Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Κριτική Κατσέλη στις Τράπεζες για την «ξηρασία» στην αγορά

Έντονη κριτική στις Τράπεζες καθώς δεν παρείχαν ρευστότητα στην αγορά με τα κεφάλαια του πακέτου στήριξης άσκησε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκας Κατσέλη στο συνέδριο «Τράπεζες και Οικονομία: Το Επόμενο Βήμα».


Η υπουργός επισήμανε ότι από τα 28 δισ. ευρώ που διατέθηκαν χρησιμοποίησαν μόλις 12 - 13 δισ. ευρώ και από αυτά τα 9 στο σύνολό τους σχεδόν χρησιμοποιήθηκαν για την επαναχρηματοδότηση του Δημοσίου μέσω της αγοράς τίτλων, στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο και την κερδοφορία των τραπεζών. Και τούτο διότι αγόραζαν τίτλους του Δημοσίου με επιτόκιο από 3% - 5,5% και επαναχρηματοδοτήθηκαν από ΕΚΤ με 1% - 1,5% κρατώντας το κέρδος από την διαφορά επιτοκίων.

Αντιθέτως, επισήμανε ότι «δεν διοχετεύθηκε ρευστότητα στην αγορά, ακόμα και όταν αυτό επιχειρήθηκε να γίνει με την εγγύηση του Δημοσίου (ΤΕΜΠΜΕ)» Πρόσθεσε ότι το ίδιο λάθος έγινε και με το πακέτο των 2 δισ. ευρώ που δόθηκε για το σύνολο των επιχειρήσεων, το οποίο μοναδικό στόχο έχει τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Η κ. Κατσέλη πρόσθεσε ότι υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα από πάρα πολλούς ξένους επενδυτές και σύντομα θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, εκπρόσωποι των τραπεζών υποστήριξαν, πάντως, ότι οι τράπεζες ανταποκρίνονται στον ρόλο τους και έθεσαν ζήτημα προστασίας της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος

 
website counter
friend finderplentyoffish.com