Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Από «κόσκινο» Κομισιόν, συμβάσεις 4,4 δισ. ευρώ

Από «κόσκινο» περνά τα έργα του ΕΣΠΑ κλιμάκιο της Κομισιόν, το οποίο θα μείνει στην Ελλάδα έως την Παρασκευή.


Στόχος είναι να οριστικοποιηθούν με την κοινοτική «βούλα» τα έργα που θα ενταχτούν στο αναθεωρημένο πρόγραμμα.

Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση ανακάλυψε συμβάσεις προηγούμενων ετών αξίας περίπου 4,4 δισ. τις οποίες πρέπει να «χωρέσει» στο ΕΣΠΑ, καθώς διαφορετικά θα επιβαρύνουν εξ ολοκλήρου τον κρατικό προϋπολογισμό. Από την άλλη πλευρά, όσο μεγαλώνει το ποσό που εντάσσεται στο ΕΣΠΑ τόσο περιορίζονται τα περιθώρια για την προκήρυξη νέων έργων.

Τις αλλαγές στη διανομή των κοινοτικών κονδυλίων συζήτησε χθες ο υπεύθυνος της γενικής διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Κομισιόν για την Ελλάδα και την Κύπρο Ζακ Πονσέ με τον υφυπουργό Οικονομίας Σταύρο Αρναουτάκη και τον αρμόδιο γενικό γραμματέα Γιώργο Πετράκο. Ο κοινοτικός εκπρόσωπος έχει ενοχληθεί με τις καθυστερήσεις του παρελθόντος του ΕΣΠΑ και ζητά οι προσαρμογές να είναι μικρές για να εκταμιευτούν γρήγορα κονδύλια.

Η αρχή θα γίνει με τις «έτοιμες» συμβάσεις αξίας 4,4 δισ. ευρώ. Πρόκειται για έργα που προκηρύχθηκαν από το 2007 και μετά με στόχο να ενταχτούν στο ΚΠΣ, αλλά τελικά περίσσεψαν. Αυτό έγινε διότι η προηγούμενη κυβέρνηση προέβη στην υπογραφή συμβάσεων πολύ περισσότερων απ' όσες αντιστοιχούσαν στα κοινοτικά κονδύλια (32,4 δισ. ευρώ συνολικά), καθώς πολλά έργα δεν «προχωρούσαν». Ωστόσο σήμερα, αφού υπάρχει σύμβαση, το Δημόσιο είναι υποχρεωμένο να πληρώσει «χρεώνοντας» τον προϋπολογισμό αλλά και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Σε κάποια προγράμματα του ΚΠΣ οι υπερβάσεις είναι τεράστιες. Στο πρόγραμμα κοινωνίας της πληροφορίας φτάνουν στα 663 εκατ. ευρώ, στη γεωργία στα 621 εκατ. ευρώ και στους οδικούς άξονες στα 470 εκατ. ευρώ. «Περισσεύουν» 400 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα ανταγωνιστικότητα και 346 εκατ. ευρώ από τους σιδηρόδρομους.

Στα περιφερειακά έργα του ΚΠΣ οι υπερβάσεις είναι φαινομενικά λιγότερες, αλλά έχουν ήδη καλύψει μεγάλο μέρος των χρημάτων που θα όδευαν τώρα για στήριξη επιχειρήσεων αλλά και ιδιωτικά έργα, όπως οι επενδύσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων, των οποίων ο προϋπολογισμός πλέον περικόπτεται.

Εντυπωσιακό είναι ότι, παρά τις υπέρογκες υπερβάσεις, τελικά το ΚΠΣ έκλεισε με απώλειες, αν και μικρές: στα 94,7 εκατ ευρώ. Η περίπου μισή απώλεια (48,5 εκατ. ευρώ) προήλθε από τη δράση διακρατικής συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας (INTERREG ΙΙΙ Α) και 28 εκατ. ευρώ χάθηκαν από ανάλογο πρόγραμμα για τη Μεσόγειο.

Από το πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας χάθηκαν 5,7 εκατ. ευρώ, ενώ απώλειες υπήρχαν στις δράσεις στήριξης υποβαθμισμένων ζωνών στο Πέραμα, το Ηράκλειο και την Κομοτηνή, την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε δράσεις υγείας και οδικών αξόνων.

Τον συνολικό απολογισμό τον ΚΠΣ αλλά και την ανακοίνωση των βασικών σημείων του νομοσχεδίου για την «Απλοποίηση, αποκέντρωση και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών του ΕΣΠΑ» αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com