Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Γ. Παπανδρέου: «Πολιτική δημοκρατικής επανάστασης» ο Καλλικράτης

«Θεμέλιο λίθο για την πολιτεία» χαρακτήρισε τον «Καλλικράτη», ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στην πρώτη ημέρα συζήτησης του σχεδίου νόμου, στη Βουλή. Κάλεσε δε, τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο και να αποδείξουν ότι κατανοούν πως το προηγούμενο μοντέλο διακυβέρνησης έχει ξοφλήσει.


"Ο Καλλικράτης αλλάζει τη φιλοσοφία, αποτελεί θεμέλιο λίθο για την πολιτεία μας", τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο θα οδηγήσει στον εκσυγχρονισμό του κράτους, θα δώσει τεράστια αποθέματα στην οικονομία, θα εξασφαλίσει ανάπτυξη και άνοδο του επιπέδου ζωής.

Ο πρωθυπουργός ταύτισε το Καλλικράτη με "πολιτική δημοκρατικής επανάστασης", ενώ επισήμανε ότι "το πολιτικό σύστημα της χώρας αλλάζει. Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι το προηγούμενο μοντέλο έχει ξοφλήσει".

"Με τον Καλλικράτη, η πολιτεία μας μπορεί να είναι και αξιόπιστη και συνεπής, απέναντι και στους πολίτες και σ΄αυτούς που μας κρίνουν διεθνώς» δήλωσε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε δε, ότι ο νόμος θα επιβάλλει απόλυτη διαφάνεια στη διάθεση και του τελευταίου ευρώ, ενώ έκανε λόγο για νέα αντίληψη διακυβέρνησης που βάζει πάνω απ΄όλα τον πολίτη και χτυπά τη ρίζα της διαφθοράς.

Ο Γιώργος Παπανδρέου απέδωσε τη δημοσιονομική κατάρρευση της χώρας στο θεσμικό και πολιτικό σύστημα, τις πελατειακές σχέσεις, το κράτος αδιαφάνειας και της διαφθοράς.

"Εμείς κρατήσαμε τη χώρα όρθια και ανακτούμε καθημερινά τη χαμένη μας αξιοπιστία για να μην ζήσει η ελληνική οικογένεια τι σημαίνει χρεοκοπία", τόνισε ο πρωθυπουργός, ασκώντας κριτική στη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που "εγκατέλειψε την προσπάθεια γιατί δεν είχε το κουράγιο να παλέψει για την Ελλάδα". Ακόμη, αναρωτήθηκε εάν έγινε μάθημα στη Νέα Δημοκρατία "η απραξία έξι χρόνων", ενώ καταλόγισε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι φοβάται κάθε πρωτοβουλία μεγάλων αλλαγών.

Πυρά από την αντιπολίτευση

Από την πλευρά της, η Ν.Δ. κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας πως ορισμένα άρθρα του αντίκεινται στα άρθρα για την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των οργανισμών τη αυτοδιοίκησης.

"Μια μεγάλη μεταρρύθμιση δεν μπορεί να εισάγεται στη Βουλή με διαδικασία – εξπρές, ούτε με τρύκ, τεχνάσματα και αιφνιδιασμούς", δήλωσε ο Χρ. Ζώης (Ν.Δ.), ενώ δήλωσε πως "η αφετηρία του Καλλικράτη ήταν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης στο ΔΝΤ".

Για πολλαπλασιασμό της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών από την επιβολή επιπρόσθετων τελών και εισφορών, έκανε λόγο ο Ν. Παπακωνσταντίνου (ΚΚΕ).

Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Π. Μαρκάκης επιτέθηκε στον Γιάννη Ραγκούση, λέγοντάς του ότι "ζήλεψε" τη δόξα των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, καθώς όπως υποστήριξε "κατάφερε να ξεσηκώσει όλους τους δήμους της Ελλάδας".

"Ψευδαισθησιακή αναζήτηση μεγάλου πολιτικού θαύματος" χαρακτήρισε τον "Καλλικράτη", ο Ν. Τσούκαλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο πάσχει από ατολμία, παραμένει στα στενά πλαίσια και αγνοεί τα σημαντικά.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com