Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Μικροεπεισόδια κατά τις διαδηλώσεις για την Πρωτομαγιά

Με μικρής έκτασης επεισόδια και χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία σημαδεύτηκαν οι διαδηλώσεις για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Φθορές προκλήθηκαν σε καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας.


Συγκρούσεις σημειώθηκαν μετά τις 14:00 στην οδό Στουρνάρη, όπου κάηκαν κάδοι και η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων κατά των συγκεντρωμένων.

Νωρίτερα, ένταση επικράτησε στην οδό Πανεπιστημίου, στο ύψος της πλατείας Ομονοίας. Σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές διαδηλωτών με την αστυνομία, ενώ έγινε χρήση δακρυγόνων.

Έχουν προκληθεί φθορές σε καταστήματα επί της οδού Πανεπιστημίου, ενώ νωρίτερα, διαδηλωτές πέταξαν αντικείμενα κατά διμοιρίας των ΜΑΤ στη Βουλή.

Άγνωστοι έσπασαν ένα βαν τηλεοπτικού συνεργείου της ΕΡΤ και του έβαλαν φωτιά, κοντά στην πλατεία Κοραή, ενώ μικροφθορές έχουν προκληθεί σε τζαμαρίες τραπεζών.

Εν τω μεταξύ, σε ιδιωτική κλινική της Αθήνας, μεταφέρθηκε τραυματίας διαδηλωτής, που χτυπήθηκε από γκλομπ αστυνομικών στο μάτι, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για ακόμη ένα τραυματισμένο διαδηλωτή.

Σύμφωνα με την αστυνομία προσήχθησαν 19 άτομα, από τα οποία τα 10 συνελήφθησαν.

Πορεία αλληλεγγύης στους προσαχθέντες κατά τη σημερινή πορεία πραγματοποιούν αυτή την ώρα 100-150 άτομα έξω από το κτήριο της ΓΑΔΑ στην Αλεξάνδρας.

Δυναμικό παρών εν αναμονή των νέων μέτρων

Ολοκληρώθηκαν οι συγκεντρώσεις της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας στην πλατεία Κλαυθμώνος, καθώς και η προγραμματισμένη συναυλία με τον Λάκη Χαλκιά και τα "Κίτρινα Ποδήλατα".

Σε δήλωσή του, κατά τη συγκέντρωση, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος τόνισε ότι η συμμετοχή στα σημερινά συλλαλητήρια, αποτελεί ένα πρώτο μήνυμα, ενόψει της πανελλαδικής απεργίας της 5ης Μαΐου.

Κατά τις ομιλίες τους, συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου Αθήνας κάλεσαν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στα μέτρα, προειδοποιώντας ότι οι μισθοί, οι συντάξεις αλλά και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι αδιαπραγμάτευτα μέτωπα για τα συνδικάτα.

Ξεχωριστή συγκέντρωση πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, ενώ ακολούθησε πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία. Στη συγκέντρωση παρέστη και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Ένταση και στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, ειρηνικά πραγματοποιήθηκαν οι πορείες του ΠΑMΕ και του ΕΚΘ . Στο κέντρο της πόλης πραγματοποιήθηκαν τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις, του ΠΑΜΕ στο άγαλμα του Βενιζέλου, του Εργατικού Κέντρου στην πλατεία Αριστοτέλους, και των αντιεξουσιαστών στη Καμάρα.

Ωστόσο, κατά την πορεία που πραγματοποίησαν διαδηλωτές από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, σημειώθηκαν μικρής έντασης επεισόδια. Άγνωστοι έσπασαν και έβαψαν με σπρέι πολυτελή αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα, καθώς και μηχανήματα ΑΤΜ των τραπεζών στην οδό Μητροπόλεως.

Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα.

Απεργίες και στάσεις εργασίας

Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα εμπορικά καταστήματα της χώρας, προκειμένου οι εργαζόμενοι να συμμετάσχουν στους εορτασμούς της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Όσον αφορά στα μέσα μεταφοράς, στην Αθήνα, οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες πραγματοποίησαν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 7 το πρωί, ενώ χωρίς αστικά λεωφορεία θα μείνει η Θεσσαλονίκη, λόγω της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ. Θα κινηθούν μόνο λίγα λεωφορεία με προσωπικό ασφαλείας.

Ακινητοποιημένες θα παραμείνουν όλες οι αμαξοστοιχίες των τρένων του ΟΣΕ και του Προαστιακού, ενώ δεμένα θα είναι τα πλοία στα λιμάνια, λόγω της απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Κλειστά θα παραμείνουν και τα καταστήματα των ΕΛΤΑ, εκτός από εκείνο του "Ελευθέριος Βενιζέλος".
 
website counter
friend finderplentyoffish.com