Ανοικτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας αφήνει η Standard & Poors σε περίπτωση που δεν αποδώσουν τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος. Η Moody's εξακολουθεί να χαρακτηρίζει ως αρνητικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ενώ στελέχη του οίκου Fitch εκφράζουν αμφιβολίες για τη διάθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα σταθερότητας και να μειώσει τις δαπάνες.
Η Moody's αναφέρει ότι τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η ελληνική κυβέρνηση είναι συνεπή με την αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων στη βαθμίδα Α2. Όπως αναφέρει στην έκθεσή της, το περιεχόμενο του ΠΣΑ είχε εν πολλοίς προεξοφληθεί. Διατηρεί όμως επιφυλάξεις, όσον αφορά στην υλοποίησή του και ως εκ τούτου αρνητικές τις προοπτικές για την ελληνική οικονομία. Στην έκθεση τονίζεται επανειλημμένα, ότι η Ελλάδα έχει αρνητικό προηγούμενο εξαγγελιών που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.
Ο διεθνής οίκος θεωρεί κομβικό σημείο για την επιτυχία του ΠΣΑ την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τονίζοντας ότι στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποτύχει σε αυτόν τον τομέα θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους μισθωτούς, οι οποίες θα δυσχεράνουν την εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου. Η Moody's εκτιμά ότι η επιτυχία του ΠΣΑ βασίζεται σε τρεις προϋποθέσεις:
1. Την αξιόπιστη εφαρμογή όσων προβλέπει
2. Την υπερπήδηση των πάγιων αντιδράσεων του εκλογικού σώματος στις δομικές αλλαγές
3. Την ανάκτηση της αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων
Όσον αφορά στις μακροπρόθεσμες προοπτικές, ο οίκος περιμένει να δει πρώτα τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό και το νέο φορολογικό σύστημα.
Επιφυλάξεις από τη Standard & Poor's
Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας άφησε η Standard and Poor's στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση αποτύχει στο να υλοποιήσει τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος εξαιτίας των πολιτικών και κοινωνικών πιέσεων.
Ο αναλυτής του οίκο, Μάρκο Μίρσνικ χαρακτήρισε εξαιρετικά κρίσιμη την υλοποίηση του προγράμματος σταθερότητας που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να κριθεί η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
Fitch: Αμφιβολίες εξαιτίας του "κακού προηγούμενου" των ελληνικών κυβερνήσεων
Σημαντικές αμφιβολίες έχει ο οίκος Fitch για την διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει τις δαπάνες, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του οίκου για την Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, Mπράιαν Κούλτον.
Σε ομιλία του σε επενδυτές τόνισε ότι υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με τη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ακολουθήσει το πρόγραμμα σταθερότητας που έχει σχεδιάσει. Όπως τόνισε, οι αμφιβολίες προέρχονται από το κακό ιστορικό που έχουν οι ελληνικές κυβερνήσεις στη μείωση του δημόσιου χρέους.