Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Σύγκρουση για τη ψηφιακή τηλεόραση, με πεδίο μάχης τη Βουλή

Την αντίδραση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών προκάλεσε όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Λεωνίδας Κανέλλος, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την ψηφιακή τηλεόραση. Αφορμή στάθηκε η αποκάλυψη, ότι η ΕΡΤ δεν έχει καταθέσει αίτηση για γενική άδεια ψηφιακού δικτύου, αλλά και η άποψη της ΕΕΤΤ, ότι θα πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός του παρόχου δικτύου με τον πάροχο του περιεχομένου.


Όσο για το ραντεβού του 2012, με την ψηφιακή εποχή, τα ραδιοτηελοπτικά μέσα δηλώνουν αδυναμία να είναι...στην ώρα τους. Τα όσα είπε ο κ. Κανέλλος για την ψηφιακή εκπομπή της ΕΡΤ χωρίς άδεια παρόχου δικτύου από την ΕΕΤΤ, πυροδότησαν τα σχόλια του προέδρου της DIGEA και προέδρου των ιδιοκτητών των τηλεοπτικών μέσων πανελλαδικής εμβέλειας Κώστα Κιμπουρόπουλου, ο οποίος σημείωσε ότι ότι ισχύσουν άνισοι όροι σε σχέση με την ΕΡΤ που απολαμβάνει ανταποδοτικά τέλη και έκτακτες χρηματοδοτήσεις Ζήτησε από τους βουλευτές να ελέγξουν περαιτέρω το θέμα.

Ο Κ. Κιμπουρόπουλος τάχθηκε υπέρ του καθορισμού ξεκάθαρου πλαισίου για τη λειτουργία ψηφιακής τηλεόρασης και ισχυρίστηκε ότι η δραστηριότητα των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών πλήττεται από την οικονομική κρίση, αλλά και από τον "αθέμιτο" ανταγωνισμό της ΕΡΤ.

Άφησε αιχμές και για την ΕΕΤΤ, εκτιμώντας ότι ακολουθεί περισσότερο τη λογική που ισχύει στην τηλεπικοινωνιακή αγορά, όσον αφορά στο ζήτημα των συχνοτήτων.

Σύμφωνα με τα όσα επισημάνθηκαν στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα υπάρξει σίγουρα καθυστέρηση με βάσει τον αρχικό προγραμματισμό της ψηφιακής εκπομπής το 2012, ενώ είναι υπό εξέταση πλέον και η προθεσμία του 2015 που έχει θέσει η ITU. "Χρειαζόμαστε περισσότερο από δύο χρόνια για την αδειοδότηση των ψηφιακών αδειών ακόμα και στην περίπτωση που το θεσμικό πλαίσιο ήταν ήδη έτοιμο ενώ σίγουρα αν δεν διευθετηθεί το θέμα των κεραιών θα χρειαστεί να ξεπεράσουμε το 2015", ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Λεωνίδας Κανέλλος.

Ο πρόεδρος της DIGEA, σημείωσε από τη μεριά του ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί είναι ήδη έτοιμοι και μπορούν να εκπέμψουν ψηφιακά ενώ κάλεσε την Πολιτεία να κινηθεί χωρίς καθυστερήσεις, υποστηρίζοντας ότι διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να χαθούν κυριαρχικά δικαιώματα των συχνοτήτων από τις γειτονικές χώρες. Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Σωκράτης Κάτσικας έκανε γνωστό στην επιτροπή ότι βρίσκεται στη φάση της επεξεργασίας της προκήρυξη για τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού με στόχο την αποτίμηση του συνολικού ραδιοτηλεοπτικού φάσματος.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης όπως και άλλοι βουλευτές, επίμονα κάλεσαν τα ιδιωτικά κανάλια να εκτιμήσουν την αξία της χρήσης της ψηφιακής συχνότητας. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών επικαλέστηκαν στοιχεία που δείχνουν ότι έχουν ετήσια διαφημιστικά έσοδα 440 εκ. ευρώ.

Η κυβέρνηση προανήγγειλε αλλαγές στον χάρτη των συχνοτήτων. Ο γ.γ. του υπουργείου Υποδομών προανήγγειλε τη διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού για την επιλογή συμβούλου για το ζήτημα.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com