Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Δίνουν άλλα 25 δισ. στις τράπεζες

Πρόσθετο πακέτο βοήθειας ύψους 25 δισ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες ενέκρινε η κυβέρνηση. Παρά την έντονη αντίθεση που είχε εκφράσει το κυβερνών κόμμα στο πρώτο πρόγραμμα των 28 δισ. ευρώ που είχε προωθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ., όπως φαίνεται αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί, επιδιωκόντας, μια και δεν απέτρεψε το ναυάγιο του Τιτανικού, να διασώσει τουλάχιστον το χρηματοπιστωτικό σύστημα.


Ηδη στον νόμο με τον οποίο κυρώθηκε το μνημόνιο συνεργασίας με το ΔΝΤ προβλέπεται η παροχή εγγυήσεων 15 δισ. ευρώ, ενώ χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλο, αποφάσισαν να προχωρήσει ταχύτατα η δημιουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το ταμείο θα «προικοδοτηθεί» με 10 δισ. ευρώ από το συνολικό πακέτο βοήθειας των 110 δισ. ευρώ που προορίζεται για την Ελλάδα, προκειμένου να ενισχυθεί το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών.

Στο νέο ταμείο, το οποίο θα στελεχωθεί με τεχνοκράτες από το ΔΝΤ αλλά και την Ελλάδα, θα έχει αυξημένο ρόλο η Τράπεζα της Ελλάδος. Η δημιουργία του αποφασίστηκε καθώς στις επαφές που είχε το ΔΝΤ με την Τράπεζα της Ελλάδος, πριν από την οριστικοποίηση του μνημονίου, κατέστη σαφές ότι το 2011 οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν αυξημένες ανάγκες για κεφάλαια, τα οποία θα λειτουργήσουν ως «αντίβαρο» στην επερχόμενη λαίλαπα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ηδη από τους πρώτους κιόλας μήνες του 2010 διαφαίνεται μια δραματική αύξηση των λεγόμενων κόκκινων δανείων (ξεπερνούν το 10% πλέον) καθώς ολοένα και περισσότεροι δανειολήπτες βρίσκονται σε εμφανή δυσκολία να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους. Τόσο η ΤτΕ όσο και το ΔΝΤ αναμένουν ότι η κατάσταση αυτή θα ενταθεί το 2011, καθώς θα βαθαίνει η ύφεση.

Με ανταλλάγματα

Βέβαια, σε αντάλλαγμα για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών όσο και η διοίκηση της ΤτΕ ζητούν από τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων «να προετοιμαστούν για το νέο περιβάλλον, αναλαμβάνοντας στρατηγικές πρωτοβουλίες, βελτιώνοντας τις υπηρεσίες σε επιχειρήσεις και καταναλωτές σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο». Ηδη αρκετές τράπεζες ετοιμάζονται να ανακοινώσουν προγράμματα ανακούφισης για «ευπαθείς κατηγορίες δανειοληπτών», οι οποίες πλήττονται εισοδηματικά από τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης. Επιπροσθέτως, εμμέσως πλην σαφώς ζητείται από τις τράπεζες να εναρμονίσουν τις αμοιβές και πρόσθετες παροχές των υψηλόβαθμων στελεχών τους στο πνεύμα της εποχής.

Το πρόβλημα της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών επιλύεται συνδυασμένα από το Ελληνικό Δημόσιο, με την πρόσθετη παροχή εγγυήσεων 15 δισ. ευρώ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και τις ίδιες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κεφάλαια που έχει δανείσει μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγγίζουν τα 49,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι ελληνικές τράπεζες για ακόμη μία φορά να θεωρούνται από τις «πλέον εξαρτώμενες από την ΕΚΤ».

Καλυμμένα ομόλογα

Ταυτοχρόνως, παρόλο που τα δάνεια, λόγω πλέον της υποτονικής ζήτησης, προσφέρονται με το σταγονόμετρο -μόλις 74 εκατ. ευρώ χορηγήθηκαν τον Απρίλιο στα νοικοκυριά, οι τράπεζες για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ρευστότητα προχωρούν σε εκδόσεις καλυμμένων ομολογιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική ετοιμάζεται να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες σε μια τέτοια έκδοση «μαμούθ» στο πλαίσιο του προγράμματος των 10 δισ. ευρώ που έχει εγκρίνει, ακολούθως η Eurobank έχει θέσει σ' εφαρμογή ένα τέτοιο πρόγραμμα ύψους 6 δισ. ευρώ και η Alpha Bank ύψους 8 δισ. ευρώ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com