Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Τέσσερις σκιές για τα ομόλογα

Ακάλυπτα κενά και αναπάντητα ερωτήματα αφήνει πίσω της η τρίχρονη ανάκριση για το σκάνδαλο των ομολόγων.


Τη στιγμή που οι απολογίες για το δομημένο ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ ολοκληρώνονται, πολλά κρίσιμα ζητήματα παραμένουν ακόμη εκκρεμή: Πού κατέληξαν τα 8 εκατ. ευρώ που έλαβε ως προμήθεια η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή; Ποιος ο ρόλος κυβερνητικών στελεχών στην υπόθεση; Γιατί δεν έχει προχωρήσει η ανάκριση για όλα τα «τοξικά» ομόλογα (ΤΣΠΕΑΘ κ.ά.) συνολικής αξίας 1,8 δισ. ευρώ;

Η δικογραφία των ομολόγων, όπως αποδεικνύεται από τη μέχρι τώρα ανακριτική διαδικασία, είναι καυτή. Την εμπλοκή κορυφαίων στελεχών του Δημοσίου και υπουργών υπέδειξαν μάρτυρες και κατηγορούμενοι. Η προοπτική νέας εξεταστικής είναι πλέον ορατή.

Τέσσερα είναι τα κρίσιμα σημεία της υπόθεσης:

1 Η τύχη των 8 εκατ. ευρώ που έλαβε η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή από τη North Asset Management (ΝΑΜ) του Γ. Παμαμαρκάκη για τη μεσολάβησή της στην αγορά του δομημένου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ από το ΤΕΑΔΥ και άλλα ταμεία. Μεγάλο μέρος του ποσού «σήκωσε» σε μετρητά ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Γ. Αποστολίδης. Ο ίδιος και οι υπεύθυνοι της Ακρόπολις Σ. Πρινιωτάκης και Θ. Πρινιωτάκης δεν απάντησαν ευθέως στο καίριο ερώτημα του ανακριτή, πού πήγαν τα χρήματα. Ολοι ισχυρίστηκαν ότι διοχετεύθηκαν σε διάφορες ανάγκες της εταιρείας και ότι αποτελούσαν νόμιμη αμοιβή-προμήθεια για την αγοραπωλησία του ομολόγου. Και οι τρεις προφυλακίστηκαν μετά την απολογία τους.

2 Οι υπέρογκες προμήθειες. Στα τέσσερα στάδια αγοραπωλησίας του ομολόγου δόθηκαν ως αμοιβές-προμήθειες υπέρογκα ποσά. Η J.Ρ. Morgan που εξέδωσε το ομόλογο, το αγόρασε στο 100% της αξίας του από το Δημόσιο και το μεταπώλησε στη ΝΑΜ του Γ. Παπαμαρκάκη στο 92,95% της αξίας. Η Ακρόπολις και τα ταμεία το αγόρασαν στο 99,9% της αξίας του. Οι μεγάλες διαφορές αφήνουν περιθώρια για τεράστια κέρδη. Η ΝΑΜ καρπώθηκε από τη συναλλαγή αυτή 19 εκατ. ευρώ και παραχώρησε στην Ακρόπολις τα οκτώ.

Τα υπόλοιπα δομημένα ομόλογα, συνολικής αξίας 1,8 δισ. ευρώ, που εκδόθηκαν την περίοδο 2005-2006, αγοράστηκαν στο 100% της αξίας τους και μεταπωλήθηκαν σε τιμές από 94,5% έως και 100% της αξίας τους! Πρώτοι αγοραστές ήταν τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha, Deutsche Bank), που τα μεταπώλησαν σε διάφορα ταμεία (ΤΑΠΟΤΕ, ΤΣΑΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΜΤΠΥ, ΕΤΕΧ κ.ά.).

3 Η διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος. Αρκετά δημοσιεύματα, αλλά και το επί μήνες «εξαφανισμένο» πόρισμα Ζορμπά, μιλούσαν για διακίνηση μαύρου χρήματος, εγκαλώντας τον χώρο του τότε κυβερνητικού κόμματος (Ν.Δ.). Οι αναφορές αυτές στηρίζονταν κυρίως στις διαπιστώσεις ότι υπήρξε μεθοδευμένη (πολλούς μήνες πριν) αγοραπωλησία του επίμαχου ομολόγου. Η ανακριτική έρευνα προχώρησε σε άνοιγμα λογαριασμών, αλλά δεν κατάφερε να εντοπίσει μέχρι σήμερα ύποπτες συναλλαγές, πέραν των μεγάλων προμηθειών που διακινήθηκαν.

4 Ο ρόλος της κυβέρνησης. Η επικείμενη έκδοση του επίμαχου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ ήταν γνωστή αρκετούς μήνες νωρίτερα. Μάρτυρες και κατηγορούμενοι (Α. Σημαιοφορίδης, Σ. Πρινιωτάκης) αναφέρθηκαν ευθέως ή εμμέσως σε εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Κάποιοι μίλησαν για ανάμειξη στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Ο Α. Βγενόπουλος, έναν χρόνο πριν, ως κατηγορούμενος τότε για το ομόλογο του Ταμείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΞΥ), για το οποίο απαλλάχθηκε όμως με βούλευμα καθώς κρίθηκε τυπική η συμμετοχή του, επεσήμανε ότι υπήρξε κρατική προτροπή προς τα ταμεία να αγοράζουν τα συγκεκριμένα προϊόντα.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com