Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Θα ψηφίσουν οι μετανάστες στις φετινές δημοτικές

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τους μετανάστες στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, χωρίς να περιέχει σημαντικές αλλαγές τουλάχιστον στις βασικότερες διατάξεις του, που είναι η απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας στη δεύτερη γενιά των μεταναστών -δηλαδή τα παιδιά των νόμιμων μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα-, αλλά και τη συμμετοχή των μεταναστών με τη δυνατότητα να εκλέγουν και να εκλέγονται στις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν φέτος, στις 14 Νοεμβρίου.


Ιδιες παραμένουν επίσης οι προϋποθέσεις για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας στους ενήλικους μετανάστες μετά τη συμπλήρωση επτά ετών νόμιμης και οριστικής διαμονής στην Ελλάδα. Μικρές μεταβολές έχουν σημειωθεί στο ύψος των παραβόλων που στο τελικό νομοσχέδιο μειώνονται. Ετσι από 1.000 ευρώ γίνεται 700 το παράβολο για την αίτηση πολιτογράφησης και από 900 ευρώ γίνεται 600 στην αίτηση που καταθέτουν οι μετανάστες για άδεια παραμονής επί μακρόν διαμένοντος.

Κατά τα λοιπά το νομοσχέδιο θέτει θεμέλιο λίθο και απαραβίαστη προϋπόθεση της απόδοσης ελληνικής ιθαγένειας τη νομιμότητα των μεταναστών. Με τη συμπλήρωση πέντε ετών νόμιμης παραμονής ο μετανάστης θεμελιώνει δικαίωμα να υποβάλει την αίτηση πολιτογράφησης. Στη συνέχεια δίδεται προθεσμία δύο χρόνων στην ελληνική πολιτεία να απαντήσει θετικά ή αρνητικά στο αίτημα. Η επταετία θα ισχύσει για τους μετανάστες που έχουν αυτήν τη στιγμή τις προϋποθέσεις. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου ορίζεται ως προϋπόθεση η επταετής νόμιμη διαμονή στη χώρα ή η κατοχή άδειας «επί μακρόν διαμένοντος» για τους μετανάστες που θα ζητήσουν την ελληνική ιθαγένεια. Στη συνέχεια η πολιτεία έχει προθεσμία ενός έτους να απαντήσει θετικά ή αρνητικά, δηλαδή συνολικά απαιτούνται οκτώ χρόνια για την απόκτηση ιθαγένειας.

Αλλες προϋποθέσεις είναι:

- Επαρκής γνώση της ελληνικής γλώσσας.

- Ομαλή ένταξη στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Στοιχεία που θεωρείται ότι αποδεικνύουν την ομαλή ένταξη είναι η φοίτηση σε ελληνικούς εκπαιδευτικούς φορείς, η συμμετοχή σε κοινωνικές οργανώσεις ή συλλογικούς φορείς, μέλη των οποίων είναι Ελληνες. Ακόμη συγγενικοί δεσμοί εξ αγχιστείας με Ελληνες, εκπλήρωση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, απόκτηση περιουσίας στην Ελλάδα, γνώση ελληνικής ιστορίας.

Χρειάζονται επίσης τρεις συστατικές επιστολές από Ελληνες πολίτες που να μένουν στον τόπο διαμονής του μετανάστη και να μην έχουν με αυτόν συγγενική σχέση.

Κώλυμα αποτελεί η τελεσίδικη καταδίκη για εγκλήματα τρομοκρατίας, ληστείας, ανθρωποκτονίας, ναρκωτικών κ.τ.λ. αρκεί αυτά να έχουν συντελεστεί επί ελληνικού εδάφους.

Τα παιδιά των μεταναστών, η λεγόμενη δεύτερη γενιά, αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια αν οι γονείς τους έχουν συμπληρώσει πέντε χρόνια νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα και αν τα παιδιά έχουν επιτυχή εξαετή φοίτηση σε ελληνικό σχολείο.

Με το ίδιο νομοσχέδιο θεσπίζεται το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις τοπικές εκλογές αυτοδιοίκησης για τους μετανάστες που έχουν συμπληρώσει πέντε χρόνια νόμιμης παραμονής και έχουν άδεια επί μακρόν διαμένοντος, αόριστης διάρκειας ή δεκαετούς διάρκειας. Εκτός από τη συμμετοχή τους με ψήφο οι μετανάστες μπορούν να εκλέγονται ώς το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου στις δημοτικές εκλογές.

Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών, στις επικείμενες εκλογές του Νοεμβρίου μπορούν να συμμετάσχουν: 160.000 ομογενείς, 62.000 μετανάστες με άδειες αορίστου χρόνου ή δεκαετούς διάρκειας, 130 με άδεια επί μακρόν διαμένοντος, 14.000 με δελτία διαμονής πέντε χρόνων, 1.000 γονείς ημεδαπών, 1.000 δικαιούχοι διεθνούς προστασίας, 25.000 υπό έκδοση άδειας, 3.120 λοιποί ομογενείς, δηλαδή σύνολο 266.250 μετανάστες διασκορπισμένοι σε ολόκληρη την Ελλάδα.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com