες αρχές και προϋποθέσεις.
Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι προσπάθειες της Σερβίας προς την κατεύθυνση αυτή, σύντομα θα παραγάγουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Για ΠΓΔΜ
Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι "η Ελλάδα επιθυμεί μια οριστική διευθέτηση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ και η εθνική κόκκινη γραμμή μας είναι σαφής. Προβήκαμε σε ένα σημαντικό βήμα λέγοντας ότι θα αποδεχθούμε ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό. Και αναμένουμε από το γείτονά μας να πράξει το ίδιο και να μας συναντήσει στα μισά του δρόμου".
Και πρόσθεσε: "Όσον αφορά το θέμα του ονόματος ή θα βρούμε μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση εργαζόμενοι από κοινού στενά σε πνεύμα συνεργασίας και βοηθώντας τους λαούς μας να έλθουν πιο κοντά ο ένας στον άλλο, είτε θα συνεχίσουμε να ανακυκλώνουμε το πρόβλημα λαμβάνοντας ακραίες εθνικιστικές θέσεις και κάνοντας την εθνικιστική και ενίοτε αλυτρωτική ρητορική την καθημερινή πολιτική μας τροφή".