Πρόθυμες να μας δανείσουν εμφανίστηκαν οι αγορές, υπερκαλύπτοντας την έκδοση ομολόγου δεκαετούς διάρκειας και αξίας 5 δισ. ευρώ του ελληνικού δημοσίου. Παρά, όμως τα νέα μέτρα, το επιτόκιο παρέμεινε σημαντικά υψηλότερο από εκείνα με τα οποία δανείζονται οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, καθώς διαμορφώθηκε σε 6,3%.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η κίνηση έχει κυρίως ψυχολογικό χαρακτήρα προκειμένου να φανεί η ανταπόκριση των αγορών στα μέτρα που ανακοίνωσε την Τετάρτη η κυβέρνηση. Εξάλλου, το Δημόσιο τελικά δανείστηκε τα πέντε δισ. ευρώ που αρχικά ζητούσε, παρά το γεγονός ότι οι προσφορές έφτασαν στα 15 δισ. ευρώ. Οι προσφορές ξεπέρασαν τις 400, αποτελούμενες κυρίως από θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού.
Κύριοι ανάδοχοι για την κοινοπρακτική έκδοση του νέου δεκαετούς ομολόγου ορίστηκαν οι τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Barclays, HSBC και η ιαπωνική Nomura.
Με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, γνωστοποιήθηκε ότι λοιποί ανάδοχοι του δεκαετούς ομολόγου θα είναι οι υπόλοιποι βασικοί διαπραγματευτές στη δευτερογενή αγορά των ομολόγων.
Είχε εκτιμηθεί ότι η έκδοση θα τιμολογηθεί με το spread στην περιοχή των 300 μονάδων βάσης επί των mid swaps και την απόδοση του ελληνικού ομολόγου στο 6,4%.
Η αντίδραση της κυβέρνησης
Παρά το υψηλό επιτόκιο, επισήμως η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη, σημειώνοντας ότι "η διαμόρφωση της απόδοσης στο 6,3% αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών της", δεδομένου ότι το σπρεντ διαμορφώθηκε 50 μονάδες χαμηλότερα, ε σχέση με την προηγούμενη έκδοση του 5ετούς ομολόγου.
"Ωστόσο, το spread των Ελληνικών ομολόγων σε σχέση με τα αντίστοιχα Γερμανικά Ομόλογα αναφοράς παραμένουν υψηλά. Το γεγονός αυτό καθιστά σαφές ότι το κόστος το οποίο η χώρα υποχρεούται να καταβάλει για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του χρέους της, παραμένει υψηλό", αναφέρεται στη συνέχεια.
"Το γεγονός αυτό υποδηλώνει την αναγκαιότητα επιτάχυνσης της υλοποίησης των αποφάσεων της Kυβέρνησης για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και εξόδου από την κρίση", καταλήγει η ανακοίνωση.